Kråkfåglar

 
Idag så tänkte jag försöka mig på att  skriva några rader om dessa   helt
fantastiska fåglar i vardagrn som jag tror att alldeles för många av oss människor missat riktigt att få  lära oss upskatta, eller så kanske det är på det viset att vi väljer att bara  passera dem rakt av utan att stanna upp och några av oss kanske  ser på dem som om de vore mindre viktiga i naturen.
Om man däremot får lära känna dem på närmare håll så ser man snabbt andra sidor hos dem som  eventuellt kan göra att  faktisktman byter ut den åsikten.
Själv så har jag däremot alltid gillat dem , åtminstone så långt tillbaka jag kan minnas och en del av förklaringen till det går att hitta i ett magiskt möte som jag och min pappa hade en gång, med en korp som vi fick se på riktigt nära håll uppe i skogen när vi skulle upp på myren för att plocka hjortron. Jag glömmer aldrig den där känslan som kom över oss när vi gick där längs skogsbilvägen och den stora fågeln flög upp med ett brak från kanten av utdikningen där den förmodligen hade suttit och sovit. Naturligtvis blev vi ju rädda i första läget, men sedan efter en stund då vi hade samlat oss och såg den flyga iväg ut över myren ja då fylldes vi av någoting helt annat.
Korpen som den största av dem, är ju för övrigt en väldigt smart fågel som är väldigt skicklig på att  lära sig lösa olika problem.Inte konstigt att den hade en viktig roll i den fornnordiska tron, genom Odens två korpar Hugin och Munin som flög ut över världen. Den har dessutom en mängd med olika läten på sin reportar och visste ni om att den även kan lära sig att härma andra ljud ?
Ibland så kan man faktiskt undra vad kråkorna tänker på.
Det är en fågel som jag tror att många av oss inte ens tittar åt , men genom att min pappa under flera år hade  just en halvtam kråka som kom och åt mat från en bräda så har jag defenitivt fått se en annan sida av dem. En sida som nog långt ifrån alla får se och som även kräver att man tittar efter lite närmare för att få syn på
 
Men att de tänker efter är ju helt uppenbart när de ibland sitter på en gren och tittar ner på en. Då kan man  juverkligen undra hur deras tankegångar går och vad som rör sig inne i deras huvuden.
Alla är vi barn i början, jo de är väldigt nyfikna de där små kråkungarna och de ska verkligen undersöka allting för att se om de kan hitta någonting som går att äta men det var  ju inte så lyckat av dem att försöka hjälpa till med skötseln av blommorna. De ska nog inte satsa på att bli trädgårdsmästare!
 
Samtidigt så går det inte att vara arg på dem någon lång stund, för de är ju egentligen bara nyfikna av sig. Ibland är de kanske lite för nyfikna, för sitt eget bästa. De är med andra ord som de flesta andra småbarn!
Den minsta medlemmen i familjen är kajan, som man kanske ser mest inne i städerna . De brukar kunna bli väldigt orädda av sig då de lätt vänjer sig vid att bo granne med oss människor men tro mig, de är för det inte helt lätta att försöka fotografera. Utan tålamod verkar vara något som överlag är bra att ha med alla kråkfåglarna,för oftast får man lov till att vänta ut dem innan man får till en bra bild.
Till sist så har vi skatan som kanske tar lite mer tid att lära känna än de andra. Det här är en fågel som trots att den lever så nära oss är riktigt svår att få komma nära inpå livet då jag upplever den som betydligt mer tillbakadragen än de andra. Fast under ett år, eller är det två nu så har mina föräldrar ju  haft en halvtam skata som kommer och äter mat vid kråkornas gamla bräda. Kråkorna verkade däremot under en lång tid ha försvunnit helt ,men nu har ett par siktats vid matningen igen om än bara vid några få tillfällen i skrivande stund. Nu skulle jag dock skriva om skatan som också den visar prov på intilligens.  Vi har ingen aning om det är en en hona eller hane som uppehåller sig hos föräldrarna, ja egentligen så är de ett gäng på ca 15 skator som flyger runt i kvarteret men det är alltså bara en av dem som har blivit så orädd som denna. Eftersom vi är osäkra på könet så skulle vi ju ha ett namn åt den som passade och det blev till sist att den fick heta Felix efter vissa invändningar från pappa som under lång tid  hade svårt för det men numera har namnet blivit självklart. Den kommer varje morgon och ibland verkar det som om fågeln har koll, precis på vad som händer  ute på tomten för den kommer redan innan pappa har hunnit med att vissla.
Så nog har den lärt sig när maten serveras. och i somras då jag var hemma på semester då fick jag komma den väldigt nära, jag kunde sitta på uteplatsen samtidigt som den hoppade runt i syrenbuskaget och snodde åt sig talgoxarnas ost medan jag satt där och pratade till den. Jag trodde faktiskt inte att jag skulle komma närmare en vild skata än så, just för att jag väl känner till vilken tid det har tagit att bara få komma Felix nära.
Då visste jag inte om att  det en morgon under en promenad här i stan skulle komma en skata hoppandes framför mina fötter. En, som  helt uppenbart inte alls var buskablyg av sig utan tvärtom så verkade den faktiskt söka efter att få min uppmärksamhet. Den var troligtvis ute efter att försöka få åt sig en bit mat, men jag hade ingenting som jag kunde bjuda den på, fast jag fick ju verkligt fina bilder på fågeln. Så alltså ska man kanske inte döma en kråkfågel efter fjädrarna ? Nej även en skata kan  faktiskt vara vacker.
Sedan så finns det en kråkfågel som sliljer sig markant från de andra och det är nötskrikan som man kanske inte ser till så ofta då den lever mer i skogen än de där andra. Fast ibland så gästspelar den ju vid fågelbordet under vintern .Det finns ett talesätt om den som lyder "Nötskrikan ser allting som händer i skogem, fast du ser inte den och den lever nog faktiskt  upp till det.  Den är liksom korpen duktig på att lära sig imitera ljud och en gång när jag var ute i skogen tillsammans med två av min systers barn för att plocka in påskriset ,så tyckte vi att vi hörde en häxa som satt och skrattade bakom en sten eller ett omkullfallet träd . Vi blev såklart rädda eftersom vi var osäkra på vad det var som vi hade hört, men trolgitvis så var det bara nötskrikan som satt där i något träd och ville göra andra djur uppmärksamma på att vi var där.  Fast den fick ju oss ändå att hoppa till eftwrsom det lät precis som ett sådant där elakt skratt som en ond häxa har. Tänk vad fåglarna kan spela en ett spratt biland!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: familjenkaotisk.blogg.se

Vilka fina bilder på fåglarna. Jag gillar alla fåglar och just kråkfåglar är så roliga ( och söta) tyvärr tycker inte alla det men jag tycker om dom. :)

Svar: Man tackar så mycket, ja jag är inne på samma spår dessutom är de ju så otroligt smarta och fantastiskt bra på att kunna lära sig saker så varför ska de vara så illa ansedda , det förstår jag inte dessutom är det ju viktigt att de finns till och städar upp
None None

2019-10-24 @ 15:58:54
URL: http://familjenkaotisk.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0