Beklämd

Det är nog inte bara jag som sitter vid datorn och känner mig beklämd idag.
Åtminstone inte om man satt i soffan och  såg gårddagens avsnitt av Uppdrag granskning som visades på SVT.
För då kan man nog inte låta bli att ställa sig själv  den frågan, hur kunde det här  överhuvtaget få hända ?
Det är i alla fall så det känns just nu  för repotaget som de hade gjort om de gräsliga  förhållandena som rådde  på en av ARLAS mjölkgårdar var verkligen helt fruktansvärt och tyvärr så kastar det mörka skuggor över det svenska jordbruket, men kanske framför allting annat så blir man ju  inte så lite fundersam heller  över hur väl djurskyddet fungerar om sådana här saker kan få ske och det  utan att någon agerar, eller bryr sig om de stackars djuren som tvingas stå i sin egen avföring.
Nej fy...någon måtta får det väl ändå lov att vara på saker och ingenting gör mig så förbannad som när någon  håller på att utsätta  jur för grymheter. Var är aktivisterna när man behöver dem ?
Nej, hur jag än kliar mig i huvdet så får jag tyvärr inte på något sätt ihop den ekvationen, med att vi ska ha världens bästa djurskyddslagar.I alla fall itne när det uppdagas sådana här fall.. För i min värld ska det då  verkligen INTE vara möjligt för någon med djurförbud att  överhuvudtaget kunna bryta mot det genom att  bara kunna skaffa sig en ny besättning om man flyttar på sig till ett annat län. Utan det där måste man ju kunna få lov till att samköra mellan de olika lokalkontoren, det borde vara en enkel sak.
Ändå så verkar det ju vara långt ifrån att det nuvarande systemet fungerar, det visar sig inte minst en sådan här gång när riktigt hemskt fall  uppdagas men man har ju också hört mycket om att djurskyddsinspektörerna som skickas ut till dessa gårdar  blir mutade för att en eventullt slarvande ( kan också läsas som nonchalant)djurägare ska slippa uppfylla de olika kraven som brukar med i en så kallad erinran. Då återkommer vi till frågan, hur kan det här vara möjligt  och hur mycket ska man egentligen behöva missköta sig innan man till sist blir av med djuren?
Jag vet helt enkelt inte för det är så mycket som har blivit fel den här gången, det finns ingenting som går att försvara i det lidandet som de där stackars korna har blivit utsatta för under en längre tid ändå så har ingenting gjorts , trots att det på tio år kommit in inte mindre än 38 anmälningar mot lantbrukaren som  dessutom inte fanns på plats och som heller  inte ens ville lämna ett uttalande, eller jo föresten han försökte ju vid ett senare tillfälle bortförklara hela historien med att företaget för tillfället låg i rekontruktion. Fast det håller ju inte alls när till och med dessa billiga utländska arbetarna som han hade såg hur illa djuren for ab behandlingen eller snarare bristen på den. 
Sedan kan man även tycka vad man vill om den saken med arbetskraftsinvandring , men det är en helt annan historia nu var det  ju  djurens välbefinnande vi skulle koncentera oss på den här gången och det är en sak som ingen  någonsin borde blunda för. Jag tänker  mig att Astrid Anna Emilia Lindgren skulle vända sig  där nere i sin grav om hon såg hur långt det  gått i vissa fall.
Sedan ska vi ju även  på samma gång komma ihåg att de allra flesta av våra bönder runt omkirng i landet faktiskt sköter sig och jag tvivlar i alla fall inte det minsta på att de verkligen tycker om sina djur. Det är väl en av gundförutsättningarna  som kommer med det yrket. Tror i alla fall att det är väldigt svårt att inte bry sig om djuren om man arbetar med dem varje dag.
Fast det kan ju också vara som så att jag haft en himla tur genom åren när jag har varit ute och fotograferat. Finns det inga hästar att tillgå så har jag ju fotat en hel del nötkreatur med och jag har då allid fått se välmäende boskap ute på betena och det gör mig SÅ obekrivligt glad eftersom jag vet att det också finns mjölkkor som har det bra trots storskaligheten.
Ingenting går upp mot att få vara med på ett av dessa omtalade kosläpp om våren.
Kan en ko vara smidig värre än så här ? Nej jag blir så lika glad varje gång jag ser den här bilden och minns deras ystra bocksprång när de väl fick lov till att komma ut i hagen.  En del säger ju att de har ont så det ska vara därför de beter sig på det här sättet men det har jag väldigt svårt att tro på, eftersom att även kalvar gör så här när de får kmoma ut på grönbete.
Med hjärta framme i pannan. stod den här lilla kvigan och tittade nyfiket på mig när jag passerade förbi hagen på vägem.
Stilig herre, här i form av en  Charloistjur som verkar vart helt uppslukad av att få befinna sig ute på betet tillsammans med sina kor.
KOm igen nu, vem kan motså de här sötnosarna till kalvar ? Ja åtminstone INTE jag.
En till stlig herre, däremot så har jag fortfarande mer respekt  i mig för just  tjurarna så jag betraktar dem säkrast nog på håll. Fast  på samma gång så jag har  även delat många av mina somrar med en hjord tjurkalvar men jag har kanske fått  lära mig hur olika personligheter de kan ha av det.
Ungdjuren är alltid lika nyfikna och  bara roliga att få  hälsa på.
Förstår inte att så många människor går runt och har koskräck. Visst finns det aggressiva kor, det säger jag ingenting om, det gör  det men jag har då fortfarandei nte stött på någon av dessa utan jag tror att det är  någonting som tack och lov är väldigt sällsynt och bara sker i undantagsfall om de till exempel ska försöka med att skydda sin kalv. Annars så brukar de inte bry sig, eller så är de mer nyfikna på en och kan vilja hälsa.Fast det där märker man ju om man läser av deras lroppsspråk, men då gäller det kasnke att man har lite mer koll på djuren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

27 Januari

Eftersom det var minnesdagen igår för Förintelsen så satte jag mig och såg programmet som gick på SVT 2. I Förintelsens spår på MC och jag tyckte faktiskt att det var riktigt intressant att se när de reste i dess spår genom Europa. Samtidigt så var det också hemskt, men jag förstår mig verkligen inte på de som än idag förnekar att det har hänt eller ännu mindre de stollar som försöker förvanska historien och slå i folk att Hitler skulle ha överlevt kriget . Det känns verkligen helt horribelt att man håller på , på det viset. Visst att det fanns många höga nazister som flydde till Sydamerika via ett dolt , mycket väl organiserat nätverk , ja det stämmer det var ju via den vägen som en viss Josef Mengele , Dödsängeln från Aschwitz  så listigt kunde undkomma rättvisan men allting annat som sägs  är en ren och skär lögn.
Sedan får vi ju inte heller glömma bort det  hemska som skedde långt senare i Srebrenica under kriget på Balkan men det känns bitvis som man vill  försöka med att sopa den händelsen under mattan. Jag har själv befunnit mig på resande fot i de där krokarna och jag tyckte det var nog jobbigt att se alla spåren  som då fanns kvar efter med utbrända byar och  vägar som var förstöra sedan pansarvagnarna hade kört på dem . Det som dock gav mig mest ont i magen av att se var det sjukhuset som hade kolappsat delvis på grund av bombningarna.  Då kände jag mig faktiskt glad över att vara svensk på ett helt annat sätt än förut. Tänk er ett nybyggt sjukhus som just var på väg att tas i drift också kom kriget emellan...sedan har de ju så smått börjat att försöka bygga upp landet igen , men jag undrar hur man någonsin ska lyckas läka såren efter helt ?
Det går nog kanske aldrig, dessutom så har ju inte Bosnien trolgitvis svårar som jag ser på det att få tillbaka några turister. Landet har ju inte som grannen Kroatien någon lång kust vid havet eller som till exempel  Slovenien som har sina  grottor, ett par välkända skidorter och sina vita Lipizzanerhästar att vara stolta över men vad har då Bosnien egentligen att komma med ?  
Bron i Mostar? Ja det lå verkligen ter inte så mycket i kontrast till vad de andra länderna som ligger runt om har att erbjuda-. 
Vy från Kroatien
Stuteriet i slovenska Lipica grundades 1580.
 
Ja det är obekvämt att prata om sådana gär saker, men så viktigt för att man ska kunna lära sig någonting av historien och det behöver inte alltid vara den inhemska extremismen som är problemet utan hur går det när flyktingar kommer hit och kanske tar med sig sina interna konflikter för det är bara tragiskt att judarna i Malmö ska behöva känna sig rädda för att gå ut men hur kan det då komma sig att det ser ut igen som det gör ? För vi har väl inte haft några allvarligare konflikter av det slaget på länge här eller har vi ? I alla fall inte utåt sett och enlig alla rapporter så har ju den inhemska extremismen faktiskt länge stått stilla och stampat på en p och samma punkt. Den har i alla fall inte ökat nämnvärt.
Dessutom såg jag innan dess ett mycket bra program som handlade om Irland, det pratades lite om den gamla konflikten där när de nådde Nordirland och jag tappade lite hopp då det kom fram att 95 % av skolorna fortfarande är segregerade. Där är det dessutom katoliker och protestanter som aldrig verkar kunna komma överens med varandra!
Finaste lilla  Rolo som bor på ridskolan här, är en Irländsk import så hästar är de i alla fall duktiga på, på "Den gröna ön".
 
Jag säger då bara det...religion verkar ibland bara ställa till det och nej det är långt ifrån enkelt med mångkultur, men man borde i alla fall utgå från allas lika värde fast då borde man i alla fall kunna sätta sig ner vid bordet och förhandla. Som Anders Fog Rasmussen från Norge sa en gång: Det farliga med demokrati är att stänga en viss grupp ute från debatten, det är så man skapar problem. Hörde någon igår som ställde sig frågan om förintelsen; Varför gjorde ingen något när de visste vad som skedde? Den frågan har jag ställt till mig själv så många gånger genom alla år då jag läst om det , men det finns inget enkelt svar på den eller jo förresten det kanske gör det. Det fanns ju faktiskt de som försökte göra någonting för att stoppa nazisterna MEN de riskerade sina egna liv så där har vi en del av sanningen folk var rädda och  att just denna sorts  rädsla gjorde dem alla  handlingsförlamade
Sedan så vill jag knyta ihop det här inlägget med att att ge er några bra tips på böcker som jag tycker att ni absolut måste läsa .De flesta  känner väl  i alla fall redan till Anne Franks dagbok så den tycker jag att vi kan hoppa över utan istället så rekomenderar jag er att läsa någoting om Sophie Scholl, eller Eldens barn av  Lucette Matalon Lagando. Sedan pratades det ju även om Raoul Wallenberg nyligen och då tycker jag även att ni kan läsa boken om honom av Eric Sjöquist.

Hejsan svejsan!

Idag när man vaknade och tittade ut så låg där ett fint vitt täcke på marken, men det blir nog inte kvar mer än högst ett par dagar skulle jag tro då temometern visar på plusgrader som det ofta har varit just den här vintern. Det räcker med att man går tillbaka till fjolåret och jämnför med hur det såg ur, då hade vi tydligen ner mot hela 18 minusgrader här.  
Sedan om det här vädret kommer att fortsätta vet jag inte, men det känns i alla fall trist om det är på det viset att vi som  bor efter den norrländska kusten kommer att få leva med fler sådana här slaskiga vintrar framöver. Sedan så kanske vi människor kan anpassa oss efter vädret men hur besvärligt blir det inte för alla djuren där ute, det är dem jag tänker på med och det är inte så kul att behöva dratta på ändan heller.
Det  lilla konststycket lyckades jag med idag då jag trots allt tog mig ut på en kort promenad för att försöka fota lite fåglar, trots at tjag hadeförberett och tagit  broddarna på mig. Som tur var så gick det bra, mycket tack vare att jag hade hunnit stäla ifrån mig påsen med det jag hade handlat  och redan var på väg ner när fötterna gled undan på isen. Så halt var det där jag vanligtvis brukar stå nere vid staketet , men jag var i alla fall snabbt uppe igen och kunde borsta av mig, dessutom så tror inte att någon annan hann uppfatta vad som hände. Nu vet jag åtminstone att om det blir liknande före framöver, då får jag lov att gå den lilla omvägen istället. Tog den på vägen upp och där var det inte alls lika halkigt att gå utan man hamnade mer ute i snömodden men hellre det en sådan här dag som denna.
Den här fina bilden har jag till slut lyckats med att fånga på en av de små blåmesarna som inte sitter stilla någon längre stund. Hann inte ens byta inställningar på kameran men jag tror att den blev riktigt fin trots det  Blev dessutom ovanligt nöjd med återgivningen på färgerna som annars brukar kunna vara en liten utmaning med att få till.
Flocken med stadsduvor ville inte riktigt slå sig till ro men jag hann med att få fotografera min andra lilla kompis om nu den ena av nötkråkorna är min första bekantskap. Den här duvan har blivit så van vid mig att hon nästan kommer ända fram till staketet då jag är där, det gör inte de andra utan de håller  fortfarande avståndet till mig lite m
Bland de andra finns den här fina fågeln som jag har sett några gånger och  vill försöka lära känna, men det är svårt att komma nära då de andra verkar ha bestämt sig för att mobba ut den, den blir i alla fall ofta bortkörd utav en av de andra flockmedlemmarna som den alltså inte alls verkar komma speciellt bra överens med. Fast det är verkligen en vacker fågel med sina vita vingspeglar vilket har gjort att jag fått upp ögonen för just den här individen.
Sedan så måste ni såklart även få en uppdatering som handlar om Scrat. Jag  tror inte att det hade kunnat bli mer kyckat än så här, då matten verkar ha hittat rätt sorts guldkorn igen eller om det är hamstrarna som hittar vägen in till henne ? Han är så full av bus att matte ibland  tror sig få gråa hårstrån i förtid men givetvis på ett positivt sätt. Hon får helt enkelt lov att använda sin kreativitet i försöken att hålla guldkornet kvar i hallen så att han inte lyckas rymma och tar över resten av längenheten som hans föregångare gjorde.
Dessutom så har det visat sig att han är smart! Åtminstone till en viss procent då han har kommit på hur aktiveringsbollen som faktiskt är till för gnagare fungerar. Det har då ingen av de andra hamstrarna som jag haft förut kommit på men för Scrat var detta ingen match.
Utan han räknade snabbt ut att et var från det där hålet som de goda solrosfröna ramlade ut. Sedan är han inte riktigt torr bakom öronen ännu och då får matte rycka ut med trasan för att torka upp från golvet men egentligen så är väl inte konstigt, han är ju bara lite  som alla andra småbarn
Tror ni verkligen att matte kan se mig då jag sätter mig så här under skohyllan ? Nej hon kan ju faktiskt råka tro att jag är en stor dammråtta och sopa upp mig på skyffeln istället för att ta striden mot mina mer enfärgade grå kusiner.
 
 
 
 

Halkan fortsätter

Det är svinhalt idag med, så det får lov till att bli broddar på idag med om man ska våga sig på med att gå ut fast på samma gång så skiner ju solen och det är fint väder men att det ska behöva vara sp här halkigt överallt, nej jag tycker helt enkelt INTE om när det först är plusgrader och sedan fryser på.
Fast nu skulle jag inte börja gnälla över rådande väderlek igen, det finns det så många andra som gör på ett bättre sätt än mig men man kan ju bli lite fundersam över hur den här vintern ser ut än så länge.
Hur som helst så tänkte jag skriva lite om en annan sak som inte någon kan ha missa då stormen Meghan drog genom det brittiska kungahuset. Jag kan känna på två vis  kring allt det där  , visst är det kanske ett ofrånkomligt måste att  även hoven runt om Europa ska anpassas och bli mer moderna men på samma gång så fyller de fortfarande sin viktiga cermoniella roll.
För om ser helt krass på saken så är det långt ifrån någon fördel med att ha republik med en sittande presiden även om denne är folkvald. Kolla bara på det instabila läget både i USA och Nordkorea där det verkar sitta fullkomliga maktgalningar högst upp, är det någonting som vi skulle vilja ha ?
Nej jag trodde väl inte det och det är ju på det viset att även en president kostar pengar genom valkampanjerna som genomförst vart fjärde år. Så det är verkligen ingen fördel, åtminstonstone inte som jag ser på saken. Dessutom så var det ju inte alls länge sedan som vår egen majestät genomförde vissa förändringar här som då kändes helt rätt medan situationen i England verkar ha varit en helt annan.
Tycker det är lite konstigt dessutom för Meghan som var skådespelerska innan hon gifte sig med prins Harry borde väl ändå ha varit van vid att få uppmärksamhet eller ligger det något mer bakom deras tråkiga beslut? Jo det känns faktiskt som att det gör det, men nu så ska man väl inte sitta här och spekulera för mycket i det heller men jag tror nog att det ligger en hund begraven någonstans eftersom beskedet kom så tvärt och jag förstår om Elisabeth blev förargad på dem.
För det var ju ingen liten bomb de kom med direkt, så de kanske borde ha disskuterat igenom det tillsammans med henne först.  
Annars så tycker jag att hon verkar vara en  så härlig person tänk er att vara så i farten som 93-åring!, inte minst sedan jag hörde i  en intervju med just prins Harry att hon går runt med en flock corgihundar runt föttterna. Ingen annan tycker visst om dem eftersom de enligt honom skäller hela tiden, men det är ju bara deras sätt att kommunicera med omgivningen och de är ju vallhundar i grunden så det handlar väl också om att sammanföra flocken. Hon lär ju även ha ridit så länge hon kunde komma upp i sadeln, men hon red då tills hon var 89 år och har eller har haft en uppfödning av Fellponnys. Jag har faktiskt en sådan i minatyrformat som står på hyllan ovanför datorn och den är formgiven efter Elisabeths egen favorit och även om min nu råkar vara gjrord av resin så visst tycker jag ändå att man har lyckats få med de typiska dragen för rasen.
Här är han min lilla Carltonlima Emma.
 
Fast nu var det ju kanske monarkin och hovet jag hade tänkt skriva om idag, men det är så lätt att glida in på hästar eftersom de alltid har spelat en stor roll i det brittiska kungahuset och tidigare fanns med på ett hörn i vårat eget. Ja de gör de ju i och för sig fortfarande genom paraderna men ingen av våra prinsessor rider längre och nu  så är ju prins Daniel dessutom hästallergiker.
Det här är ju också en del som jag tror att republikanerna inte tänker på, för om hovet försvann en dag vad skulle då hända med alla de anställda eller med hästarna i hovstallet ?
Ja den saken kan man ju fundera mer på, fast nu har det blivit tid för mig att få på mig lite kläder och försöka ta mig ut på en liten promenad medan solen är framme.
 
 
 
 
 

Nej inte då

Då blev det plusgrader på termometern igen och det verkar trist nog inte bli någon riktig vinter i år. Alltid är det någoting med väderleken  numera som det verkar men jag tror inte riktigt på att vi är ensamma om att bära skulden till det i sådana fall fast det kan framståsom så ibland när man läser vad aktivisterna säger. Nej, det är väl så att man måste få de här stora jättarna till att ta ansvar för hur påverkar det ständerna kring Indiska oceanen eller i karibien om lilla Svergie minskar på sin plastförbrukning ? Nej ni hör ju hur orimligt det hela låter redan där och om vi inte hade betande djur som kor och hästar som hjälper til latt hålla nadskapena öppna hur skulle det då se ut med den biologiska mångalden där vissa arter faktiskt är helt beroende av åkermarken?
Sedan undrar jag hur en orgnisation som Greenpeace kan försvara vindkraften, jo ni läste rätt för jag skickade faktiskt en fråga till dem och blev helt chockad när jag fick det här svaret tillbaka: Det dör ett visst antal fåglar ändå per år, ja visst men för den saken skull behöver man ju inte öka på den statitsitken ytterligare ?
Nej det finns  helt klart många frågor kvar för någon att besvara, men det var inte det här som jag hade tänkt skriva om idag utan ni måste ju få den allra senaste Scratrapporten.
Han är verkligen ett litet nattdjur i ordets rätta bemärkelse och de två senaste kvällarna så har han inte kommit upp vid tio som han annars har gjort utan han har legat kvar nöjd i sitt hus, så även igår när jag skulle städa buren och flyttade ut honom i hallen så att jag kom åt i hela buren.
Nej han sov lungt vidare , men nu i natt när jag var upp vid tvåtiden för att gå på toaletten då var han minsann vaken och satt och kollade på mig med sina förvånade, pigga pepparkornsögon. 
När jag gick tillbaka till sängen , efter att ha legat en stund i soffan så sprang han för fullt i hjulet och det var så skönt att höra det där svaga ljudet av hans klor mot träet.
Somnade om och vaknade inte förän vid halv niotiden nästa gång, trodde inte att han skulle vara vaken men gjorde ändå iordning lite gosaker som jag la ner i hans matskål. En kort stund senare så kom hamstern ut för att göra bort sina behov, samla in maten och dricka lite så då fick han  allt komma upp för en stunds stillsamt mys i soffan. Fast det var väldigt skönt att han kom ut, men jag kanske bara nojar mig med och han är ju fortfarande liten så han kanske bara håller på att ställa in sin mat och sovklocka änny, antagligen är det så. Eller så kanske han har hamnat i spökåldern, för då brukar de ju bli rädda för precis allting men man får ha extremt  tålamod med de små liven och jag försöker visa honom att matte inte är farlig. Jag menar han har ju börjat att slappna av så smått när han är ute i hallen, men samtidigt så är han fortsatt lite reserverad för mig men det är ju inte att undra på då han bara har bott här i lite mer än en vecka ännu. Nej nu ska jag bege mig ut en liten stund så att jag hinner gå en sväng innan lunchen och det blir nog til latt ta på sig broddarna idag eftersom halkan har kommit hit. Hörde ju rakt att de varnade för den i de norra delarna av norrland, men det gäller även här efter kusten i Ångermanland.
 

Kyligare i luften

I ett par dagar nu så har det känts som det har varit lite kallare  i luften när man har gått ut, kyla som  äntligen har kommit in, men det kanske bara är tillfälligt för vi har ju knappast haft någon vinter att tala om annars  här i år, åtminstone inte så här långt in på säsongen.En del kanske uppskattar det här mildvädret men det gör i alla fall inte jag som vill ha vinter  och snö så att jag kan åka skidor men framför allt så tänker jag på de där små gnagarna som det nu pratas om i media. Det kan ju inte bara vara den goda tillgången på  föda som driver mössen att söka skydd  för vi har så vitt jag vet inga ekollon hos oss här uppe i norr men det är klart att de söker sin in i hus och dylikt när det  nu saknas snö som annara isolerar mot  den direkta kylan. För vanligtvis  är det ju så  att de gör sina gångar i det tunna lagret som bildas mellan snön och marken men nu blir det här omöjligt och kommer de då inte in i värmen ja men då fryser många av dem istället ihjäl och det leder till påverkan på de andra arterna som annars lever av smågnagare
Det tycker jag inte att det krävs någon avancerad forskning heller för att kunna räkna ut, utan det är väl självklart att det  scenariotkan bli en av följderna efter en sådan här  varm vinter.
Någoting är dessutom på tok när småfåglarna börjar sjunga redan i Januari, nej det är långt ifrån vår ännu men de kan j bli lurade av både ljuset och plusgraderna.
När jag var ute och gick häromdagen passade jag på att gå förbi fågelbordet på vägen hem och det var länge sedan jag såg så mycket blåmesar men det gick inte så bra att fota dem då de är så små och kvicka.
 
Den här fina talgoxen kom däremot och satte  sig  på en gren rakt ovanför där jag stod, den åt på ett frö och var helt obrydd över att bli iakttagen,
 
Sedan kom även den här pilfinken  och satte sig på ett lämpligt avstånd, så jag hann  få fota den innan det började kännas lite för kallt i luften för min smak och det blev dags att vända tillbaka hemöver.
 
Måste få visa upp några av bilderna jag fotade nere i hamnen, de två första blev visserligen nästan liikadana men jag har ändå svårt att avgöra vem av dem som är finast med utsikten bort mot spillvärmeverket.
 
Från en annan del av kajen
Moln och ånga i kombination kan bli riktigt lyckade kort.
En lampa kan också förvandlas till någoting vackert
Försökte fånga det där så vackra men flyktiga ljuset
Vet inte hur jag lyckades, men provade med att ha på motsolskyddet på kameran för första gången och det tar kanske lite tid att vänja sig.
En av bilderna jag blev SÅ nöjd med är den här, där jag tycker att jag fick med allting på ett bra sätt.
Ute på fjärden låg isen spegelblank
Närmare hamnen så hade det däremot bildats spännande fomrationer i den, på ett ställe såg det ut som ett månlandskap med virvlar.
På ett annat så såg det istället ut som ett lapptäcke eller som on någon hade lagt ut bitar med mosaik.
Fångade den här vyn
Nere i den ena småbåtshamen låg en stackars båt kvar och den såg minst sagt ut att vara infrusen, men det var svårt att fånga känslan helt på bild.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hejsan svejsan!

Hejsan på er alla ni läsare som har klickat er in hit och för tillfället befinner er någonstans inne på min lilla blogg. Som ni säkert redan har listat ut så blir det för tillfället en hel del av Scrat här då vi stadigt jobbar på att lära känna varandra. Fast jag måste ju få säga att jag verkar ha haft den stora turen och  fått tag på ett riktigt guldkorn igen. Han är så snäll  och hitills, nu så har jag isserligen bara haft honom en vecka imorgon men han har inte bitit mig på hela den tiden! Jag tror att de har gjort ett bra förarbete med honom i den lilla zoobutiken där jag köpte honom eller sp tycker han helt enkellt om mig. 
Fast han är fortfarande lite osäker av sig men det är klart, han är ju bara en liten hamsterunge så det är mycket nya saker som man ska bli van vid, inte bara matte kan vara läskig.
PÅ samma gång är han SÅ nyfiken och ska undersöka HELA den stora världen fast den tryggaste platsen är ändå buren och huset.
Allting ska  såklart undersökas på golvet i hallen. Det kanske är lite vågat av matte att redan släppa ut en sådan liten fis men han är så snäll att det går bra, fast efter tio minuter blir han sjövild och börjar tro att världen ska styras av en guldhamster. Scrat for president!
I hallen duger huset till att gömma sig men i buren så ville han inte ha det utan han bara kastade omkring på det, bestämda åsikter minsann
Hansatt och började putta på aktiveringsbollen, vilket ingen av de andra hamstrarna som jag haftinnan har gjort, de har gladeligen struntat i den men jag tror inte han förstod varifrån de smaskiga solrosfröna på golvet kom.
SInte lätt att hinna med att få hela hamstern på bild men här är han nu, min lilla Scrat som är döpt efter en viss förhistorisk ekorre i Ice Age. Det är väl klart att det skulle bli disneytemat även den här gången!
 
 
 

Med guldkant på dagen

Idag så var det en stor dag här, tänk att jag har kunnat hålla mig ända fram tills nu men, så gick det alltså inte att vänta längre och man säger ju också  att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Jag har blivit sambo igen med en  sådan där undebar pälsklädd liten guldklimp med små söta tassar och ett par nyfikna pepparkornögon som tittar  lite fundersamt på en.
Han undrar nog var han har hamnat någonstans, men han håller på att göra sig allt mer hemmastadd i Ariels gamla bur som jag fick lov att gå ner i källaren och hämta upp från förrådet. För hur kunde jag någonsin tro att han skulle nöja sig med att bo i Stuarts lilla blå som jag hade ståendes upp i garderoben?
Tänk så fel det konstiga tvåbeningen  kunde ha, eller så har det förmodligen bara gått allt för lång tid sedan hon hade hamster senast men som hon har saknat att höra ljudet av små tassar som springer i hjulet på kvällarna.
Sedan verkar det vara en ny verkligt stor, liten personlighet som har flyttat in.
För inte nog med att han hade sina tydliga åsikter om buren, nej inget av de hus han fick prova med i början dög heller utan det som till sist blev bra att gå in och lägga var ett av de gamla lekhusen som han fyllt med toalettpapper under natten.De andra två  byggena ratades och kastades omkring på till den grad att den förskräckta matten undrade om det var Hulken eller Karl Alfred som flyttat in. Otroligt att ett djur av så ringa storlek som en guldhamster kan ha så pass styrka i sig, ja han orkade till och med flyttta det stora huset trots att jag hade lagt dit en av  de mindere stenarna jag haft på taket.  Funderade på att låta honom ha ett tillfälligt kartongnäste men tämkte att jag var tvunget och prova med lekstugan åt honom först.
En annan sak som är lustig med honom är att ingen av de andra hamstrarna som jag haft förut har varit speciellt glada i att gräva, men det är den här krabaten som försvann ner i alspånet igår kvälll men då vet jag i alla fall hur jag ska kunna aktivera honom i buren med. För det kommer ju att dröja ett tag innan jag kommer att våga ta upp honom och släppa ut honom i hallen , det kan jag  säga redan nu också måste jag ju hamstersäkra alla rum på nytt innan dess. fast först ska vi alltsåbara lära känna varandra, han och jag. 
Hann med att byta objektivv på kameran och ta en liten bild på homom då han var ute på morgonens proviant och behovsrunda så att ni åtminstone får en bild till att börja med på sötnosen. Jag lovar det kommer att bli många fler sedan när jag har lärt känna honom bättre.
 
Det gäller naturligtvis  att visa upp att man är en tvättäkta guldhamster! Fast jag tror att matte får fixa en bättre matskål så man inte riskerar att försvinna ner i den men hon ställde bara in första bästa skål som hon hittade uppe.
 
 
 

Problem med bloggen

 
 
Förlorade nyss ett helt inlägg som jag hade hållit på att skriva då bloggen kraschade tillfälligt och inte gick det att logga in på nytt heller utan det dök bara upp en rad andra namn när jag försökte komma åt den. Är det någon mer än jag som har blogg.se och har råkat ut för det här ?
För det är faktiskt rätt så irriterande när det händer . Provade att byta webbläsare eftersom jag vet att det har fungerat ibland förut  med den metoden och då så låg inlägget åtminstone sparat men jag kunde inte skriva någoting mer på det och försökte jag med att logga in på nytt så kom jag bara til sidan som visade "åkomst nekad" och ingenstans längre än så. 
Gav till sist upp alla försök att logga in och gick ner till källaren  och tog hand om den väntande tvätten istället& körde igång den andra vändan i torkskåpet som bara går i en timme åt gången på 30 grader, innan man måste gå ner och starta det på nytt.
Hur som helst så kom jag nyss tillbaka upp och provade åter igen med att gå in och nu så verkar det ju fungera fint igen utan problem men hur kan det komma sig att det blir sådana där problem med inloggningenh utan vidare ?
För jag hade ju inte ändrat på några inställningar utan allting ser ut som det ska vara i de olika menyerna som finns. Fast eftersom det inte är första gången det här händer och knapapst den sista  så vore det ju kanske bra att få veta vad det är som orsaker det hela, men man kanske inte ska veta allting.
Hur som helst så är det annars lugna  men hala gatan här idag och jag gör inte så mycket för närvarande, mer än att sitta vid datorn också försöker jag få lite ordning på alla mina husritningar till Sims. Böjade att sortera upp dem igår och över hälften av papprena försvann från mappen som jag har haft liggande på en hylla under databordet, den var så full att den höll på att falla isär. Det ni, jag borde kanske ha gjort  någoting åt det för länge sedan men en del saker känns tydligen lättare om man skjuter upp dem, fast egentligen så blir det ju bara mer jobb om man gör så. Nåja nu kommer det i alla fall att bli mer ordning i den nya mappen framöver, vilket innebär att jag kanske kommer att få bättre koll på sakerna. Vi får väl se men det skadar i alla fall inte att det blir rensat i den!
Har redan hunnit ut på en liten promenad också men det var verkligen tyst och lungt ute med, ja småfåglarna var ju såklart igång och kvittrade men kajorna såg ut att ha sovmorgon där de satt uppe på hustaken och såg ut att vara lite  småfrusna  Det var visserligen "bara" nollgradigt enligt termometern i köket men så blåste det lite och då vinden tar i känns det ju  mycket kyligare i luften.
Annars så har vi ju än så länge ett konstigt väder  här uppe, jag menar var är snön ? Fast det kan ju fortfarande komma en sen köldknäpp och ska jag vara ärlig är det precis en sådan jag hoppas på så jag kan få åka mer skidor nu när jag väl har börjat med att göra det igen.
 
Nej nu ska jag snart gå tillbaka nerför trappen och ta mig genom  källaren till tvättstugan och se efter hur det går med torkningen!
 
 
 
 
 

Fyrverkerier och dess konsekvenser

Jag tillhörde nog den  mer naiva skaran som trodde att det skulle bli relativit lungt på nyår överallt tack vare att det ju kommit nya regler och bestämmelser kring fyrverkerierna. Numera så gäller det visst att man både måste ha tillstånd och genomgått en kurs hos MSB för att ens få fyra av raketer, men trots det så är tårtorna och de där svävande lyktorna fortfarande tillåtna. Hur kan den saken komma sig ?
För det är så om man har djur i sin närhet  vet man om  att det räcker med en knall , för att någoting ska  behöva hända och det är INTE alla hundar heller som går att vänja vid skott utan både individer och raser är så olika. Min syster har just nu en vit herdehund i hushållet och hon reagerade inte alls under kvällen utan var totalt obrydd över  de puffar som hördes på håll medan vallhunden som var på besök istället låg och tryckte under bordet större delen av kvällen på grund av rädslan. Om man nu har en vovve som blir så livrädd, då vore väl det dummaste man kan göra att försöka skrämma den ännu mer eller är jag helt  ute och cyklar i mina tankegångar nu ?
Så jag tycker inte att det där resonemanget håller riktigt, speciellt inte eftersom vi satt ute på landet bland flera gårdar med stall där det finns hästar och inte långt därifrån så finns det  även en lantbrukare med nötkreatur
För mig är det där valet i alla fall självklart, inte minst sedan det året då min ena systerdotter älskade ponny blev en siffra i statitiken över hästar som förolyckats då han drabbades av stresskolik under nyårsdagen och tyvärr inte gick att rädda  livet på trots att veterinären snabbt var på plats.
Det är verkligen ingenting som jag vill att någon mer liten tjej ska behöva råka ut för, att mista sin allra bästa vän bara för att några andra inte kan respektera de som är  djurägare och  "bara"ska få ha lite roligt.  När jag sedan  på ser hur debatten kring det här går på sociala medier så blir jag ibland mörkrädd , speciellt eftersom somliga verkar tycka att allting är djurägarnas fel. Jag har även varit med när man tagit in hästar i stallet, slagit på radion och täckt för fönstren allt för att de ska slippa se ljuset och höra ljuden men ändå har boxarna sett ut som ett slagfält när man kommit för att mocka morgonen efter. Så hur ska man då egentligen bära sig åt ? Den frågan kan man ju ställa sig och man kan ju även läsa om fall med hästar som skadat sig då de fått panik när de har stått inne För hästar är flyktdjur och det går aldrig riktigt på förhand att säga hur de ska reagera, ibland kan det räcka med en liten plastpåse som fladdrar uppe i ett träd för att de ska få panik eller så kan de plötsligt få för sig att en katt är en livsfarlig panter som fått för sig att gena över hagen.
Jag vet inte hur stor kunskapen om det är bland folk, men ibland känns det som om den breda allmänheten faktiskt skulle må bra av att lära sig lite mer om djuren för då kanske vi skulle kunna få bättre förståelser kring  Nyår och Sista April. Fast det kan ju även vara så att det tar lite tid innan folk lär sig och tar till sig det här nya, men jag tycker faktiskt att de har varit bra på att sprida informationen runt det, så jag tycker inte att det borde vara så svårt att följa föreskrifterna som en del andra verkar tycka att det är.
Också vill jag passa på att höja ett varningens finger igen när det gälller de svävande thailändksa lykotnra som har blivit så populära att skicka iväg. Visst kan det vara fina att se på men det är defentivit INTE vär det när man aldrig vet var de hamnar någonstans då de landar, se på den hemska olyckan nu i Tyskland som bland annat Aftonbladet har skrivit om där de tros ha orsakat en brand på ett zoo.
Man hann visst sedan bara rädda två av de 30 aporna som bodde där, resten av de stackars djuren blev alltså  lågornas rov .En kvinna och hennes vuxna döttrar hade sedan läst om det på nätet och anmält sig själva till polisen eftersom de hade skickat upp lyktorna i närheten utan att läsa på bestämmelserna :/
När jag läser  vidare om det så här, så tänker jag bara på hur tur vi hade själva den nyårsaftonen när päronens granne ringde för att berätta att tre sådana där asiatiska lyktor hade fastnat i några höga tallar som står på deras tomt. Som tur var , var vi  då redan på väg hem och det tog  en kvart innan pappa till sist fick dem att slockna med hjälp av snöbollar eftersom de hade fastnat så högt upp. Vad hade kunnat hända om inte grannen sett dem eller om vi inte hade varit på väg tillbaka hem just då ? Nej det vill jag inte ens tänka på, men man tycker ju att det inte borde vara så svårt att föreställa sig att de KAN blåsa iväg och landa helt galet, till exempel på någon åker och därigenom ställa till det ännu mer om delar av dem  sedam hamnar i djurens foder. Fast det är kanske som med alla dessa aliminiumburkar som hamnar i dikeskanten, en del verkar aldrig lära sig det heller trots att upplysningarna om det kommer uti medierna så gott som varje sommar. 
Hur många gånger ska det behöva påminnas om det här kan man ju verkligen fråga sig...för jag tvivlar starkt på att det är SÅ svårt att ha en soppåse med sig i bilen eller att ta med sig burken hem. I naturen ska den i varje fall INTE behöva hamna!
 
 
 
 

Hallojsan!

Hejsan på er alla ni som läare min lilla blogg och har hittat den krångliga vägen hit , förbi alla olika nivåer av GDPR som gör att  länkningen blir till en så mycket krångligare historia än vad det skulle behöva vara. Åtminstone om man ska försöka med att länka från Facebook till bloggen så har den blivit en himla onödig historia numera.
Nåja nu var det väl ändå inte riktigt det som jag hadre tänkt skriva om idag, 
Först  och främst så hoppas jag  på att alla hade ett lungt och skönt nyårsfirande,det hade i alla fall jag. Följde med päronen ut tilll syster min som bor på landet där vi åt en massa godsaker, bland annat så fick vi Caq au vin till middag och njöt av en spakande föreställning med tomtebloss som barnen ordnade men bäst ändå var nog pannacottan som vi åt till efterätt som var hiskeligt god, okej jag kanke är lite väl svag för efterätter ibland men det är ju inte så ofta  som man äter sådana saker.
Sedan fick jag mig en ny liten bästa kompis som kom och satte sig hos mig i soffan för att få sig en kelstund. Försökte jag sluta klia på henne så fick jag mig en bestämd puff i armhålan och om hon fick syn på mig senare under kvällen om jag var uppe och gick då hon var i närheten, ja då kom hon och gömde sig under min klänning! Tänk en sådan rar kattunge, det är allt synd att man är allergisk mot dem :/ men det är ju faktiskt inte så rolgit för en katt att bo inne i staden heller där de kanske måste vara inne hela tiden på grund av trafiken. Sedan är det ju så att  de varje år dödar ett okänt antal småfåglar varje år, det finns visst olika siffror på hur många det är och det gör också att jag känner mig lite kluven till dem men de är ju på samma gång bra på att hålla undan skadedjuren ute på landet och visst kan de vara ett fint sällskap med!
Vi hann efter en trevlig kväll  i alla fall hem till tolvslaget och såg på när Lena Endre läste Nyårsklockan från Skansen. Det var så fint och man slapp faktiskt det problemet som varit en del gånger med att diktens ord druknade i ljudet av raketerna. Så jag är bara positiv till de här nya bestämmelserna som har kommit och jag  tycker  vidare att de kunde ha fått komma långt tidigare med tanke på vilket elände de har orsakat varje år. Sedan så kommer det säkert att ta ett tag innan alla vänjer sig vid dem men inget djur ska enligt mig behöva sätta livet till bara för att en liten klick människor ska kunna få ha roligt genom att skjuta upp saker som låter förskräckligt. Visst att det kan vara fint att titta på, det säger jag ingenting om men baksidan av det är som vi alla vet långt ifrån lika munter.
Gick ut tidigt en dag och försökte fånga den där tidiga morgonrodnaden på himlen, men ljus är någoting som inte är lätt att ¨terge ens med en systemkamera. Man får helt enkelt prova sig runt mellan de olika inställningarna innan man till sist kanske hittar en som visar sig fungera.
Var ett helt annat ljus ute på imorse, men då vaknade jag inte till liv förän vid niotiden så jag gick miste om den där första morgonrodnaden och de två rådjuren som hade spatserat  förbi och ätit upp fåglarnad äppelhalvor, men jag såg dem ju tidigare  under förra veckan då jag var ute och åkte skidor.
Fast jag har en överraskning som jag vill bjuda er på, nej jag har fortfarande inte gått och skaffat mig någon ny hamster ännu utan idag fick jag se någoting spännande då jag var ute och gick med min kära pappa. Vi  la först märke till att korparna uppförde sig konstigt och sedan efter en liten stund, då dök den här kungsörnen upp i alll sin ensamhet! Vilken mäktig syn örnarna är när de kommer gildande in på arenan i all sin tysthet. Nu flög den ju tyvärr sedan iväg åt helt fel håll, för att jag skulle kunna komma den stora fågeln närmare än så här men visst får de ändå än att reagera! Jag har ju sett havsörn vid några tillfällen förut men att få se en kungsörn , det kändes väldigt kul och var minst sagt oväntat! Undrar om den hade hört vad jag sa innan vi gick iväg, för då sa jag:;Det är bäst att man tar med sig kameran för man kan ju få syn på någoting, jo jag tackar jag.
 
 
 

RSS 2.0