VETT efter vägen

 https://www.tidningenridsport.se/ridvagsskylten-forbjuder-…/, jag känner att jag blir så förbannad när jag läser sådant här. och ledsen med för den delen men mest ARG då jag läser en del av kommentarerna som finns kring artikeln på andra ställen. Trafikovett är definitivt ingenting ovanligt att man tvingas uppleva som kusk/ryttare efter vägarna, det konstaterades ju faktiskt nyligen att landets körskolor har brister kring att möta häst efter vägen men då borde man ju försöka göra någonting åt det med .Inte bara påvisa att bristen finns! Fast det här är verkligen illa att vissa inte respekterar de skyltar som finns! Vi hade ju en liknande olycka här för några år sedan med ett ekipage som var ute efter en träningsväg tillhörande travbanan& hästen blev skrämd av skotrar och slog över så att ryttaren hamnade under. Den gången gick det dock bra, hästen sprang hem, tillbaika till stallet och ryttaren klarade sig lyckligtvis  relativit helskinnad ur det men skoterförarna stannade inte ens upp efteråt för att kolla hur det hade gått  för dem och polisen fick aldrig tag på dem! Fast i tidningen så stod det efter några månader att man hade pratat med killarna som inte hörde hemma i området och de kom vid det laget med en så dålig bortförklaring som att; Vi hade inte sett några skyltar. Hmmm alltså man tycker ju ändå att lite mer förstånd borde det finnas då ridskolan ligger på ena sidan vägen och travbanan är väldigt synlig på den andra eller hur? 
 
 
Det är åtminstone vad man kan tycka att det inte ska gå att missa att det är en hästätt område med alla dessa hagar...men tydligen så är det ju VÄLDIGT svårt för en del att förstå och jag tror inte att det enbart handlar om folks okunskap kring att hästen är ett flyktdjur, åtminstone inte alla gånger.Det är väldigt tydligt då!
Låt gå kanske en del andra tycker, de hade ju aldrig varit där förut men nej då ska man väl inte köra som en blådåre på skoter heller och gör man det så är man nog INTE mogen alls för att framföra någon typ av fordon! För efter vägen så  gäller det faktiskt att alla visar hänsyn till varandra, men det finns ju de bilförare som sitter och  gnäller med och tycker att övergången från travet syns för dåligt. Fast  eftersom jag har varit där ute och gått så vet jag att SÅ är inte alls fallet utan den är faktiskt tydligt skyltad från båda håll och jag tivlar på att någon kusk eller ryttare skulle göra som de, som gnäller påstår och bara styra rakt ut i vägbanan utan att se sig för.Det är då väldigt otänktbart att det går att göra det just där!
Det ärt så himla tråkigt när det ska behöva bli på det viset.Dessutom så är det en raksträcka där, så man borde utan problem hinna stanna i god  tid om man ser att ett ekipage står och väntar på att få komma över.  Fast det verkar ju tyvärr inte spela någon roll.
Sedan kan jag ju även berätta om en situation som jag själv har varit med om, jag minns den ännu fast det nu var många år sedan. Jag befann migg själv på cykel och var på väg hem när jag uppmärksammade att en tränare längre in i byn var ute och körde med sin ena travhäst. Jag ville inte skrämma den så jag saktade ner och la mig en längre bit bakom när en bil kom körandes på håll. Den körde nog egentligen alldeles för fort, men saktade i alla fall in just som föraren såg hästen.  Det var bara det att så fort hen nu hade passerat hästens mule så trycktes gaspedalen ner och den stackars hästen höll på att förvandlas till ett nervvrak Som tur var så fanns det ett gammalt nerlagt sågverk  alldeles vid sidan av vägen och på något sätt lyckades hon med att styra in den minst sagt oroliga hästen på den gamla sågplanen framför. Jag var förskräckt och hade stannat till för att se efter så att det gick bra  för henne & först då hon nickade åt mig och allting hade lugnat ner sig så trampade jag vidare igen men alltihopa var verkligen riktigt läskigt för en stund. Idag tänker jag mestadels på vilken tur vi hade, att det inte kom någon annan bil från det andra hållet och att sågen låg just där annars vet jag faktiskt inte hur det hela kunde ha slutat!
För att avsluta med någoting posititvt så vill jag även dela med mig av ett annat minne.
Jag befann mig efter samma väg den här gången, fast med våran hund i koppel när jag på avstånd hör ett väldigt oväsen och skrammeö. Vänder lite på huvudet och ser hur en bandvagn kommer körandes. Har ju stött på sådana några gånger tidigare men även fast man bor i en stad med försvarsindustri så är det ju fortfarande en ovanlig syn efter vägarna. Hur som helst så gör jag mig i alla fall beredd att stanna och kliva på sidan men, det fanns inte sp mycket mer än ett dike vid sidan av vägen just där ,  men när de ska till att passera oss så saktar de faktiskt in ytterligare en gång & verkligen kryper förbi med sina larvfötter!  Tack killar säger jag bara och det kanske fler borde ta efter , för sedan väntade de ett tiotal meter innan de drog upp varvtalen på motorn igen så både jag och Bianca(hunden) klarade av det mötet utan att  någon av oss behövde få panik.
 
 
 

I-landsproblem

Idag har jag ett riktigt I-landsproblem som jag måste försöka att hitta en lösning på.
Jag vet att det kan låta riktigt löjligt men det gör mig så frusterad då jag inte kan använda nåra av mina nerladdade köksbord i Sims 4 längre. Av någon märklig anledning så fastnar tallrikarna på alla så att simmarna inte kan plocka undan dem utan disken samlas på hög och de börjar klaga på att det inte är diskat!
Ibland så förekommer det ju vissa märkliga buggar i spelet och någon sa att jag kanske kommer att behöva ladda ner objekten på nytt fast CC stängs ju alltid av vid de automatiska uppdateringarna& då får man alltid lov till att gå in och aktivera dem på nytt när man ska spela. Så jag vet inte riktigt var det har blivit fel i filsystemet den här gången, för det är ju bara med köksborden det blir så här. Alla andra saker fungerar som de ska och det mesta har jag tagit ner från Thesimsresource så då borde ju sakerna fungera oavsett!
Nej det känns klart märkligt att det blir så hä,men jag ska prova med att repapera så får jag helt enkelt se om problemet kvarstår eller om jag har sådan tur att det försvinner.
Dessutom måste ni få läsa om ett av mina mer aktiva hushåll som jag spelar med.
 
Först förlorade Vincenzo sin första fru Kimberly tragiskt nog då hon frös ihjäl på väg hem från gymmet och lilla Alessandro tappade sin mamma. Sedan så flyttade den lovande konstnären Mackenzie in i grannhuset och man kan nog säga att blixten slog ner för det tog dem inte ens en vecka att bli kära, flytta ihop och gifta sig.Det var verkligen snabba ryck där kan man säga och just nu svävar de verkligen omkring på små rosa fluffiga moln....som får mig att undra när ska de landa ? Vad tror ni om det här ? Jag hoppas att de kan få det att fungera, för Vincenzo förtjänar verkligen att få vara lycklig också behöver ju hans lilla son en mamma, så vi får se hur Mackenzie klarar av sin nya uppgift i livet samtidigt som hon har en spirande karriär men hitills har det varit lite frostigt mellan Mackenize och lille Alex som nog fortfarande är ledsen för att han saknar sin mamma, men jag hoppas ändå att de ska kunna lära känna varandra för Vincenzo är ju så kär att han nära på inte kan hålla tassarna borta då Mackenzie står och målar, men han får väl skylla sig själv om hon får något kreativit infall och smetar ner honom med färg!
 

De fina röda

Förutom de där läckert gulbruna kallbloden som ibland kommer ut och visar upp sig på travovalen så måste jag få lov till att erkänna att jag även har en svag punkt för att tycka om fina, röda fuxar
Jag vet faktiskt inte riktigt hur det hela började heller eftersom Dickie som jag berättat om här så många gånger förut faktiskt var någoting så ovanligt som rödskimmel, men jag tror faktiskt ändå det var just lite i spåren efter honom som jag fick upp ögonen för just de nyanserna också råkar jag ju faktiskt vara en rödluva själv så kanske känner jag något slags koppling den vägen med. Hur som helst så märktes det nog av lite när jag kom hem och började gå igenom alla foton på minneskortet efter helgens V5 tävlingar för den häst som jag hade fotat mest var utan tvekan Dans Mysak som jag tyckte såg så , ja just det mysig ut med allt det där hårsvallet som jag tycker att ett kallblod ska ha! Sedan är der alltid roligt att få fotografera hästar, men vissa av dem har verkligen den där extra utstrålningen som gör att de drar blickarna till sig som en magnet  och det är alltid roligt att få chansen till att fota en sådan grann hemmahäst!
Redan när de var ute och värmde inför loppet så fick jag syn på honom mellan de andra ekipagen.
 
Oj som han lyste!
 
Jag tog nog alla chanser jag fick till att fota just honom.
 
Kolla in den där blicken
Här tyckte jag att han såg så busig ut.
 
 
 
 
 

Dramatik

Det får man ju verkligen lov till att säga att det blev under familjedagen när de körde en omgång med V5 på Solänget. För dagen bjöd banan verkligen på ett strålande väder och det var faktiskt rätt så mycket folk i farten även på publiksidan som kanske blivit lockade att gå ut i det vackra vädret!
Hur som helst så var det lite så att man kände att det var synd att de inte fick tillfälle att  köra V75 nu på försommaren istället, men ja det kan ju bli bra väder även i September fast oftast så brukar det vara betydligt mer kylslaget då.
I alla fall så kom vi i tid lagom för att se det andra löpet och allt flöt på fram till kallblodsmontén.
Fältet kom iväg men sedan hände det något i den sista kurvan, jag såg inte själva ingången men en av hästarna hoppade till, Som tur var låg de längre ner i fältet, dock på innervarv men de bakomvarande ekipagen kunde åtminstone gira utåt och därigenom undvika att en värre olycka inträffade men det var ändå otäckt att se det innan CF kom på fötter igen. Nu gick det ju tack och lov bra den här gången med både ryttaren(hon red löp igen senare under dagen och lär enligt speakern bara ha fått skrubbsår) och hästen, Moflobo ja , han travade på själv i tre och ett halvt varv innan han lät sig fångas in men han såg ju inte direkt ut att ha panik heller utan han tog det nog mer bara som ett extra motionspass, för han verkade faktiskt vara oberörd av det jag såg och inte alls så orolig som han hade kunnat bli. Om jag vill se outriders efter det här som de har på banorna i USA ? Nej faktiskt inte för det skulle bli för dyrt att behöva anpassa alla våra travbanor till det systemet och vissa hästar stressar faktiskt bara upp sig mer om det dyker upp en annan häst vid sidan av. Så jag tror inte på att fördelerna med det systemet är så stora och vilka skulle dessutom ställa upp tänker man sig i sådana fall ? I det här fallet var det klart bättre att låta hästen få springa sig trött och se till att folk istället höll sig undan från banan.Vi som stod på publiksidan visade såklart hänsyn och backade undan för alla varv han kom förbi i full trav. För det är något jag har tänkt på ibland när man ser folk som går över till domartornet eller fotografer som genar med kamerorna hängande runt halsen, är det alltid så säkert av dem. Nej det kan inte jag tycka , såg ett par gena över faktiskt sedan speakern hade varnat för den lösa hästen dessutom!
 
När man till sist startade om loppet så segrade fina Bläs Linus , det är bara så typiskt mig att fastna för en till härlig gulbrun häst!
 
Innan dess hade Magnus A Djuse hunnit med att sätta dit Jon Sånna som verkligen sträckte på sig över mållinjen.
 
En synnerligen nöjd Officer C.D som det verkar, ja han hade då lekstuga med motståndet!
Eller så var det väl bara så då att han hade en väldigt avspänd stil över upploppet för dagen.
Det fanns ju ett par kallblodiga fuxar på plats och de utmärkte sig på lite olika vis, men jag tycker ju ändå att det är något visst när de där röda kommer farandes för de sticker ju ändå ut lite bland mängden trots allt och jag tycker att Dans Mysak påminner så om min gamle favorit , vars karriär tyvärr slutade på allt för tidigt på grund av skadorna han drogs med.är  någon mer än jag som minns Keik Jo ?
 
Så det är kanske inte så konstigt att jag faktiskt blev glad när han fick vinna, det brukar ju oftare gå så att när jag väl tycker om en häst så slutar de i regel långt bak i fältet men idag vändes det alltså också är det alltid kul när en hemmahäst får vinna!
Sedan i nästa lopp så segrade Hans Bergh med Yayas Nova Sansa
 
Men mitt pris för dagens leende ,ja bortsett från Fredrik Sahlén då, går nog ändå till Jonathan Carre som fick sitta upp i sadeln istället för Erika Guldhag för han vann ju varmblodsmontén med Glorius Tooma . Dessutom nickde han åt mig när han fick syn på min kamera där jag stod på upploppet vilket man måste få pluspoäng för bara det! Nej jag är verkligen ingen mediamogul , långt ifrån men det är alltid kul att få så fina bilder till akrivet, undrar om den proffesionella banfotografen fick lika fina ?, han sprang ju vid ett tillfälle rakt in i mitt objektiv där jag stod, ja han skulle backa och glömde väl att se sig för men det gick ju som tur var bra med både mig och kameran men i alla fall.  Fast sedan så får jag kanske döpa om priset till dagens leende lerhög istället, åtminstone när man ser hur det har stänkt upp på huvan.
I sista avdelningen så vann Hans Bergh igen, den här gången med ännu en Yaya-uppfödning nämligen Yayas Chili och det blev en fullträff igen som jag tycker att den som påstår någoting elakt om travsporten borde titta på, för den säger nämligen allt om en ägares kärlek till sin häst& hästar är verkligen så mycket mer än att bara tävla för den som inte visste det, det är en livsstil och det sker så mycket hårt slit dag ut och dag in bakom kulisserna. Tänk er alla dessa team som åker land och rike runt, ja just det! och som går till stallet tidiga morgnar i ur och skur De är de verkliga slitvargarnas och det är inte bara att sätta sig upp och köra, eller att åka häst om någon verkligen fortfarande tror det! Fast vad vet jag, jo jag vet att Lasse Anrell var kaxig tills han hade provat rida själv och insåg hur mycket arbete som ligger bakom det hela.Också vill jag spinna vidare på en av mina funderingar som jag haft tidigare igen. Varför verkar det vara så mycket mer okej att arbeta med hästar som kille i utlandet än här hemma ? Jag menar de flesta kuskar är ju visserligen ännu så länge män även om det finns en hel del tjejer som kör nu med och inte bara rider monté, men ändå.
För inom ridsporten här hemma är det ju fortfarande fler tjejer som utövar den än killar. De fåtalet killar som, vågar hålla på blir i regel mobbade för det , men kollla på hur det ser ut i världstoppen, ja just det !  Jag har ju min teori om att den här klyftan kan ha uppstått därför att många länder ute i Europa har behållit sina militära anor längre än vad vi har , men jag vet inte det känns åtminstone som jag kanske är på väg att komma någoting på spåret där men jag vet inte, fast det skulle ju vara allt bra intressant att veta då det blir folkstorm så fort en ryttare lyckas ta hem Jerringpriset eller om en kusk råkar bli nominerad vad är det som gör att frågan om eventuellt röstfusk kommer upp varje gång ? Det tycker jag är väldigt konstigt för de andra idrotterna har väl också sina förbund som de skulle kunna mobilisera i sådana fall, men nej nu tror jag ju inte riktigt på de där anklagelserna ändå och det ska handla om idrottare jo jag tackar ja!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0