Fyrverkerier och dess konsekvenser

Jag tillhörde nog den  mer naiva skaran som trodde att det skulle bli relativit lungt på nyår överallt tack vare att det ju kommit nya regler och bestämmelser kring fyrverkerierna. Numera så gäller det visst att man både måste ha tillstånd och genomgått en kurs hos MSB för att ens få fyra av raketer, men trots det så är tårtorna och de där svävande lyktorna fortfarande tillåtna. Hur kan den saken komma sig ?
För det är så om man har djur i sin närhet  vet man om  att det räcker med en knall , för att någoting ska  behöva hända och det är INTE alla hundar heller som går att vänja vid skott utan både individer och raser är så olika. Min syster har just nu en vit herdehund i hushållet och hon reagerade inte alls under kvällen utan var totalt obrydd över  de puffar som hördes på håll medan vallhunden som var på besök istället låg och tryckte under bordet större delen av kvällen på grund av rädslan. Om man nu har en vovve som blir så livrädd, då vore väl det dummaste man kan göra att försöka skrämma den ännu mer eller är jag helt  ute och cyklar i mina tankegångar nu ?
Så jag tycker inte att det där resonemanget håller riktigt, speciellt inte eftersom vi satt ute på landet bland flera gårdar med stall där det finns hästar och inte långt därifrån så finns det  även en lantbrukare med nötkreatur
För mig är det där valet i alla fall självklart, inte minst sedan det året då min ena systerdotter älskade ponny blev en siffra i statitiken över hästar som förolyckats då han drabbades av stresskolik under nyårsdagen och tyvärr inte gick att rädda  livet på trots att veterinären snabbt var på plats.
Det är verkligen ingenting som jag vill att någon mer liten tjej ska behöva råka ut för, att mista sin allra bästa vän bara för att några andra inte kan respektera de som är  djurägare och  "bara"ska få ha lite roligt.  När jag sedan  på ser hur debatten kring det här går på sociala medier så blir jag ibland mörkrädd , speciellt eftersom somliga verkar tycka att allting är djurägarnas fel. Jag har även varit med när man tagit in hästar i stallet, slagit på radion och täckt för fönstren allt för att de ska slippa se ljuset och höra ljuden men ändå har boxarna sett ut som ett slagfält när man kommit för att mocka morgonen efter. Så hur ska man då egentligen bära sig åt ? Den frågan kan man ju ställa sig och man kan ju även läsa om fall med hästar som skadat sig då de fått panik när de har stått inne För hästar är flyktdjur och det går aldrig riktigt på förhand att säga hur de ska reagera, ibland kan det räcka med en liten plastpåse som fladdrar uppe i ett träd för att de ska få panik eller så kan de plötsligt få för sig att en katt är en livsfarlig panter som fått för sig att gena över hagen.
Jag vet inte hur stor kunskapen om det är bland folk, men ibland känns det som om den breda allmänheten faktiskt skulle må bra av att lära sig lite mer om djuren för då kanske vi skulle kunna få bättre förståelser kring  Nyår och Sista April. Fast det kan ju även vara så att det tar lite tid innan folk lär sig och tar till sig det här nya, men jag tycker faktiskt att de har varit bra på att sprida informationen runt det, så jag tycker inte att det borde vara så svårt att följa föreskrifterna som en del andra verkar tycka att det är.
Också vill jag passa på att höja ett varningens finger igen när det gälller de svävande thailändksa lykotnra som har blivit så populära att skicka iväg. Visst kan det vara fina att se på men det är defentivit INTE vär det när man aldrig vet var de hamnar någonstans då de landar, se på den hemska olyckan nu i Tyskland som bland annat Aftonbladet har skrivit om där de tros ha orsakat en brand på ett zoo.
Man hann visst sedan bara rädda två av de 30 aporna som bodde där, resten av de stackars djuren blev alltså  lågornas rov .En kvinna och hennes vuxna döttrar hade sedan läst om det på nätet och anmält sig själva till polisen eftersom de hade skickat upp lyktorna i närheten utan att läsa på bestämmelserna :/
När jag läser  vidare om det så här, så tänker jag bara på hur tur vi hade själva den nyårsaftonen när päronens granne ringde för att berätta att tre sådana där asiatiska lyktor hade fastnat i några höga tallar som står på deras tomt. Som tur var , var vi  då redan på väg hem och det tog  en kvart innan pappa till sist fick dem att slockna med hjälp av snöbollar eftersom de hade fastnat så högt upp. Vad hade kunnat hända om inte grannen sett dem eller om vi inte hade varit på väg tillbaka hem just då ? Nej det vill jag inte ens tänka på, men man tycker ju att det inte borde vara så svårt att föreställa sig att de KAN blåsa iväg och landa helt galet, till exempel på någon åker och därigenom ställa till det ännu mer om delar av dem  sedam hamnar i djurens foder. Fast det är kanske som med alla dessa aliminiumburkar som hamnar i dikeskanten, en del verkar aldrig lära sig det heller trots att upplysningarna om det kommer uti medierna så gott som varje sommar. 
Hur många gånger ska det behöva påminnas om det här kan man ju verkligen fråga sig...för jag tvivlar starkt på att det är SÅ svårt att ha en soppåse med sig i bilen eller att ta med sig burken hem. I naturen ska den i varje fall INTE behöva hamna!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0