Säkert

Hejsan på er alla !
Nu sitter jag här igen och väntar på att routern ska ladda upp nätet. Den tar som vanligt sin egen lilla tid på sig, tills något händer. Nåja, det fungerar ju efter en stund i alla fall. Idag tänkte jag blogga om något som jag började fundera över igår kväll när jag satt med pappa och såg på tv. Det är inte så ofta det händer men nu satt vi och följde ett program på TLC från den amerikanska polisen. Jo, jag tycker det kan vara riktigt intressant att se hur utredningar går till. På ett helt annat sätt än i alla dessa serier som jag annars slukar. Hur som haver så handlade det om en tonårsflicka som blev bortrövad, antastad och mördad av en karl som hon hade träffat på en chatt. Vad kan man då lära sig av sådana hemskheter kanske vissa frågar sig. Jo att man ska vara väldigt försiktig ute på nätet och aldrig ge ut privat information helt enkelt. Ändå så är barn i det här landet väldigt naiva på många sätt och sitter och delar både bilder och just information om sig själva i olika kanaler.
Kan det vara så att vi inte har kommit i fatt teknikens framsteg då det gäller informationsflödet och glömt att lära våra barn att vara försiktiga eller källkritiska ? Själv så tycker jag att man egentligen aldrig kan vara nog försiktig när det gäller okända människor. För tänk om folk påstår en sak och sedan visar det sig att det inte alls stämmer. Det är något som jag också reflekterat över. Det är skrämmande lätt faktiskt för gärningsmännen att säka upp sina offer på chattar eller så kallade "barnsidor".
Nu har vi kanske varit lite förskonade från allvarligare fall här i landet men se på det tragiska som hände i x istället där en flicka tog sitt liv efter att ha fått ta emot hot och utpressning från just internet. Sedan vill jag inte lägga ansvaret på bara barnen eller deras föräldrar utan en stor del hamnar också hos supporteamen bakom dessa sidor. De ska ju följa vissa regler och lagar ändå så upplever jag det tvärtom, på många håll så håller det ett tag innan material av mer vuxen karaktär smyger sig in. Då ska man väl få tillåtelse att som eventuell medlem reagera ?
Det är komplicerat jag vet men egentligen borde det inte vara så svårt då det handlar om att man ska kunna känna sig trygg och säker också på internet. Somliga kanske tycker att barn växer upp snabbare idag än vad man gjorde förut. Det här påståendet håller jag bara delvis med om. Frågan är hur mogna de egentligen är för att hantera all ny teknik ?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0