Kungahuset- monarki eller inte ?

Idag så verkar mycket i media kretsa kring vårat svenska kungahus, eftersom hans majestät har beslutat att befria en del av de många barnbarnen från sina kungliga plikter. 
Kan ju säga att jag som många nog blev lite förvånad först , men samtidigt inte eftersom även de måste försöka med att modernisera sig på något sätt och det kanske kan hjälpa dem att leva mer som vanligt folk i framtiden för det är nog inte alltid så lätt att ständigt ha offentlighetens ljus på sig. Det vet jag ju att Madeleine har haft stora problem med under årens gång och inte alls har mått så bra av.
Ändå så har vårat kungahus levt relativt skyddat om man jämför med hur det har sett ut i monarkins högborg Storbritannien där det ibland har varit ett riktigt blåsväder.
Det här är kanske någoting som jag egentligen inte har funderat så mycket på under årens gång men visst så har frågan dykt upp på kartan ibland, det har hänt 
I det långa loppet så är jag ong ändå av den åsiken att jag tycker vi ska ha kvar kungahuset och monarkin för det är inte lättare  alls att ha president om någon trodde det.
Dessutom så har vi ändå regering och riksdagen som styr landet , så kdå blir konungens  roll mer av en cermoniell kvarleva samtidigt som det också är en del av vårt svenska kulturarv och historia.
Men ska man ha president så kostar det  ju faktiskt också en hel del med alla dessa valkampanjer som då ska  behöva bedrivas vart fjärde år och hur kan man sedan garantera att en president inte blir en maktgalen tyrann som måste avsättas ?
Nej det är inte alls fullt så enkelt som en del verkar tro.
Vidare så har många kommenterat med att slotten kostar en massa pengar men det är faktiskt bara en bråkdel av dem som tillhör hovet idag, de flesta av dessa tjusiga byggnader gör det inte längre utan drivs av olika stiftelser eller av privata intessen så därav blir kanske inte omkostnaderna kring byggnaderna heller så omfångsrika i slutänden, men visst det kostar ju att se om sitt hus.
Ett av dessa slott som inte längre tillhör hovet är som ett exempel Engsö Slott utanför Västerås som ägs av Estmannastiftelsen och är ett museum som hålls öppet för allmänheten.
Har ni inte varit och  besökt ett slott så kan jag varmt rekomendera det här stället som är precis lagomt stort att gå runt i på egen hand utan att man behöver en karta över rummen.
 
Därför kan vi ju vara glada att att de nu har börjat se över saker och kommit fram till att det här är rätt steg att ta, när kronprinsessan Victoria en dag ska ta över och faktiskt  bli drottning av Svergie.
Sedan kan man ju ha många åsikter om  HKM, det har även jag  då jag verkligen  undrar över hur han kan sitta som hedersodförande i WWF men samtidigt tycka att man ska skjuta bort alla landets vargar eller hur det var han uttryckte sig den där gången ? Det kan jag tycka är väldigt märkligt gjort av honom och fel agerat, men Jägarförbundet där han även sitter med i styrelsen tycks ju ha en hel del saker som de behöver bena ut innan vi kan komma framåt. Fast nu var det ju inte den saken som jag hade tänkt skriva om idag, ändå så är det så lätt hänt att jag glider in på det spåret eftersom vargfrågan alltid har varit någoting som har berört djupet inom mig men det beror väl kanske på att jag fortfarande efter alla dessa år har så svårt att förstå skillnaderna mellan vargen och hunden. För det är ju onekligen som  så att utan den ena så hade vi ju inte heller haft den andra som vår trogna följeslagare , så varför är då vargen fortfarande så avskydd inom vissa kretsar när hunden är en väldigt älskad familjemedlem ?
Nu var det dock inte vargen som skulle ta över inlägget idag, men jag kände  på något vis att frågan ändå måste  få beröras igen eftersom  den där debatten om tjuvjakt, ju på nytt har kommit upp i media. Jag  är en av dem som tycker att Åse Schultz är väldigt  modig  när hon försöker diskutera ämnet även då det bränner till, samtidigt så skämdes jag över att se intevjun med henne i SVT där  SJFs orförande stundtals behnadlade henne mer som en liten okunnig flicka! Jag blev så arg att  jag kände hur det kokade i mig, men just därför kanske det vore än mer viktigt att sanningen kommer fram så de får städa ut ordentligt i leden så att den där  högljudda minoriteten som företräds av bland annat Hans majestät och stollen Wassberg inte får mer vatten på sin kvarn.
Nu var det ju  dock monarkin som  jag hade tänkt skriva om och den har jag som regel ingenting alls emot även om jag inte riktigt vågar påstå att jag tycker om vår nuvarande majestät, men det beror ju på någoting helt annat.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0