Kvitter!

Det tog tid i år innan någon hyresgäst flyttade in i fågelholken i björken. Inte undra på det då svart/vita flugsnapparen var här tidigare och hårdbevakade den men någonstans hade han en lucka i sitt larmsystem. För den senaste veckan så har det varit tyst och jag tänkte att han kanske hade flyttat på sig men jag la ändå märke till att det flög fåglar borta i björken.Så idag när jag skulle ut och hämta in sallad åt guldkornet Theodor så tog jag för säkerhetskull med mig kameran ut i buskarna. Jag hade bara stått där en stund när någon landade på en gren och gissa om jag blev glad när jag la märke till vem det var som kom med värsta skrovmålet!
Den nyfikna talgoxen har alltså hunnit före i bostadskön, kanske är det mesarnas år i år?
Samtidigt hörde jag någon rapport som talade för lite flygfän men jag hoppas ju att det kommer igång så att de mer renodlade insektsätarna också klarar sig!
Fast det här var en rolig nyhet som jag ville dela med mig av. Det är väl kanske jag som håller mest koll på fåglarna i huset, för trots att det bor mest äldre här måste man ju ha ett brinnande intresse för de bevingade vännerna med och tänk vad man kan hitta på en bakgård inne i stan!

Talgoxfamiljen

Mina föräldrar har i flera års tid matat småfåglarna om vintrarna. I samband med det har pappa stiftat närmare bekantskaper med ett par mesar och i flera generationer så har ett par talgoxar alltid bott i en av holkarna på deras tomt. Ibland så byts de ju såklart ut av naturliga orsaker men i år har någoing hänt med hanen i paret. De började säsongen som vanligt och nu när det var dags att häcka valde de ut den vanlig holken närmast huset att bygga bo i. Allting verkade frid& fröjd tills för tre dagar sedan då vi gjorde den sista observationen av Putte som vi kallar hanen. Sedan sa pappa att Pippi (som vi kallar honan för) verkade flyga ensam till holken för att mata ungarna. Jag hade spanet på när jag var där på besök i helgen och mycket riktigt så kunde jag slå fast att pappas misstankar verar stämma, Någoting måste ha hänt med Pippis make men vad...ja det kan vi ju bara gissa oss fram till. Endera har han blivit tagen av någon katt eller fallit offer för en rovfågel för vi tror inte att de här fåglarna är så gamla utan de är nog max inne på sitt andra eller tredje år. Nu har någoting uppenbarligen dock hänt med hanen så pappa har fåttt rycka in som extremorfar åt den hungriga kullen. Annars brukar han ju trappa ner på matningen under sommarhalvåret men Pippi är en väldigt flirig gäst vid brädan just nu, det tror jag det då hon har många munnar att mätta ! Annars så brukar ju småfåglarna hjälpas åt med skötseln av familjen så då får vi göra vad vi kan för att hon ska kunna föda upp ungarna ändå. Fast på ett sätt är det otroligt att hon stannar kvar som ensam föräldrer men instinkterna är väl så starka att hon inte bara kan överge de små liven heller.
 
Det hände för oss ett år med en svart/vit flugsnappare som lät sin avkomma svälta ihjäl sedan honan hade försvunnit men kanske har olika fågelarter skillnader i ekologin? Så måste det vara, Talgoxen tycks i alla fall vara väldigt lojal men det är alltså inte den svart/vita flugsnapparen som kan ha flera fruar inkvarterade i grannskapet.Synd på en sådan fin skönsångare.
Vidare så var vi även med om  det en sommar att en sädesärlshane blev ensam i föräldrarnas grannskap men till och med han hade bättre känsla för föräldrarskapet än ovanämnda kanalje.Det var faktiskt riktigt rörande att se hur ungarna jagade honom fram och tillbaka över gräset! 
 
 

Morsning på er!

Hejsan på er alla ni läsare som klickat er in hit på min lilla blogg.
Isag är det morsdag och jag har såklart varit hem till föräldrarna och firat. Det blev kanske inte att jag gav henne så mycket mer än ett par lotter och en chokladask men det viktigaste är väl den andra samvaron som man får under årets alla andra dagar och all den uppskattningen som man kan visa i vardagen tycker jag.
Sedan så är det ju alltid tradition åtminstone för mig att bänka mig framför TVn när det vankas Elitlopet. Fast jag vet inte riktigt vad jag ska säga än om årets upplaga, Gattis till Ringostarr Trebb, men med vilken fart Propulsion kom över upploppet! och mni personliga favorit nämligen Nadal Broline visade åter att om det bara stämmer är han med i de där klasserna, han som blivit utskrattad så många gånger för sin kantiga stil. Nu blev han trea i sitt försök och femma senare finalen! Så helt ute och cyklade var jag ju inte när jag sa att Nadalen måste man alltid se upp med! 
Det som hände i första försöket var bara cirkus däremot. Visst var fransosen Bold Eagle överladdad och han kanske hade galopperat i alla fall men på det här viset som det blev kändes det bara fel allltihopa. Om alla verkligen inte hade hört signalen för omstart varför fälldr de då ner vingarna innan alla hästar hunnit tillbaka till sina postitioner ? Nej det tyckte jag kändes konstigt och taskig för de som fick trava 500 meter extra. Inte så konstigt att tränaren tvekar på att starta i Norden igen. Så skulle nog de flest reagerat om man tog på sig hans skor, nu när de hade haft ett år på sig med förberedelser igen också blir det bara pannkaka.Samtidigt så är hästar inga maskiner utan de är i allra högsta grad levande djur, men den där missen av startpersonalen kostade nog för fler ekipage som ananrs hade velat blanda sig i leken som den långväga gästen Maori Times
Hoppas att mäster Stig H ger henne en ny chans att visa vad hon kan för nu fick hon ju knappt mer än visa sig på banan.
Också har jag suttit ute och bevakat fågalholkar. Nu vet vi att det i föräldrarnas trädgård bor, en familj blåesar, en familj talgoxar(honan har dock blivit ensamstående som det verkar) samt att flugsnapparen sjunger för fulla muggar just nu.
Blåmesen vid sin holk.
Flugsnapparen som gäckar mig i år.
I Trast you

Hallojsan!

Nej jag tror inte att det var mig som polisen var ute och letade efter idag när deras helikopter passerade föräldrarnas hus där jag för tillfället befinner mig. Den flög över hela tre gånger under eftermiddagen!
Fast jag hittade ingen vidare information om att det skulle ha hänt någoting även fast jag kollade både den lokala tidningen och slog på radion som ju brukar meddela om det är någon som har försvunnit. Kan dock tänka mig att så kan vara fallet då det finns både ett äldreboende och ett omsorgsboende i närheten. Hoppas att de hittar vederbörande oskadd i sådana fall och att ingenting annat har hänt fast då borde det väl vara mer pådrag också.
Fast man blir ju ändfå fundersam , speciellt då det inte står någoting.
Annars så hade jag föresatt mig att lyckas fota den Svart/vita flugsnapparenn ,fast indivden som bor här i år är visst lite för skygg. Den som bor hos mig i staden och brukar istället sitta och sjunga på morgonkvisten men han var ju helt tyst idag så jag vet inte om han har hittat en hona, eller om han bara har bytt ställe att sitta på.
Man kan ju aldrig riktigt veta med fjäderfäna, men är man ute efter en viss art finns det andra som kan rädda dagen åt en.
Talgoxen har bott in sig ordentligt
Likaså blåmesen som flyttat in i grannholken. 
 
Pappa berättade att han inte hade sett till nötväckan på länge , men knappt hade han sagt det förän det satt en välbekant uppenbarelse och drack på kanten av fågelbadet. Kom den bara för att dem hörde att jag var hemma på besök?
 
 

Hallojsan!

Hejsan svejsan på er alla ni som klickat er in just hit till min lilla blogg. Om ni brukar kolla in hit har ni säkert märkt att det gått ett bra tag sedan jag författade några rader här senast. Det brukar av någon anledning hända mig varje år inför sommaren, att jag får mindre lust att göra uppdateringar på bloggen, Fast det kanske hänger ihop med att jag försöker vara ute så mycket jag kan med men nu har jag ju fått ta det lite lugnare i år än vad jag brukar.Är dock ändå ute och går lite grann och håller igång men sedan gör jag mycket annat med som gör att jag kanske inte har prioriterat att skriva här. Jag spelar Sims 4, ser på tv, skriver, leker med Theodor och pysslar på med mindre hobbyprojekt förutom de vanliga sakerna som jag håller flytande också hoppas jag på att måendet vänder så att jag kan ta upp de där andra trådarna.

Skulle fota svart/vita flugnspparen idag var det tänkt. Tog med mig skrivblocket, kameran och dricka ut och satte mig vid det vanliga bordet i skuggan. Skissade lite en stund när den ena av husets vaktmästare kom och satte sig för en paus vid det andra bordet. I samma stund så tystnade alla fåglarna och det blev tyst. Trodde det var kört . Han gick in men jag satt kvar en stund till och precis då jag packat ihop så landade denna skata en bit bort på gräsmattan. Jag tror inte att den såg mig, för den var helt oberörd från början där den gick runt. 
Så jag fick snabbt upp kameran och lyckades fota några fina bilder innan den upptäckte mig och fick bråttom att ta till flykten. Kråkfåglar är faktiskt inte helt enkla att få på korn ändå för de är så otroligt vaksamma av sig!
Fast  jag tyckte det var väldigt roligt då den vågade sig så långt fram som den gjorde, så nära en skata har jag nog inte varit sedan vi hade ett bofast par på bakgråden och det är ju några år sedan! Så nu ser ni varför jag måste ha sele på min lilla guldklimp när han är ute och går i spenaten. Klart ibland så fungerar det ju utan med, men säkrast är i alla fall att ta med både den och transportburen så att ingen får för sig att han är en middagsbit!
 
 

Hejsan. eller moff på er!

Idag är det jingen annan än,jag Theodor som bestämmer vad som ska skrivas här på bloggen. Eller rättare sagt så är det matte som författar medan jag piper och uttrycker min åsikt så att hon väljer rätt ord. Man kallas väl inte Theodor Kallifatides , inte för inte heller.
Hur som helst så måste ni få se vad jag har kommit på under de senate veckorna.
Matte kliar sig i huvudet och undrar vad som har hänt men jag har bestämt mig för att åtminstone tillfälligt sova ute och tillbringa mer tid i klätterhuset. Jag menar har man två bostäder i buren så är det ju dumt att inte utnyttja båda två, i väntan på att det ska bli så varmt ute att matte kanske tar hem min sommarstuga. Ja, jag har faktiskt fått göra bort premiären ute i spenaten med men det var nog i lite kallaste laget så det blev ingen lång stund utan bara då solen låg på som mest och värmde marken.
Enlgit vad jag har hört så blir det dock finare väder till veckan så har man tur kanske man får komma ut då igen om inte mattes grannar  fiskmåsarna syns till förstås. Nog för att hon gillar dem, men jag blir livrädd varje gång de dyker upp för de kan ju faktiskt få för sig att jag är deras lunch! Tur att matte är med jämt och passar mig för ananr skulle jag nog sätta mig i klistret väldigt lätt men världen är ju så spännande för ett litet guldkorn som mig.
 
Tittut!
Vad tror ni ska jag kanske bosätta mgi permanent i ärmen på mattes tröja ? Då måstr hon gå runt och bära på mig hela dagarna.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0