Tårar för Theodor

Idag rinner tårarna nerför mina kinderr.
Ja egentligen så kom de ju rullande som strida strömmar redan under kvällen igår. Annars brukar jag ju mestadels vara glad just den här dagen eftersom man känner att våren verkligen har börjat och det ärpå väg mot ljusare tider. Just nu känns det inte riktigt som så då, nej  för igår begravde pappa och jag till sist min älskade lilla guldkille Theodor. Även om han var sjuk på slutet och har varit borta nu ett tag så känns det fortfarande så väldigt tomt efter honom och jag trodde kanske inte att jag skulle känna på det här sättet , men det kan inte riktigt hjälpas för det gör ju det i alla fall. Det känns fortfarande bara konstigt att buren inte står där den brukade och att jag inte längre hör rasslet av hans små tassar när han sprang i hjulet på kvällarna. Ja ni som har hamster vet säkert vad jag menar...det är så oändligt tyst utan alla de där små ljuden som man är van att höra men framför allt så är kvällaena utan mysstunderna i soffan jobbiga. För nej det blir inte riktigt samma sak även om man försöker använda vissa av mjukdjuren som substitut ibland, nej att få koppla av tillsammans med ett guldkorn det är någoting så väldigt speciellt och när man fått förmånen att lära känna en sådan speciell kille som Theodor var då kanske det inte är så konstigt om det kommeratt ta ett tag innan man kan skratta igen och börja tänka på allt kul man haft tilllsammans  utan att bli så härnedstämd och ledsen för varje gång det hände att jag grät om jag höll i honom så ville han vara nära och skulle bara ligga i tröjärmen på min mage. Där låg han även gärna och tittade på hockey, eller ja han hörde nog mer på TVn  men tro inte att det dög men vilket lag som helst nej verkligen inte utan spetsade öronen mest gjorde han å det var Skellefteå AIK som spelade.! Ja det finns så många bilder och filmer kvar på alla hans äventyr och en dag kanske lite av dem kommer upp här men just nu så känns det alltså mestadels bara svart allting.
https://www.youtube.com/watch?v=kVswIdRk_OE
 

In-MÅSAD

Jag trodde de skulle glömma att ha upp den där fula draken i år men tji fick jag , idag satt den där på baksidan när jag tittade ut men jag tvivlar jju på att det hjälper så mycket. Dessutom så tror jag måsen lär sig att det inte är någonting att vara rädd för, för de är faktiskt både smarta och har bra syn. Sedan tycker jag att bor man i en kusstad som jag gör då får man räkna med att sjöfåglarna finns där...måsen också, men så säger jag kanske bara för att jag är inMås-ad och har lärt mig uppskatta deras låten så här på vårkanten också tänker jag på om det verkligen är lagligt att ha de där sakerna uppe sedan när fåglarna ska till att häcka ? Nej det kan jag INTE tycka är bra...de har det nog svårt ändå se bara på paret vi har på taket här...de har inte fått ut en unge på tre år, Första året försvann ungarna tidigt, i för två år sedan försvann den ena likadant i början och den andra blev påkörd då den just hade lärt sig att flyga och ifjol var den ena ungen sjuk och den andra blev tagen av räven. Så nej, jag undrar vilka som bestämde att fåglarna plötsligt blivit ett elände ? För jag förknippar verkligen måsarna med våren och tärnorna med sommaren &skulle inte vilja vara utan dem! Vet man bara om var de har bona är det så enkelt att gå en omväg istället för att trigga fåglarna att attackera. men det är ju min åsikt och hur vore det om vi slarviga människor höll efter oss på uteserveringarna ? Men eftersom alla inte hörsammat det så är det inte konstigt att de smarta fåglarna utnyttjar oss heller! Och vad håller egentligen på att hända med bår fina Berguv? Det är verkligen bara tragiskt :/ helt enkelt och jag känner mig förunnad som har fått se en på nära håll innan den släpptes ut genom just Berguv Nord! Men ja...vad är orsakerna till den här kraftiga nergången igen ...de måste ju vara flera än att det är ont om bytesdjur men jag tror inte att vindkraftverken hjälper till och jag förstår mig inte heller på Greenpeace som försvarar dem som förnybar energikälla då de i regel sätts upp i redan känsliga miljöer, eller i anslutning till skyddsvärda områden! Det kanske är något att tänka på och hur ska man lösa problemet med örnar och järnvägen Ja säg det .för det är ju inte otänkbart att samma öde även drabbar vår största uggla. Fast nej .vad vet jag om de här sakerna..jag är ju långt ifrån någon Greta Thunberg.utan bara en helt vanlig skogstoka som tycker om att ligga ute i någon buske med en kikare eller kamera i händerna och spana på djur och fågellivet i vår natur!
Dessutom så måste jag fråga mig hur en del av aktivisterna tänker som. I synnerhet så undrar jag hur de kan påstå att de uppskattar vår fina svenska natur när de inte har någon aning om vad vi har jobbat för att komma dit där vi är idag. Visst man kan alltid göra förbättngar när det gäller industrin men på samma gång så finns det så många gamla övergivna fabriksområden som står kvar som tickande miljöbomber, eller tunnor som ligger kvar i bottensedimentet. Vem ska ta ansvar för att de tas reda på och knostigt nog så känns det inte som att det har blivit mindre plastprodukter i omlopp heller utan snarare tvärtom och det känns fortfarande som att många unga ser ner på en om man enagerar sig och verkligen brinner för djure&natur men det kanske bara i själva verket säger någoting om hur ytliga en del av mänskligheten fortfarande är ovh hur skulle vi någonsin ha kommit framåt utan jord och skogsbruket där hästen alltidhar varit en trogen arbetskamrat så väl framför plogen som framför timmerkälken eller snöplogen om vintrarna? Ja det kan de ju få fundera över och även om vi inte riktigt använder våra hästar på samma sätt idag eftersom att behovet inte längre finns så ändrar ju inte det på det brinnande intresset, tvärtom så blir hästen allt viktigare när fler och fler jordbruk tvingas lägga nwe och då ska de som orkar hålla betande djur ha all heder för landskapen behövs för att gynna den så viktiga biologiska mångfalden som även många av aktivisterna verkar uppskatta men tyvärr inte förstår sig på hur den har kommit till!
Silltrut på besök.
Så här nära kan man få komma fåglarna om man bara tar sig tid och går försiktigt till väga, jag lovar på nära håll är också en fiskmås fin.
Små söta dunbollar, perfekt kamouflage i det höga gräset, ja nästintill då ändå kalgar många bara på måsarna för att de attackerar men jag lovar det finns en god anledning till att de gör det!
Gråtruten är vår vanligaste trut och visst är det en mäktig syn när den kommer inseglande
Jag blir så glad när sommaren börjar och silvertärnorna återvänder från det kalla Antarktis!!
Dvärmåsen är inte lätt att se bland alla skrattmåsar, men jag har lyckats få syn på den en gång vid en av stadens fågelsjöar.
 
 

Alltså NEJ

Läste precis en tråkig nyhet på ridskolans hemsida. Tydligen så hade det hänt en hemsk olycka i hagen för en vecka sedan och de blev tyvärr tvugna att ta bort en av de ponnyer där som jag nog tyckt allra mest om på senare år nämligen lilla härliga gotlandsrusset Monsun. Så det är med en klump i magen jag måste skriva det här inlägget men om jag ska vara ärlig så rinner trårarna faktiskt ner längs mina kinder just nu. Vanligtvis så brukar jag vara så bra på att kunna hålla inne med mina känslor men samtidigt lärde jag mig någoting tack vare Dickie Rock, nämligen att det brukar kännas bättre när man har fått släppa på dem och gråta ut.
Ja tänk, ändå träffade jag ju inte Sune som han kallades så ofta men han var ju liksom alltid en av de där ponnyerna som kom fram till först en  när de gick i hagen och man var där för att fota så på ett vis kändes det som att man fick lära känna honom
Detta lilla fina gotlandsrusset med den där så busiga blicken och den stora aptiten på livet, ja det finns faktiskt en historia om hur han då han kom ny till stallet och lyckades smita ur hagen. Det bar raka spåret bort till det närbelägna finbageriet! Så nog var han en ponny med viss apit på livet och jag kan bara tänka mig hur stort tomrum han kommer ett lämna efter sig för alla i stallet....för han var verkligen en riktig guldklimp den ponnyn!
 

Milda Matilda, nej knappast!

 Till att börja med så tog jag mig ut på en liten tur för att försöka hitta ringduvan men hon ville inte visa sig. Må hända var jag ute för sent på dagen så hon tyckte kanske att det hade blivit allt för mycket oväsen kring fågelbordet där hon anars brukar hålla till. Hade handlat lite så allra först gick jag hem och packade in sakerna där de skulle vara innan jag kände suget av att gå ut en sväng till. Ja jag menar det, jag kan inte bara sitta hela dagarna och se på SVT:s Slow sändning med de simmande älgarna från Tallberg för hitills så har de ju åtminstone inte visat sig någoting framför kameran utan de lyser ännu med sin frånvaro, fast det går in på dygn fyra.
När allt kommer omkring så är det väl ändå oftast så det är när man ska fota vilda djur eller fåglar man får helt enkelt ha tålamod och de kommer verkligen inte på beställning om någon trodde det!
Fast det är ju klart , det är roligt att få se den fina naturen upp över Ångermanälven och man känner sig lite stolt som får bo i ett av våra naturskönaste landskap men så kanske man går och blir lite hemmablind med men jag vet inte.
Hur som helst så snörde jag på mig skorna igen och gick ut, den här gången med kurs mot överstan som jag faktiskt sällan brukar undersöka närmare.
Till att börja med såg jag ingenting, eller hörde för den delen utan det var faktiskt märkligt tyst och stilla i luftrummet. Sedan så stannde jag upp och hörde  några mesar som, kvittrade och fick syn på några små pilfinkar som hoppade runt inne i buskaget sedan jag tagit av på en av sidogatorna på vägen tillbaka.
På samma gång så funderade jag på om mitt beslut att gå ut igen hade varit så bra tänkt, men jag kunde ju knapppast ångra mig när jag hade kommit så långt. Sedan hörde jag ett skratt vid sidan av trottaren och fick syn på en skata som letade mat vid en plastpåse som låg slängd på marken eller om fågeln själv hade hämtat den ur någon öppet sopkärl. Hur som helst betraktade jag den en stund innan den hoppade runt hörnet på ett av husen och plötsligt utbröt världens br¨k inne på gården.Blev fundersam över vad som stod på och tog några försiktiga kliv framåt längs trottaren. När jag kom mitt för gårdsplanen så trodde jag verkligen att jag skulle få behöva  bli vittne till ett mord.
Som gänget med skator slogs! Det var till och med så att fjädrarna rök åt alla håll och kanter men jag tror det började med att den ena hoppade på den andra så de tumlade nerför slänten i ett enda virrvarr
Alla gav de sig sedan på den där stackaren som hamnade underst i högen och jag trodde faktiskt att de skulle ha ihjäl den. Vet ju hur grymma de kan vara ibland mot varandra, samtidigt har jag även sett raka motsatsen också när de uppfostrar sina ungar..
Som jag tolkade det var det i alla fall nog så att den ena av dem förde befäl och jag bestämde mig tidigt för att bara iaktta på håll och låta naturen ha sin gång även om jag på samma gång fick lite ont i magen där jag stod kvar.
Sedan började bråket om, med samma roller som förut och jag trodde verkligen att det var kört för den som blev nertryckt på rygg men i samma ögonblick så bestämde sig bråkmakarna för att göra någoting annat och de skringrade sig åt olika håll. Vad jag såg så verkade även den som hade legat underst i högen må bra, för den flög då iväg från platsen så det kanske bara var ett litet handgemäng men det såg då åtminstone väldigt brutalt ut i mina ögon!
Den här sparven dök upp vid fågelbordet och gjorde mig lite fundersam, är det bara en vanlig gråsparvshona med överväxt näbb eller är det någoting annat som jag råkat fått syn på ?
 
Sedan så har ju fiskmåsarna anlänt till stan igen och de skräds inte för att sitta och sjunga för full hals. Tänk att vissa människor avskyr dem medan jag bara går där och ser fram emot deras ankomst för då vet man att det verkligen är vår och senare kommer tärnorna med sommaren.
Fast man kanske inte kan låta bli att bli påverkad av havet om man bor i en stad som ligger nära kusten, utan man man MÅSte bara försöka lära sig att omfamna alla arter som ingår i ekosystemet för måsarna verkar ju redan ha genomskådat drakarna som redan har börjat komma upp på en del av takeni tron om att det skrämmer bort fåglarna, men det säger jag bara att måsfåglar är smarta och dessutom så har de väldigt bra syn för den som inte redan hade anat sig fram till det.
 
 
 
 
 
 
 
 

Men NEJ!

Det var även min första första tanke när jag fick höra att  självaste Notre Dame i Paris stod i lågor häromdagen. Jag kunde faktiskt inte ens förmå mig att titta på de hemska bilderna som kablades ut över världen, nej det gick helt enkelt bara inte.
Ändå så är det egentligen väldigt sällan jag brukar prata om religion öppet och avslöja mina innersta funderingar så här. Varför det har blivit så vet jag faktiskt inte, men lite beror det kanske på att jag faktiskt är osäker och bättre har det inte blivit när man ser hur mycket elände det orsakar runt omkring i vår vida värld. Ja, jag kanske tror på någoting, jag vet bara inte riktigt vad ännu men för att återknyta till de senaste dagarnas händelser så tycker jag att många kyrkor och katedraler är fantastiskt fina som byggnadverk och för det så kan även jag uppskatta att de finns där och jag respekterar alla som tror på någotinng. I alla fall för det mesta. Sedan är det klart, jag har kanske mina fördomar jag med, men ingen är väl felfri ?
Så sedan när allt fler rapporter började komma in under kvällen och när jag hörde hur det franska folket stod vid sin katedral  och sjöng ja då var det  faktiskt nära att tårarna började att rinna nerför mina kinder, så rörd blev jag.
Ändå så har jag ju bara sett den fantastiska byggnaden på bild, men det hänger kanske kvar sedan man såg Walt Disneys film som liten att man har önskat om att en gång få se och uppleva den i verkligheten. Nu är däremot en del av den tillsynes uråldriga magin borta för evigt  och man har istället utlyst en tävling om hur en ny spira i mitten av katedralen ska se ut, men då blir jag tyvärr tvärkonservativ av mig. Visst kan man bygga nytt och ändra på en del detaljer, men på samma gång tycker jag inte att kan ska ändra på det FÖR mycket, för det var just den gotiska stilen som är och var Notre Dames främsta kännetecken och bör väl så få vara även framöver. Sedan måste man ju kanske se över säkerheten ja, men tänk vad byggnaden har stått emot mycket fram tills nu då olyckan var framme. Man hoppas ju bara att det verkligen var en olyckshändelse men samtidigt är det konstigt om man arbetar på en sådan plats, för då borde man ju verkligen vidta alla nödvändiga åtgärder men nu ska vi inte gå närmare in på alla detaljer. Också är det ju på samma gång fantastiskt att man har lyckats få ut vissa föremål och att de större statyerna på taket redan var nertagna på grund av renoveringen men framför allt att det stora rosettfönstret  och klocktornen verkar ha klarat sig. Det väcker ju ändå en del hopp om att "Damen" ska kunna återfå en del av sin forna glans!
Jag erkänner väl då att jag är svag för rosettfönster, om ni inte redan visste det och tycker att ett par som jag såg i Riga var riktigt vackra att få beskåda, i all sin enkelhet. Fast nog är det någoting visst med färgat glas, det har jag alltid tyckt.
Fast sedan är ju Riga en väldigt intressant stad att gå omkring i om man gillar gamla byggnader, för där finns det  verkligen ALLA stilar samlade på en plats, Lite som Gamla Stan i Stockholm med trånga gränder fast ändå med mycket mer medeltida känsla.
 
St Göran och Draken
 
En gammal vacker dryckesfontän.
Jo det satt lite udda figurer på husen även i Riga om man säger så, men det är någoting med det där medeltida gotiska som fascinerar och man förundras ständigt över hur de kunde på den tiden!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu ni , nu tror jag att våren är här på allvar!

Ja, det riktigt känns i luften. 
För även om det då och då blåser upp till stormvindar på dagarna så går det verkligen så fort att det töar nu när solen ligger på och snön försvinner verkligen bara snabbare. Dessutom så förstår jag mig fortfarande inte på den krets av människor som kallar staden där jag bor för Dövik, men det kanske ska tilläggas att det har jag aldrig riktigt gjort heller. Fast jag tror samtidigt att det kanske är så att man måste tycka om djur och natur för att riktigt kunna uppskatta livet här uppe men jag vet inte , det kan också bara vara någoting som jag har fått för mig . För visst vi kanske inte riktigt har samma nöjesutbud här som i större städer men och andra sidan kan inte alla tränga ihop sig söderut heller utan hela landet måste ju få kunna leva och frodas!
Nej nog pratat om det nu men det var bara någoting som jag kände var relevant att ta upp , inte minst med de ökade hoten från aktivister som ställer till det för våra lantbrukare.
Fast det var inte alls de funderingarna jag skulle vädra idag, Nej jag har ju varit ute på långpromenad med kameran igen.
Passerade torget på väg neröver och funderade på var alla duvorna höll hus någonstans, tills att jag såg det här ovanpå taket till en av bankerna.Jag tror flocken hade bestämt sig för att ha sovmorgon.
Numera ligger den före detta resturangbåten Poseidon helt infrusen i isen, så synd att det inte fungerade med rörelsen ombord fast jag tror det är svårt när man har Kusttrafik som kör sina båtar på samma sträcka &personligen så föredrar åtminstone jag träskutor. Flytande plåtburkar, med undantag för Silja Festival som nu är såld är liksom inte alls lika fina.
Det tar sin tid innan isen försvinner helt från fjärden.
 Den första fågeln som dök upp förutom duvorna var en liten rödhake som satt och sjön i ett träd invid gångvägen. Tänk att en så liten fågel kan få till så högfrekventa ljud!
Jag var långt ifrån säker på att de skulle vara där, först så missade jag dem faktiskt till jag fick syn på någoting i det höga gräset så jag gick närmare för att kolla och då låg de där och hade sovmorgon, men det ska mycket till för att oroa det här paret gräsand. Åtminstone mer än en nyfiken fotograf.
Verkade även ha överraskat den här skatan, för plötsligt rasslade det till ovanpå lampan och hon stack upp huvudet, men det förstår ju jag det. En utmärkt dag för att ligga och solbada!
När jag såg det här så kom jag faktiskt att tänka på låten Uchained Melody.
 
Två kråkor var upptagna i en bitter strid om en bit mat som den ena hade fått tagpå, de var så inne i sin krigföring att de knappt la märke till när jag kom gående längs promenadvägen vid strandkanten. Äntligen fick jag bra bilder på flygande kråkfåglar!
Sedan såg jag den först bara på håll, men nu har alltså storskrakarna äntligen landat!
Fick en lyckad bild på ett av paren när de kom inflygande över vattnet, honan till vänster och hanen till höger.
Sedan hann jag inte zooma in honan riktigt , hon flög väl för snabbt men hennes partner fick jag in en riktig fullträff på. De är bara så fina!
Fiskarfänge! Han var verkligen skicklig den här hanen på att få fast fisken.Stod och betraktade honom ett tag och så gott som varje gång han kom upp till ytan så hade han mat med sig i näbben!
Ibland så lyckas man med bilderna utan man vet om det.Såg hur rödhaken flög ner från stenen när jag var på väg dit  och tryckte av lite på måfo. För de är ju så snabba de där små rackarna!
Gick förbi kanotrännan på vägen hem för att kolla om änderna låg kvar och det gjorde de såklart. De kanske tyckte att det var lite för kallt och gruvade sig för att ta ett dopp men varför ge sig ut och simma i onödan när man inte behöver?
Sedan visade sig rödhaken igeni buskaget innan jag ändrade kursen hemåt.
Dessutom  när jag nästan hade landat igen hemmavid så hörde jag ett bekant kuttrande som kom från ett av hustaken i närheten då jag var på väg att passera.Tittade upp och ja vem tror ni att jag fick syn på ? Jo mycket riktigt ringduvan såklart! När jag började prata med fågeln, så svarade den med samma kuttrande tillbaka. Jag vet inte om det bara är jag som inbillar mig saker, men jag tror faktiskt att den känner igen mig för när någon annan gick förbi då höll den tyst. Fast det var ju ocksåp för lustigt att den satt där precis idag då jag hade varit ut! Annars har jag ju inte sett den på några dagar, men det har ju varit sämre väder med. Fast ändå att den dök upp bara sådär just nu.
 
 
 
 
 
 

Äppelknyckarbyxor

Sådana har man ju hört talas om, men jag hade då aldrig tidigare den syn som väntade på mig ute i föräldranas syrenbuskage imorse. Jag tog alltså bussen ut på morgonen för att vara hundvakt åt syrrans jycke då mamma och pappa skulle iväg båda två på andra ärenden och inte ville att hunden skulle behöva ligga hemma själv. Det går ju bra att göra nu så länge jag inte har något nytt guldkorn men hur som helst plockade jag för sökerhetskull med mig kameran. Vis av den lärdommen att oftast får man se saker när man inte har den med och har man den till hands så tycks fåglar och djur aldrig vilja visa sig. 
Dessutom så friskade vinden i ordentligt när pappa och jag först gick en liten promenad med hunden och då trodde jag ju såklart att jag tagit med mig den helt i onödan men så kom korpen flygandes.En del ryser när de får syn på den stora svarta kråkfågeln men jag blir bara glad av att se den och att höra dess karakteristiska klongande ljuda över markerna. Då¨vet man att våren nalkas!
 
Sedan var vi alltså ute en stund innan vig vände tillbaka hem eftersom vinden tog i lite för mycket, för att vi  skulle våga oss upp efter stigen i skogen. Försökte fota lite mesar men de är som alltid otroligt kvicka och svåra att hinna zooma in ibland även om de är väldigt nyfikna fåglar.
Efter en stund så dök ekorren upp men den här gången så överraskade den oss verkligen.
Den satte tänderna i ett äpple! Nog för att de är allätare men det här är första gången som det händer hos föräldrarna. Då fick frågan varför det har gått åt så mycket äpplen under vintern sitt svar, det är inte bara fåglarna som har hållit sig framme.
Nej den satt där och mumsade så förnöjt fast ett par gångerså var den lite tvålhänt och  tappade ner den smaskiga frukten.
Inga problem, för då hoppar man bara ner och hämtar upp godiset igen! Ingen mat får förfaras.
Räknade upp till 11 bofinkar på en och samma gång
Koltrastarna har också anlänt  och de slåss ibland om maten!
Det har inte ens varit lätt för skatorna att kunna lyfta på grund av stormvädret, idag men hur lätt är det då träden svajjar betänkligt
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0