Tänkte spinna vidare

Idag tänkte jag spinna vidare på inlägget jag skrev igår.
Så om ni inte tycker om djur, framför allt älgar ja då behöver ni inte bemöda er med att läsa vidare, eller så kanske jag kan locka er att bli intresserade.
Fick som sagt reda på en hel del intressant fakta som jag inte redan hade koll på men ett par saker stack ut.
Visste ni till exempel att älgens horn växer med ett par centimeter varje dygn under sommaren för att vara fina till höstens brunst.
Skrattade gott när det berättades om en tjur som hade fått upp en damcykel på kronan i sin iver att imponera på korna.
Kändes lite märkligt dock att höra den andra saken, 80 % av världens skjutna älgar står vi i Skandinavien för. Alltså Svergie,Norge och Finland. Inte mindre än 80% men när man hör varför så blir det mer logiskt eftersom vi har så reglerade rovdjursstammar här men samtidigt så har vi ju stora betesskador på skogsplanteringarna och det får skogsägarna ingen ersättning för.
Vidare var det också mycket intressant att höra om vargen såklart och om hur mycket vargen påverkar älgen. En vargflock äter till exempel allt den dödar medan de här strövargarna som kommer då& då bara tar de bästa bitarna men ju tuffare förhållanden , desto större älgar. Jag har ju alltid brunnit för vargen och visst kanske jag fick lite mer förståelse för samerna när renarna springer miltals åt alla håll men det är ju ändå de som kan göra ett aktivt val att hägna in sina djur. Visst har jag hört vissa säga att smaken i köttet ändras men jag undrar jag för det känns mer som att det kan bero på vad man ger dem för foder & folks grundinställning till just varg.Nu skulle jag ju inte skriva om vargen här men helt klart är att jag förstod mycket mer hur alla arter i naturen hänger ihop efter helgen och vad som händer när det blir obalans.
Dessutom så blev jag lite förvånad när min till synes djur ointresserade bror ställde en bra fråga: Vid en incident där ett djur tex en björn dödar en människa varför målas alltid djuret upp som ett odjur som ska dödas?
För många gånger är det ju så att djuret bara går på instinkt och det gjorde ont i mig att se bilden av en död björnhona och hennes skjutna unge som hon försökt att försvara :/ och jag tänkte vidare på alal dessa artiklar om jägare som fått sina hundar vargdödade, hur det förstoras upp i media. Visst kan jag känna med dem eftersom jag själv älskar just hundar men samtidigt måste man ju se det från vargens sida. Den är ju hundens vilda anfader & då är det väl inte så konstigt att den ser just hunden som en rival?
Det är dessutom fakta att det oftast är jägare som råkar illa ut pga att de rör sig tyst i skogen och dessutom har de oftast en jakthund som utlöst det hela.
Så en bra regel när man går ut i naturen är helt enkalt att föra oväsen om man inte vill överraska något djur, prata, vissla eller småsjung så djuren hör att du/ni kommer. Då sticker de allra flesta djur helt säkert innan du anat att de ens varit i närheten.
Har varit ute och vandrat en hel del och stött på räv, rådjur, älg och grävling men faktiskt så har jag aldrig känt mig rädd för dem. Sett spår av lodjur också  så jag vet att de finns där, men jag har aldrig fått se ett.Visst har jag känt respekt när jag mött ett  djur ute i det fria men det ska man väl ha för allt levande ?
Om man nu mot förmodan ändå springer på ett djur så agera utifrån hur djuret reagerar, men är det ett rovdjur så spring inte-det triggar igång jaktinstinkten hos dem.
Man behöver ju faktiskt inte heller titta så långt för att hitta två rovdjur som lever nära oss och som vi har vant oss vid nämligen just hunden &katten men det känns som vi glömmer bort det eftersom de varit tama så länge men de har ju ändå kvar vissa av sina vilda instinkter. Titta tex på ett lejon, en tiger eller ett annat stort kattdjur och se sedan på er egen eller någon annan huskatt som finns i närheten. Visst kan ni känna igen mycket i deras rörelsemönster och sätt?
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0