Junsele Djurpark


Fick reda på det för några dagar sedan. Som en del av min födelsedagspresent skulle jag få den stora äran att följa med min syster och hennes familj på en resa 12 mil inåt landet.Närmare bestämt till Junsele Djurpark. Vet att det råder delade meningar om just dessa parker fast jag tror att de flesta ställen faktiskt gör ett bra jobb och att de värnar om sina skyddslingar på ett bra sätt. Sedan är det alltid tragiskt när det förekommer missförhållanden men man måste ju tänka att en del av parkerna spelar en viktig roll för arters fortlevnad. Nej nu tänkte jag inte gå så långt åt det här hållet i just det här inlägget. Det vore barao nödigt eftersom jag har tagit uppp det förut.Tillbaka till 12 mil i bil. En sak jag är glad över att få slippa är åksjuka. I Lördags var det två sjättedelar som drabbades av den åkomman. Som tur är går den ju visserligen över rätt snabbt men det är ändå jobbigt att vara mitt uppi det, den där oron man känner och ångesten. Den minns jag tydligt från en kryssning till Riga då jag på hemvägen blev sjösjuk pga sjögången.Att må illa ute på havet är verkligen ingen höjdare för man känner sig mycket mindre än vad man gör annars. Dessutom så tog det ett par dagar efter att man kommit hem för att marken skulle sluta gunga men man får väl vara glad som varken kräktes eller gick in i någon möbel. Bil,buss eller tåg går dock bra att resa med , men jag ska absolut inte läsa något under färd. Det har jag lärt mig. För då kommer bara illamåendet smygande. Hur som haver kom vi fram till sist. Lagom till matningarna av varg,lodjur och tiger. Fick också bra tillfälle att studera asätarnas samarbetsförmåga då såväl skator som korpar och kråkor fanns på plats hos vargarna. Alla försökte de få sin del av bytet, precis som det också är i naturen.
Sedan var det en upplevelse att få se lodjuren. Visst har jag sett dem i djurpark förut men de har då alltid ändå hållit sig mer i bakgrunden. Nu kom två av dem ända fram till stängslet, vid andra besöket vid deras hägn då folket hade dragit vidare. Tycker det är märkligt att inte fler lär sig att uppskatta vår svenska fauna . Fast det kanske inte är så konstigt eftersom medias bild av rovdjuren nästan enbart består av skräcken för dem. Visst ska man respektera dem men det ska vi göra med alla arter som ingår i ekosystemet om det ska fungeta som det är tänkt. Man kan ju dessutom lika gärna bli illa åtgågen eller dödad av en älg och knockad av ett rådjur. Det är upp till oss alla vad vi vill lära oss men jag tycker mig märka att vi måste lära oss att leva mer med naturen istället för mot den. Fast det här har jag också skrivit om tidigare.
En annan av höjdpunkterna var såklart tigrarna. Man kan inte komma ifrån att de är både fantastiska och vackra djur även om jag är väldigt glad över att slippa möta dem i våra svenska skogar. Samtliga besökare hoppade nog till lite när den ena av tigerbergets två invånare röt för att försvara sin del av maten. Visste ni att det går åt 4 kg kött per tiger och matningtillfälle i parken ? Det blir inte lite årligen. Visst kände jag mig lite kluven också när det berättades att det för dagen stod häst på menyn men samtidigt är det ju bra att det kommer till nytta om det blir ett överskott vid slakterierna.
Sedan var i alla fall de stora katterna mätta och vi promenerade runt lite bland de andra inhägnaderna innan det hade blivit dags för lunchpaus. Innan vi gick till rewsutrangen luckades jag dock med konsten attt hitta ett nytt favoritdjur på min lista. Detta i form av parkens förtjusande ringsvanslemurer som passande nog hade sisesta.
Så hade det blivit dags för vår mat. Gissa om man hade hunnit med att bli hungrig.Jag som inte ens brukar orka en hel hamburgare eller alla stripsen satte i mig allt utan tvekan. Efter en stunds vila var det dags för en kort tur till det lilla närbelägna tivolit. Det hägrade åtminstone för barnen och jag stod och tittade på en stund när de åkte pariserhjulet och en karusell var. Efter det tyckte min syster att jag kunde gå och kolla på djuren igen om jag ville.
Bestämde mig för att bara göra ett par stopp hos tigrarna och lemurerna eftersom de flesta besökare hade dragit sig tillbaka och jag ville ju fota lite till. Gick upp ganska så på en gång till tigerberget. Den ena av hägnets två katter var så avslappnad att hon nu la sig ner fastän jag stod och pratade med dem. Den andra var totalt oberörd där den låg och tvättade sig efter maten. Stod där en bra stund faktiskt och betraktade deras skönhet innan jag hörde någon kmoma frustandes uppför backen.
Det var min ena systerdotter som hade blivit lite förgrymmad över stt jag inte sagt till innan jag gick. Då de stora katterna var rätt loja efter att ha ätit gick vi runt till andra sidan berget och spanade in några andra giganter som hade vaknat nämligen brunbjörnarna.Hade kunnat bli kvar där en längre stund , det är något visst med dem. Vi hade dock bara en kvart på oss så istället gick vi förbi tigerhägn två en gång till. När vi passerade där tidigare under dagen hade ingen av dess invånare gett sig till känna, någon sa till och med att hägnet var tomt men nu sedan folket dragit sig undan fick vi se dem. Den normalfärgade,orangea honan visade sig från sin allra bästa sida medan de två vita hanarna visade upp sina öron i gräset.
Efter det var det dags att gå tillbaka men vi lämnade tigrarna efter oss väldigt ovilligt. Irask takt tog vi oss i alla fall ner till entren fast resten av sällskapet syntes inte till än så vi hamnade hos lemurerna igen. Där stod vi en bra stund innan min syster ropade på oss och det hade blivit dags att packa ihop för dagen och åka hemöver. Eftersom vi hade lika lång väg hem stannade vi till på ett annat ställe men det kommer ett eget inlägg om det sedan. Först ska jag visa upp en del foton från djurparken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0