Ringmärkning ocH GDPR!

 
 
Hallojsan, hejsan på er alla ni små läsare som  har klickat er in hit på min lilla blogg idag när höstsolen skiner ute och naturen visar upp sig från sin allra bästa sida. Fast det kanske inte alls är lika fint väder hos er? Nåja hur som helst  så började min dag tidigt då jag klev upp redan i ottan vid kvart över sexsnåret.
I vanliga fall så ligger jag ju gärna och drar mig om morgonen men nu skulle vi ju iväg på äventyr så då var det bara att till ställa väckarklockan och försöka med att masa sig upp ur sängen.
Innan det till sist bar iväg med bil vid halv åtta och solen fortfarande höll på med att kämpa sig upp.
Stället  som vi  nu var på väg till ligger långt på sidan , ja det är en  bra bit att åka. Eftersom det är ett par mil från stan kändes det som nästan som om man var på väg ut till ingenting  det kan man  nog säga, ja jag har ju varit där vid ett par andra tillfällen med och den bebyggelse som finns,  så är det mestadels sommarstugor i området men det gör ju också att det blir till en väldigt rofylld och vacker plats att besöka.
Innan allting hade hunnit med att komma igång  så var jag bara tvungen till att fota det lilla röda kapellet som stod där uppe i backen, eftersom jag ju har varit runt lite i kommunen och fotat både kyrkor och just kapell sedan tidigare. Tycker faktiskt  att det kan vara väldigt vackra byggnader ibland och man kan uppskatta dem fär så mycket mer än en sak.
Sedan började själva aktiviteten som var ringmärkning av fåglar och jag passade på att försöka lära  mig att se skillnaden på gransångare och lövsångare men det kan ju vara så mycket svårare i fält. Nu, när man får se dem på nära håll så är det ju lite lättare än när man kanske bara skymtar till dem som hastigast upppe i ett träd.
Sedan så har jag efter idag helt klart fallit som en fura för den lilla charmiga kungsfågeln, det måste jag erkänna. Har ju bara fått se den vid ett tillfälle förut men nu vimlade det verkligen av dem. För under bara några timmar så hade man hunnit med att räkna in inte mindre än ca 60 fåglar, det ni!
En av dem hade dessutom en förskräcklig kaxig attityd och dendär  lilla hanen hade inga planer på att låta sig bli nerstoppad med huvudet före i den svarta burken för vägning. Nej, där var det högljudda protester minsann! Fast vad skulle vi tycka om någon behandlade oss på samma sätt ? Det var inte är allt för konstigt i alla fall och kanske försökte han bara hänvisa till den nya GDPR lagen med sitt ilskna kvittrande?
Ja, den lilla fågeln hade verkligen personlighet och jag fick även släppa iväg två av de små liven själv och det var kul...de väger ju verkligen ingenting och kan nog räknas in i klassen för dunvikt
Svartmesen är verkligen vacker , mern den sitter ju sällan still när man ser dem vid fågelbordet utan då verkar den mer vara i ständig rörelse. Medan vi var på plats så var det ett par individer som blev infångade och den ena av dem , fick till och med för sig att lägga sig till rätta i handen på ett av barnen som var med. Ja säg dessa mesar , ibland är de verkligen för härliga och de verkar ju inte ha någoting emot oss människor heller!
Sedan fick jag mig åtminstone ett nytt artkryss i min bok, nämligen trädkryparen som var rolig att få stifta lite närmare bekantskap med. De där stamgästerna är kanske minst sagt lite udda fåglar men de har ju också sitt område i naturen som de behärskar till fullo, men nog kan man tycka att de är lite speciella.
Ringmärkt kungsfågel i dubbel bemärkelse , men de är ju faktiskt inte helt lätta att fotografera heller. Fick lov att byta objektiv för att kunna få en riktig närbild och på den här ser man ju kanske storleken på dem bättre. De är så små att de lätt ryms i en handflata men visste ni att när man ringmärker fåglar så är det bästa greppet att hålla dem med, den gammeldagsa saxen också låser man fast dem med hjälp av tummen så då sitter de säkert! Det visste åtminstone inte jag sedan förut utan det var någoting nytt som jag nu har fått lära mig!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Kul med de två ringmärkta på slutet

2019-09-16 @ 17:33:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0