Nej till fyrverkerier runt nyår!

För mig är det här  nog redan en självklarhet idag.
Både under Sista April, Påsk och Nyår.
Så har det inte alltid varit utan när jag var barn så levde faktiskt även vi med traditionen av fyrverikerier runt högtiderna. Sedan så blev mina båda syskon äldre och växte kanske allt mer ifrån det. I alla fall så blev det allt mer ovanligt att vi köpte några för eget bruk utan vi gick istället på olika firanden, eller hade grannar som sköt upp. Fast systern hade redan häst som hon hade uppstallad en bit från hemmet. Det var långt ifrån någon höjdare att mocka de boxarna dagen efter kan jag säga, för trots förtäcka fönster och radion på högsta volym så hade de alltid trampat runt en massa under natten.Någonting som de inte brukade göra annars, åtminstone inte i samma grad. 
 
Efter det att pappa slutat jobba så kom världens underbaraste hund med in i bilden, men som den border collie hon var så fanns det en nackdel. Hon var otrolgit signalkänslig och rädd för vissa ljud eller snarare oljud då, som till exempel pianospel, åska,kykklockorna, glassbilen och skott medan andra saker som man kunde tänka sig att hon borde ha reagerat över ja de bekom henne inte alls. Som "Hesa fredrik" som fick ljuda ifred. Annars så började hon att yla när hon tyckte att någoting var obekvämt i hennes öron och så fort smällandet kom igång om vi var hemmvid, ja då sprang hon in och försökte gömma sig i klädkammaren.
 
Det hjälpte inte heller att träna som enligt vissa påstår ska hjälp aoch det är skrämmande med folk som har  kvar den här attityden: 
Om man som ägare inte stirrar upp sej gör inte djuren det heller!, eller ännu värre när de  tycker att djurägarna försöker bestämma över andra. För det är så olika hur våra husdjur påverkas av det. Våran hund fick lugnande för att ens våga sig utanför dörren när det var som värst. Ett år så var en annan vallhundskorsning i vår närhet så rädd , till den grad att han trots det lugnande medlet kissade på sig inne i duschen.Det ska ingen hund eller hundägare behövavara med om, bara för att en viss grupp ska kunna få ha kul! I alla fall inte om ni frågar mig vad jag tycker om saken.
 
Sedan rann min bägare över helt och hållet för ett par år sedan, kanske lite mer då  ena systerdotterns dåvarande ponny tyvärr fick stresskolik på nyårsdagen förmodligen på grund av raketer och de blev tvugna att ta bort honom! En  småbusig ponny som  då bara var fem år gammal som de höll på att lära känna allt mer :/ och inte hade hunnit hafti sin ägo mer än ett halvår. 
Dessutom så var det faktiskt  rent av skrämmande att behöva höra hur alla hästägarna i byn där de bor hade gått ihop och faktiskt försökt prata med de som faktiskt hade hållit på att skjuta som mest, för de fick INGET gensvar alls utan tvärtom  så blev tösen till och med hånad i skolan för att hon hade mist sin fyrbenta kamrat.
Det gör mig ledsen när till och med barn kan hålla på så och jag berättar det här för att jag vill att folk tänker efter vilka konsekvenser det kan få! Vem minns inte också den lika tragiska historien om nordsvensken Helge som blevskrämd genom staketet och gick ner sig i en sjö? Dessutom så var det ju även ett fall med en häst rätt nyligen i Danmark där några undomar hade roat sig med att smälla hemmagjorda bomber utanför hagen.
Visst skulle man kunna begränsa tiden när de får smälla och bestämma var det får ske men då kommer man ju ändå inte undan själva grundbulten :Att hundar,hästar ,nötkreatur  och vissa människor varje år ska behöva bli skrämda från vettet! Det finns faktiskt redan regler i många kommuner men ändå så smälls det ju ofta både dagarna innan och dagarna efter nyår.
 
Somliga förespråkar ju även  sådana där lyktor som man kan skicka iväg men jag vill säga att även de utgör en risk då man aldrig kan vara säker på vär de landar, jo pappa fick ett annat år jobba 15 minuter för att kunna släcka ett par som hade fastnat i ett träd på deras tomt.Tack och lov så hade grannen fått syn på dem i tid och han var på väg in för att ringa efter oss men just då var vi redan på väg hem! Tänk vad som hade kunnat hända då. Dessutom för att vända tillbaka till rakterna så skrämmer ju ljuden inte bara djuren tänk även på de gamla eller på de som flyr hit från krig. Hur ser de egentligen på vårt sätt att fira ?Det kanske vore intressant att ta reda på istället för att som vissa andra kommenterar saken: Varför skjuts det då så mycket i Rosengård? Nej jag tycker inte alls att det har med saken att göra INTE alls utan det är ju väldigt långt ifrån den ursprungliga tanken som handlar om ett förbud om fyrverkerier.
 
 

Ojsan!

Det har visst hunnit gå en månad nästan sedan jag skrev här senast. Fast då kan det ju verkligen vara dags för att komma med en liten uppdatering så här lagom till jul. Fast egentligen så kanske det inte har hänt så värst mycket heller sedan snön kom utan vintern gör ju att det blir lite lugnare mellan varven. Dessutom så sitter jag ändå mestadels i soffan och ser på skidåkning av allehanda slag eller så passar jag på och myser med Theodor som tyvärr har blivit sjuk och fått en knöl på ena sidan munnen, från början trodde jag faktiskt att det bara var en liten hudfliik.Den verkar visserligen inte växa längre men jag anar ju ändå vad det är. Eftersom han är en äldre hamster så är det tyvärr inte heller någon ovanlighet att de får det så nu tar vi bara vara på tiden. Han mår ju hyffsat än så länge men jag vet att det bara är en fråga om när men då ska han få somna in hemma. Antar att jag har läst allt för många historier om besök hos veterinär med smådjur som inte slutat allt för väl och dessutom så vill jag inte stressa honom någoting i onödan heller eftersom han alltid har varit så reserverad mot andra människor än mig.Då är han tryggast antingen i boet eller nerbäddad bland filtar och kuddarna i soffan,om han inte kryper in i ärmen på min tröja som han är van vid. Sedan är det väl också en viss dos av vintertötthet som har smugit sig på, för han sov ju mer redan innan hälsoproblemen kom smygandes för honom & det här med att tajulkort är ju  ändå inte riktigt hans grej då han hellre demolerar tomtarna än sitter still så ni får hålla till godo med några bilder ur arkivet. Fast trots detta så vill vi i alla fall önska er alla En God Jul och Ett Gott Nytt År.
Tänk så gott man kan må av att få sitta i soffan och bara bli sådär extra bortskämd av matte!
 
 
Den här bilden är från ifjol
I år gick det så här när jag skulle försöka arrangera julkortet med honom,
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0