Häxor - är de verkligen alltid så elaka ?

Jag tror att jag som de flesta barn var rädd för dem  då de verkade så otäcka i sagorna.
Nu tänker jag inte bara på den genomelaka Pomperipossa som finns med i Hans&Greta av bröderna Grimm utan det finns många exempel där de framställs som väldigt ondskefulla.
Fast jag gick ju ändå påskärring och sjöng gullefjun när jag var liten, men då fanns ju inte heller tankarna omkring ämnet där på samma sätt.
 
Anledningen till att jag har börjat fundera  mer på det nu den här gången är att jag hörde ett intressant program på Svergies Radio P1 där man tog upp just  ämnet häxor och tyckte att det saknades referenser till dem i den moderna populärkulturen fast jag håller inte riktigt med dem om det. Man behöver inte  alls dyka så djupt ner för att hitta någoting om man letar. 
Fast det är klart, de som gör programmen nu kanske inte var med på den tid då SVT visade en av de bästa serier som någonsin har gjorts på svensk TV nämligen Häxdansen.
Inte heller verkar de ha fångat upp Therese Söderlinds utmärkta bok "Vägen mot Bålberget" som jag kan rekomendera er att läsa om ni inte redan har gjort det!
En sak förvånade mig dock nog mer och det var faktumet att man inte alls nämnde någonting om ett av våra allra mörkaste avsnitt i histoiren nämligen Häxprocesserna.
För  den där, sortens häxa som man hittar i sagan skiljer sig så mycket från verkligheten. Ändå så känns det lite  som om många av dagens unga inte alls känner till vad som en gång hände.
Det kanske man kan se via de där otäcka dreven som ibland förekommer i dagens media  och som lite skämtsamt kan kallas för " rena häxjakten".
År 1675 var det allt annat än ett skämt, när ett stort antal kvinnor blev avrättade i Ångermanländska Torsåker efter att ha blivit anklagade för att ha stått i förbund med djävulen genom trolldom. 
Idag när alla korten ligger på uppe  bordet och vi vet betydligt bättre så framstår det rent horribelt hur dåtidens kyrka kunde ha en sådan stor makt att de kunde manipulera folket till att tro på de falska anklagelserna mot kvinnorna, men då såg ju samhället ut på ett annat sätt än vad det  kanske gör idag. En del av de där  mekanismerna finns dock kanske fortfarande kvar även om de ser ut på ett annat sätt. Sedan ska man kanske inte heller hålla på att gräva i det  allt för mycket, för ju längre ner man kommer desto mer så hittar man nere i akriven.
Så nu till kärnfrågan, vad blir min slutsats ? 
Ja inte är den enkel  för när man börjar se efter lite mer noga för det finns så många lager i det här men jag tror i alla fall på att häxor både kan vara onda &goda.
Likaväl i sagans värld som utanför den
Vänta nu finns det häxor på riktigt ?  Jo till en viss del så gör de faktiskt det, åtminstone om man tror på WICCA religionen, men jag hoppas verkligen inte att jag har skrämt bort er läsare nu.
För dagens verkliga häxor verkar mestadels tillhöra den goda sidan, sedan så är det väl egentligen som med alla andra ockulta ämnen , en del tror på det och andra inte. Jag har ju visserligen alltid varit öppen av mig och berättat om min mediala sida tidigare men jag vet inte riktigt heller vad jag ska tänka om det här med häxkonster då det kanske på något plan  känns lite för svårt att greppa tag om. Samtidigt så är det kanske egentligen inte alls svårt, då mycket av det handlar om att befinna sig  i ett nära  förbund med naturen.  Sedan får var och en skapa sig en egen bild från det och känna efter med att hitta sin egen sanning i verkligheten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0