En småsak

Hejsan på er alla ni läsare som har valt att titta in på min lilla blogg just idag för att kolla om jag har skrivit någonting nytt på sitone. Dock så har det nästan gått en vecka igen innan jag kände att det åter var dags att skriva några rader så ni får någonting att läa. Måste delvis passa på att visa upp min senaste teckning som jag har gjort färdigt, började som vanligt skissa framför TVn igen och då blev resultatet detta.
Sedan måste jag fundera över en sak då jag läste det, kaniner ska visst inte räknas som gnagare längre utan de ska räknas som hardjur men vad är det egentligen för skillnad på dessa två ordningar elelr hur man nu ska välja att katalogisera dem. Dessutom så delar ju kaninerna fortfarande mer med det övriga släktet gnagare än med sina vilda kusiner hararna vilket gör att det bara blir än mer förvirrat eftersom skillnaderna mellan dem är så små, för att ibland inte säga hårfina och de stämmer ju inte alltd heller, för enligt det jag läser om så ska se ut såhär.
 
  • Gnagare har två framtänder i överkäken, hardjur har fyra.
  • Gnagarna för käkarna upp och ned när de tuggar, medan hardjuren för dem i sidled.
  • Gnagarna har 3-5 kindtänder per överkäkshalva medan hardjuren har 6.
  • Gnagarna har fem tår på baktassarna, medan hardjuren har fyra.
Hur många tänder har egentligen en syriansk hamster, jo av det jag har lärt mig har de totalt fyra, alltså två uppe och två nere  men vad ska man då placera in dem i för grupp. Jo de hör väl till gnagarna i alla fall, sedan finna det ju vissa olikheter med som gör att kaninerna har mer gemensamt med marsvinen , då de båda är växtätare och hur förklarar man kapybaran storlek ? Den är ju v faktiskt ärldens största gnagare och lever i sydamerika så nog måste grupperna åtminstone vara väldigt närbesläktade med varandra och dp ör det kanske inte så konstigt om man väljer att fortsätta se på kaninen som en gnagare heller för oftast brukar de ju räknas in i samma grupp av smådjur som just marsvimråttor och hamstrar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0