Tänk om...

Tänk om dagens industri inte var så storskalig eller gick så mycket på mängd eller alltid var inne på att driva in vinster.
Då kanske det skulle se ljusare ut för Nordsvensken. Hörde precis på nyheterna att det bara kommer att födas 200 föl i år vilket är långt under vad som krävs för rasens fortlevnad. Nog vore det synd om dessa vackra hästar förvandlas till bara ett blekt minne på en tavla ?
Alla gårdar borde faktiskt ha en :) nu med. Nu kommer säkert någon att säga att traktorer är mycket bättre och kanske skryta med hur många fler hästkrafter det ryms under huven men allt handlar inte om maskiner. Hästen är till exempel ett utmärkt redskap till att dra fram timmer på känsliga marker eller att spänna för plogen om man känner för det eller så har man helt enkelt bara en vän som alltid finns där. Visst det kanske går långsammare med arbete för häst men det är samtidigt ett sätt att komma ännu närmare naturen på. Dessutom så undrar jag hur det hade gått för oss om vi inte hade haft dessa vänliga giganter till vår hjälp genom historien ?
De har varit oumbärliga för att idag föra en dammig tillvaro på gränsen till bortglömd.
Jag tycker att det är något visst med stora,härlgit håriga kallblod. Kanske är det lugnet de utstrålar som skapar den där magin men samtidigt så är det väl så att hela hästen bidrar till det där nästan magiska intrycket.
En av de allra finaste serierna i Min Häst handlar just om en nordsvensk nämligen Svarta Björn som Lena Furberg har skrivit&tecknat.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0