Efterlyst

Ursäkta.
Jag börjar dagens inlägg med att be om ursäkt.
Det gör jag i fall att jag skriver något jag tänker, nämligen grodor.
Orsaken till det är att jag såg gårdagens Efterlyst. Brukar se på det eftersom jag tycker det är ett spännande&lärorikt program att se. Man förvånas dessutom alltid över en sak, nämligen vilka människor det finns där ute men att kalla vissa av dem människor kanske är väl snällt. Gårddagens program rörde i alla fall upp en massa känslor.
Ja jag pratar om fallen i Skåne med de skurna hästarna.
Fattar inte hur man kan utsätta ett försvarslöst, dessutom troligen drogat djur för något så sadistiskt och kallblodigt. Djurplågeri är visserligen i alla fall hemska men det här är rent ut sagt förjäkligt på rena norrländskan.
Visst ,de som begår sådana här handlingar har oftast en historia av annan kriminalitet eller övergrepp bakom sig samt ofta även en pykisk diagnos av något slag men det rättfärdigar ändå inte på något sätt deras vidriga brott.
Istället så känner jag starkt med de drabbade hästarna och deras ägare. De hästar som sedan trots allt klarar livhanken har ändå gått igenom ett trauma och hur bygger man upp det där förtroendet & får dem att lita på människor igen?
För djur kan faktiskt känna de med, de kanske inte kan prata med ord men de kan ha känslor på sitt sätt.
En sak som gör det här tydligt för oss är väl elefanterna som kan stå i dagar vid en död kamrat och faktiskt sörja.
Vad säger det här till oss?
Jag tycker åtminstone att det tyder på att de kan tänka&känna på sitt sätt och det finns ju också dessutom en sak som heter hästminne.
Dessutom så måste man ju kunna ha sina djur fritt gåendes i hage utomhus på dagarna, det är inget liv för en häst att stå inspärrad i ett stall 24h/dygnet, det vore också djurplågeri.
En känga i baken vill jag också passa på att ge till den sortens ungdommar som ser det som en sport att tjuvrida på andras hästar. Vet inte hur vanligt det är i Svergie men har sett på youtube att det är ett fenomen som förekommer också i en del andra länder. Snälla tänk efter för man ska ALDRIG gå in i en hage till okända hästar &dessutom vad tror ni händer om ni skulle råka ut för en skada när ni blir avkastade eller om hästen blir skadad, vem tar ansvaret då ?
Om ni så gärna vill lära er , varför inte prata med hästägaren istället eller gå till en ridskola och anmäl er för en lektion.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0