Tappa tron

Hejsan på er alla läsare där ute som kollar in just hit på min blogg. Ja hej till er allihopa oavsett om ni brukar kolla in hit eller klickat fel.
Idag känner jag att jag måste få skriva av mig om en sak som gjort mig upprörd. Det kom på nyheterna häromdagen då jag lyssnade på radion och det var rent ut sagt skrämmande. Fast samtidigt så kände jag tyvärr på mig det också eftersom häxjakten på dem har pågått i flera år nu. Den dystra facitet är att det tjuvjagas långt fler rovdjur i våra svenska nationalparker än vad man tidigare har trott. Nu pratar vi alltså landområden där vitet ändå ska vara fredat och få leva sina liv utan mänsklig inblandning. Fast verkligheten är alltså en annan och det är bara tragiskt att vissa ska vara så trångsynta i sin bild av naturen. För tar man bort A-arter, eller nyckelarterna som man också säger riskerar man att hela ekosystem kollapsar för att till sist försvinna helt.Något som jag känner mig övertygad om också att det inte direkt hjälper till är den bild som kablas ut i media. Visst rovdjur är farliga och man ska ha respekt för dem, men man kan ju lika gärna bli attackerad av en ilsken älg då man går i skogen. Jag tror att det istället rör sig mycket kring att ha sunt förnuft när man vistas ute i markerna. är man ensam så är det ingen smart sak att ha musikspelare med hörlurar i öronen eftersom det tar bort vår uppfattningsförmåga. Nej man ska istället se till att vara uppmärksam på omvärlden, det är så man får se alla små tecken istället för att glömma bort att naturen finns där runt ikring oss varje dag. Den är inte det minsta mossig eller tråkig som många verkar tro, inte om man vågar vända på det där bladet och titta efter utan då kan den bli verkligt intressant. Och jag tycker man pratar för mycket om solsemestrar, nej varför kan man inte bara uppskatta alla våra härliga årstider mer ? Jo kanske för att man blivit så matad med hur den där ytan ska vara och se ut, att det blir skrämmande till sist.
Man behöver ju inte heller gå så långt för att hitta en liten bit av det vilda, oftast finns det där ändå utan att så många av oss reflekterar över det och jag tycker det är konstigt att man fortfarande kan bli sedd som barnslig om man vågar visa att man faktiskt bryr sig om naturen. För det är egentligen en sak som angår oss alla och som vi alla borde sätta mer värde på och ta bättre hand om än vad vi gör vissa gånger
Kanske så handlar det om ett ständigt givande &tagande men tänk efter , skulle vi inte kunna börja ge mer tillbaka till naturen istället för att vi bara roffar åt oss ännu mer av dess tillgångar . För förråden är inte outtömliga och vad händer den dagen då de tar slut ?
Ja det är en svår fråga att svara på men jag är fullt övertygad om att något måste göras NU om vi inte ska förlora fler av våra stora naturvärden eller att fler arter ska riskera att dö ut på grund av oss. Så avslutningsvis har jag bara en sak att säga som svar på frågan; Vilket är det största rovdjuret ?, jo människan. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0