Hejsan hoppsan

Hallojsan på er alla läsare där ute. Ja hej på er allihopa denna soliga morgon. För det är ju faktiskt morgon än så länge och jag är vaken. Fast idag tänkte jag ta det lite lugnt och se på Vinterstudion, kanske får bli en kortare promenad sedan men jag går nog inte ner runt hamnen som jag gjort de senaste dagarna. Nej för än har ju inte våren kommit spå lång här ännu utan vintern har fortfarande sitt grepp trots att det har börjat töa mer&mer på dagarna. Fast det är väl just det som är så härligt med vårt avlånga land. Att växlingarna mellan årstiderna går olika fort beroende på var man bor. Vissa gnäller ju alltid om det , men jag tycker vi ska uppskatta hela året mer och försöka ta vara på dagarna mer för varje årstid har sin tjusning. Fast det är klart som pollenallergiker kanske vi skulle kunna skippa lövsprickningen av björkar på våren :P
Nu tänkte jag inte enbart avhandla det här idag.utan jag vill också berätta om dagens morgonmys med guldkornen. Timon kom i alla fall ut och hämtade mat sedan var småttingarna dvs Ariel&Stuart ute varsin vända i hallen. Vidare fick Stuart gå ut en stund till och mysa lite i soffan innan det var dags för honom att gå in och somna om. Efter det kom Ariel ut igen och var pigg som en nötkärna så hon lyckas flörta ut sig lite till och matte kunde konctatera att guldtösen blivit helmysig nu. Hon har lugnat ner sig lite då jag håller i henne men roligast är ju såklart att gå på upptäcksfärd i lägenheten. Det tar alltså två sekunder för henne att klättra över brädan också pilar hon iväg över golvet som en liten ..kanonkula.Fast det är ju väldigt härligt att se henne ta för sig på det här sättet med. Ariel är faktiskt bra den andra hamsterhonan jag har men hon skiljer sig väldigt mycket från den första jag hade som också var min första guldhamster.Visst blev Snuttan som hon hete och jag kompisar till sist men i början kallade jag henne för Itsky- Bitsky för hon bet mig sp fort jag stoppade ner handen i buren.Så här långt efteråt och med allla kunskaper jag samlat på mig så kan jag erkänna att det nog var en kombination som skapade kommunikationsproblemen i början. Delvis så tror jag att jag hade för bråttom och för lite tålamod, delvis så tror jag att hon kan ha haft något fel men hon bet aldrig pappa.
Så lite tveksam kanske jag var ändå på grund av detta ..att ta en hona igen men nu ångrar jag ju inte att jag lät Ariel flytta in heller som hon har utvecklats sedan hon kom hit i September 2015. Jag vågade ju aldrig drömma om att hon skulle visa framfötterna så här och bli så underbar som hon har blivit :). Om jag har några tips till er som vill skaffa en guldhamster ?
Vet att många rekommenderar att man inte ska köpa från butik utan från uppfödare. Jag säger att det där är tvådelat, jag har alltid köpt mina i butik och jag har då hittills bara haft friska& glada individer men jag kanske haft tur. Det är klart bättre att köpa från uppfödare men har man inte det alternativet så finns en checklista man kan gå  efter när man går till butik..Har du fler djur i besättningen så tänk på att låta den nya sitta i karantän innan du introducerar den i hemmet. Den enda av mina man kan säga har gjort det är egentligen Ariel , men jag kanske egentligen haft extrem tur där också som inte fått in någon smitta. Det man kan tänka på innan är kort är också bland annat är varför man väljer just guldhamster men jag ska skriva Ariels historia här sedan så förstår ni varför jag resonerar som jag gör. Väljer man en guldhamster eller syrisk hamster från butik som de egentligen heter så finns det några saker man kan kolla på och såklart en massa skötselråd i övrigt med.
 
-Fråga om butiken har koll på var hamstern är uppfödd eller om det är från grossist.
- Välj INTE en hamster som verkar slö och hängig utan ta istället en som är pigg&kry. min Meeko som jag hade förut kissade till exempel ner sin uppfödare när han lyftes upp andra gången, först hade hon dock tappat ner honom i vattenskålen så jag tror att han var ute efter hämnd.
-Bestäm först om du vill ha hona/hane. Tänk på att en hona brunstar var fjärde dag och då kan lukta lite mer.För en förstagångs ägare kanske jag skulle rekommendera en hane då de oftast är lite lugnare i temperamentet men det finns naturligtvis mysiga honor med.
-Transportera den i en kartong eller gärna transportbur med handduk över så att den kan känna sig lugn och trygg.
-De första dagarna är det viktigt att låta hamstern vara ifred i sitt nya hem så den får vänja sig vid buren, när Ariel hade kommit gjorde jag så att jag lät radion stå på, på låg volym  för att hon skulle vänja sig vid ljud då jag inte var hemma.
-Bur finns det många åsikter& synpunkter om. men jag har alltså valt att ha låga gallerburar av godkända mått. En del har sk SAMLA-lådor som är ombyggda eller DUNA-burar men ingen av mina kan bo i sådana eftersom de är gnagare och lätt tar sig igenom plast.Ariel kom med en transportlåda men lyckades ta sig ut ur den och Stuart började gnaga på locket till sist då han också bodde i en låda den första tiden. Sedan blir en låda väldigt kvav och det luktar lättare i en sådan. Tänk dock på att välja en bur som har tätt mellan gallret och inte är för hög heller, för är det något hamstrar älskar så är det att klättra runt i taket. Det är bra aktivering för dem också så har de lite annat att göra på nätterna än att bara springa i hjulet.
-Även om du har en mindre bur med godkända mått så finns det massor av leksaker som är lämpliga. Förutom hjul har mina ett par toarullar var samt leksaksbollar med bjällror i. De för katt som är gjorda i plast brukar vara mycket uppskattade,Ariel hade en för smådjur med skalet tillverkat av pilträdsnerver men en vacker dag låg bjällran ute  i buren så den var ju i själva verket inte alls så bra!
- Om man har tillgång till att låta hamstern springa fritt i ett rum så är det här naturligtvis jättebra aktivering för dem. Har hallen där mina får vara ute så mycket som möjligt då de är vakna, klart inte alla samtidigt utan de får ju turas om och det brukar vara uppskattat.Sedan har jag inga andra husdjur så det gör inget om de klättrar över avspärrningsbrädan mot rummet heller men de brukar ju bli infångade till sist!Fast det är roligt att studera dem och se vad de hittar på.Dessutom är det också bra social träning för dem att få komma ut och umgås med sin ägare  I början kan man dock göra i ordning en speciell lek-låda tills de blivit säkra och går att fånga in utan att de bits eller att de smiter.
-Ett annat alternativ till aktivering är att lära hamstern gå i sele. Som ni kanske sett gör ju båda mina killar det utan problem. Har försökt med Ariel också men hon tycker mer om att vara helt fri så jag vill inte tvinga henne, för det är då eller om hamstern blir rädd  som den kan ta till tänderna och bitas. Ariel bet ju mig i börjn tills jag kom på att det fungerade om jag satte på mig en vante på handen.Då fick jag till sist lyfta upp henne och nu kan jag hålla i henne även utan. Visst kan hon smånypas ibland fortfarande när hon inte får som hon vill, men oj så långt vi har kommit. Sedan får man såklart tänka på att det är en hamster man är ute med, ingen hund.
-Något jag också reagerar över är inlägg på vissa forum där det kan stå: Vf luktar det från hamsterns bur om man byter en gång i veckan? Alla som har någon form av smådjur vet att man måste ta ut kisset varje dag, annars börjar det stinka värre ju längre man väntar. Att städa regelbundet hos djuren gör också att man får bättre kontakt med dem. Jag kan nästan inte stoppa ner handen till Ariel numera utan att hon kommer ut för att kolla vad jag gör.
-Ett annat tips jag har är att låta radion stå på, på låg volym om man inte kan vara hemma på dagarna. På det sättet blir hamstern lättare van vid att det finns ljud runt den och då blir den till sist tryggare av det . Är man hemma så får man ta kortare stunder då man bara sitter och pratar lugnt med den innan man börjar introducera den för händer.
-Alla hamstrar har olika smak somliga gillar kanske inte alls att gnaga på trädgrenar utan föredrar kräckers , men en sak som alla mina älskat är de här smådjurslinserna man kan köpa. De använder jag som belöning om jag ska försöka lära dem något nytt, för det går att lära dem trick, bara man är tillräckligt enveten. Vad gör man liksom inte för lite mat ?
Så det var alltså några av de råd jag hade att komma med , som jag själv följt och som har fungerat för mig. Har ni kanske guldhamster själva och undrar över något så är ni välkomna att ställa frågor så kanske jag kan svara eller ge er hänvisning till var ni kan hitta mer fakta men visst är de underbara, dock väldigt underskattade små husdjiur!
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0