The Art Of Compromise

Igår innan jag gick hem så var jag in på second hand. Brukar passa på att kila förbi där. Hittade dels några tyger till nya gardiner i köket men framför allt en bok jag velat läsa länge.
Slog till och köpte den men får vänta med att sätta tänderna i den tills i helgen. Hur som helst så handlar den om ett ämne som alltid berört mig starkt nämligen dödstraffet. Redan när jag först kom i kontakt med området så blev jag så illa berörd att jag alltid har tyckt att det varit så fruktansvärt fel. Detta ända tills jag råkade stöta på en tvättäkta Texasbo som hade skrivit en avhandling i ämnet. Genom honom så tror jag att jag lärde mig förstå vad det handlar om nämligen konsten att kompromissa. Fast jag tycker ändå att det är fel att sätta ungdomar i fängelse men visst det finns brott som är för grymma att ens tänka på. Men det är svårt att avgöra när man kan rehabilitera en gärningsman och inte.Dessutom så är det fel att rika kan köpa sig fria och muta sig till förmåner samt att oskyldiga ska kunna hamna på "Dödens väg".För det händer faktiskt allt för många gånger. Minns en gripande berättelse som jag fick höra när jag gick på gymnasiet under en temadag då en kvinna från Amnesty International kom och berättade den. Ett par hade blivit vittnen till ett polismord & togs in för förhör. Hur turerna gick sedan känner jag inte till riktigt men de blev i alla fall oskyldigt dömda till döden trots att bevisen pekade åt ett annat håll. 
Tyvärr så hann de avrätta pappan i familjen innan sanningen kom fram och mamman som frikändes senare tappade kontakten med deras son. Visserligen så återfick hon kontakten med deras dotter men skadan var ju ändå redan skedd.Den berättelsen satte minst sagt djupa spår hos mig. För den fick mig att tänka på att det finns så mycket mer kring ett fall. Visst har gärningsmännen begått hemska brott i många fall men jag tycker att det ska ställas utom rimligt tvivel att de verkligen är skyldiga först innan man går vidare. Sedan så tänker jag på de sidor som hänger ut brottslingar. Vilken är egentligen rätten att göra så och hur ställer sig deras anhöriga till denna fråga ?
Tycker dock att det är bra att allt fler stater i USA håller på att avskaffa dödstraffet men det finns ju fler länder där det förekommer men jag tycker inte att det ska ingå i dagens moderna& civiliserade samhälle.
Man har ju till exempel försökt komma med påståendet om att det skulle fungera avskräckande och begås mindre brott i ett samhälle som har det men det har ju visat sig att det inte alls stämmer heller.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0