Ojsan!

Hejsan svejsan på er alla ni läsare som lyckats hitta vägen förbi alla olika nivåer av GDPR  och kommit er hit in till min lilla blogg. Jag som alltid brukar ju skicka en julhälsning till alla mina läsare men i år så glömde jag tydligen bort den helt och hållet då jag var ute hos päronen, fast det finns ju en dator här med så jag vet faktiskt inte riktigt varför jag inte kom mig för att skriva en men man hade kanske så fullt upp med allting annat att det inte hanns med. Sedan kanske jag skulle ha kunnat starta upp maskinen för en stund, men har man gäster  vill man inte vara ofin mot dem heller utan någon gång måste man ju vara lite social av sig med och man kan inte bara sitta vid datorn, så därför kan vi väl säga att ni här nu får ett litet längre helginlägg av mig.  Så nej jag har inte försvunnit utan jag har bara tagit ltie ledigt från bloggandet över jul och nyår.
Steglitserna har bestämt sig för att flytta in i grannskapet ute hos päronen, tre stycken har i alla fall dykt upp vid fågelbordet
Domherrarna finns det tydligen  gott om i år, vi har då  kunnat räkna dem till hitills 17 st!
En stor flock med ca 50 -talet sidensvansar uppehåller sig också i området.
Så här fint hade mamma dukat upp bordet på julafton.
Vi fick jobba ett tag den här gången innan vi hade lyckats med att få ut alla granarna och det tog lite tid innan vi fick någon ordning på belyningen men nog är det en fin julgran i alla fall ?
Man behöver inte hålla på och  krångla till det i onödan utan det kan faktiskt räcka med att göra enklare julgranskulor själv, den här gjorde jag som ett exempel på julpyssel ett år !
Det är klart att man ska ha en ekorre i granen!
Hungrig snöskata på plats vid fågelbordet.
Lika utsvulten koltrast på plats för att äta äpple.
Spårlöpa av haren som har varit framme och skuttat
Nej , närmare än så här kom jag inte rådjuren idag utan de var verkligen på sin vakt.
 
 
 
 
Inte helt lätt att försöka få till ett foto på strömstaren i det ymniga snöfallet men jag tror åtminstone att jag lyckades få till ett par på den skygga fågeln som annars flyger iväg så snart den hör att man kommer smygandes
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hejsan svejsan!

Hallojsan på er alla ni läsare som har lyckats med att hitta vägen in hit till min lilla blogg trots att vintermörkret nu har lagt sig över landet . Ja för det känns som om det  verkligen har varit mörkt här de här senaste dagarna med tövädret som gör att snön som ligger på marken försvinner allt mer med plusgraderna som visar sig på på termometern. Det är gråväder hela dagarna och slasket gör att man blir genomblöt  när man går ut om man inte har kängor på fötterna!
 
 
 
Det är ganska tråkigt när det blir på det viset, men det är ingenting som är speciellt ovanligt heller att  det blir på det här viset  där jag bor efter Norrlandskusten .De två senaste åren har vi dock haft väldigt mycket snö och nu sitter man kanske här och saknar den där riktiga känslan av julen lite även om den börjar komma allt närmare. Snart är det bara en vecka kvar till Dopparedagen men jag hoppas verkligen på ett omslag i väderleken innan dess, att kylan ska komma. Fast nu ska vi väl inte klaga på vädret allt för mycket, det är så många andra bra på att göra fast jag tillhör ändå den skara som vill ha snö! 
Nog om den saken , nu över till en helt annan iakttagelse som jag har gjort  uppe vid fågelbordet. Först tänkte jag inte  närmare på saken men när jag tittade på korten efteråt så kunde jag inte låta bli att reagera på det ovanliga med just denna nötkråka som jag lyckades fånga på bild den här gången. För den som inte är intresserad av fåglar är det ju kanske inte helt lätt att se men om jag jämnför med den andra sibiriska nötkråkan som jag har fotograferat så har den här både en smalare, och spetigare näbb samt att den verkar ha mer vitt på bakdelen av kroppen. Jag kan ju visserligen vara inne på helt fel spår här men det känns kanske som att den här skulle vara en bra kandidat för att klassas som en brednäbbad nötkråka. Egentligen så lär det väl  vara den smalnäbbade underarten vi har här, men jag vet inte hur det förhåller sig då att just den här individen har så markant mycket smalare näbb än de andra som vanligen siktas i staden. Den stack helt klart ut från resten av dem , så det var mest det som fick mig att börja fundera.
Sedan tycker jag att det vore väldigt konstigt om det är så att den med smal näbb inte allt heter smalnäbbad utan att det skulle vara precis tvärtom men det kanske är någting annat att fundera över. Jag gillar dem i varje fall skarpt och tycker att det är en trevlig fågel att få lära känna på det viset som jag ju har gjort, när jag fått komma ett par av dem riktigt nära inpå livet . Fast nu undrar jag faktiskt om det är ett par, det kanske är en av vardera underart istället.
 
 
 
 
 

RSS 2.0