Titanic

Kan inte riktigt säga hur mitt intresse för fartyget började. Till en viss del berodde det nog på James Camerons film som kom 1997. Minns den där första gången jag såg den så väl. Fast en sak som skiljde mig från mängden var att jag inte kunde släppa den. Den fanns alltid med mig någonstans där i bakgrunden och när jag började på gymnasiet ganska så många år senare var jag helbiten. Emellertid var det dock inte filmen som kom att intressera mig utan det var mer historien bakom som blev det centrala. Som jag inte kunde släppa. Tog mig igenom det som jag kunde hitta faktamässigt om den verkliga förlisningen och lärde mig mycket om vad den mänskliga faktorn kan ställa till med. Visst har det passerat många myter och legender kring henne genom åren men en bok jag verkligen kan rekommendera är Sagoskeppet av Claes-Göran Wetterholm. Där finns både bra fakta för er att läsa och en hel del intressanta bilder att titta på för den som tycker att text kan bli lite tråkig. Dessutom är det ju så att verkningarna efter katastrofen fortfarande spelar roll inom dagens moderna sjöfart. Så även om hon kanske för en liten tynande tillvaro, bortbleknande där på botten så skulle jag inte säga att mitt intresse för henne har svalnat. Det är liksom alltid något som fänglsar en. När man gått till botten med fartyget så börjar man mer intressera sig för människorna som fanns ombord. Vilka var de och hur levde de ?
Varför reste de över Atlanten ? och varför kom bara Cunards Carpatia till undsättning ? Ja som ni märker finns det verkligen frågor kvar att försöka finna svar på.
Nu kanske ni undrar varför som jag väljer att skriva om det här nu. Jo anledningen är att jag pratade med en yngre släkting som varit i England och besökt ett Titanic-museum. Hennes bild av hur det hade varit var: Tråkigt där fanns ju bara en massa saker.
Vad hade. hon väntat sig kan man undra. Ändå så tycker jag att hon borde ha vetat mer eftersom hon själv sett filmen och jag har även upplyst henne om den verkliga händelsen tidigare. Kanske så är det här ett skolexempel på att man helt enkelt bör vänta med att ta upp vissa saker till ungdomarna är stora nog för att förstå ?
Sedan uttyckte hon också förvåning när jag berättade om de böcker jag läst på ämnet: Va finns det böcker om det ?
Klart det finns en hel del för den som vill läsa och är intresserad. För det finns så mycket mer att hitta, mycket mer än någon påkostad Hollywood version även om den från början kan få en att komma igång.
 
https://www.youtube.com/watch?v=Z7TPKeJ23RM
 
Kolla även in på http://www.titanicnorden.com/
 
En sak som jag dock reagerade på i boken var att Claes tyckte det var konstigt att inte samma mytbildning satts igång kring Estonia men jag skulle vilja påpeka att det är skillnad. Efter den förlisningen blev hela det svenska samhället chockat. Visst har det funnits massor av teorier om varför regeringen handlade som den gjorde men jag tycker man ska låta bli det så länge det finns överlevande och anhöriga kvar. Numera kanske vi visserligen har tagit oss ur den där första fasen men att låta bli spekulationer och olika teorier kanske är ett sätt att visa respekt.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0