Men NEJ!

Det var även min första första tanke när jag fick höra att  självaste Notre Dame i Paris stod i lågor häromdagen. Jag kunde faktiskt inte ens förmå mig att titta på de hemska bilderna som kablades ut över världen, nej det gick helt enkelt bara inte.
Ändå så är det egentligen väldigt sällan jag brukar prata om religion öppet och avslöja mina innersta funderingar så här. Varför det har blivit så vet jag faktiskt inte, men lite beror det kanske på att jag faktiskt är osäker och bättre har det inte blivit när man ser hur mycket elände det orsakar runt omkring i vår vida värld. Ja, jag kanske tror på någoting, jag vet bara inte riktigt vad ännu men för att återknyta till de senaste dagarnas händelser så tycker jag att många kyrkor och katedraler är fantastiskt fina som byggnadverk och för det så kan även jag uppskatta att de finns där och jag respekterar alla som tror på någotinng. I alla fall för det mesta. Sedan är det klart, jag har kanske mina fördomar jag med, men ingen är väl felfri ?
Så sedan när allt fler rapporter började komma in under kvällen och när jag hörde hur det franska folket stod vid sin katedral  och sjöng ja då var det  faktiskt nära att tårarna började att rinna nerför mina kinder, så rörd blev jag.
Ändå så har jag ju bara sett den fantastiska byggnaden på bild, men det hänger kanske kvar sedan man såg Walt Disneys film som liten att man har önskat om att en gång få se och uppleva den i verkligheten. Nu är däremot en del av den tillsynes uråldriga magin borta för evigt  och man har istället utlyst en tävling om hur en ny spira i mitten av katedralen ska se ut, men då blir jag tyvärr tvärkonservativ av mig. Visst kan man bygga nytt och ändra på en del detaljer, men på samma gång tycker jag inte att kan ska ändra på det FÖR mycket, för det var just den gotiska stilen som är och var Notre Dames främsta kännetecken och bör väl så få vara även framöver. Sedan måste man ju kanske se över säkerheten ja, men tänk vad byggnaden har stått emot mycket fram tills nu då olyckan var framme. Man hoppas ju bara att det verkligen var en olyckshändelse men samtidigt är det konstigt om man arbetar på en sådan plats, för då borde man ju verkligen vidta alla nödvändiga åtgärder men nu ska vi inte gå närmare in på alla detaljer. Också är det ju på samma gång fantastiskt att man har lyckats få ut vissa föremål och att de större statyerna på taket redan var nertagna på grund av renoveringen men framför allt att det stora rosettfönstret  och klocktornen verkar ha klarat sig. Det väcker ju ändå en del hopp om att "Damen" ska kunna återfå en del av sin forna glans!
Jag erkänner väl då att jag är svag för rosettfönster, om ni inte redan visste det och tycker att ett par som jag såg i Riga var riktigt vackra att få beskåda, i all sin enkelhet. Fast nog är det någoting visst med färgat glas, det har jag alltid tyckt.
Fast sedan är ju Riga en väldigt intressant stad att gå omkring i om man gillar gamla byggnader, för där finns det  verkligen ALLA stilar samlade på en plats, Lite som Gamla Stan i Stockholm med trånga gränder fast ändå med mycket mer medeltida känsla.
 
St Göran och Draken
 
En gammal vacker dryckesfontän.
Jo det satt lite udda figurer på husen även i Riga om man säger så, men det är någoting med det där medeltida gotiska som fascinerar och man förundras ständigt över hur de kunde på den tiden!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0