Vad kan vi egentligen göra åt all denna plast ?

Den här frågan dök upp i mitt huvud sedan jag hade nu på morgonen hade suttit och läst en väldigt skrämmande artikel som låg uppe på Aftonbladet. Visste ni att runt 80% av det skräp som slängs på land till sist kommer att hamna i havet genom att det bryts ner till farliga mikroplaster ?
Det är  i sig riktigt otäck läsning, samtidigt så tycker jag också att man måste dyka ner mer på djupet för att komma åt kärnan  av problemet.
För vad hjälper det egentligen om vi som svenskar är duktiga och gör allting rätt när det  flyter in sopor som  kanske kommer från andra länder med havströmmarna ?
Ibland känns det lite som att har glömt bort att ta med det här i debatten, men det är jku också en viktig fråga som man behöver hitta en lösning på.
För vi kan inte ensamma bära på ansvaret att städa upp runt Östersjön utan alla måste helt enkelt hjälpas åt och göra sin del av jobbet. För när allting kommer omkring så sitter vi alla faktiskt ironiskt nog i samma båt där.
Om man sedan håller sig kvar på det området och läser vidare så är de stora kryssningsfartygen såklart också en del av det här. Förut så var det ju till och med rentav tllåtet att dumpa sopor överbord, tack och lov så har vi  en ny lagstiftning idag som ska förbjuda det här men tyvärr så vet vi ju också att det finns sådana som struntar i det här.och det är något som gäller både på land och till sjöss.
Hur ska man då egentligen gå till väga för att komma åt de som smiter ?
Nej svaret är inte  alltid lika lätt att komma fram till , men jag kände ändå som så att jag ville lyfta det här ämnet igen eftersom det som jag  nu skriver kanske kan få någon till att börja tänka efter mer på var skräpet egentligen hamnar någonstans.
"Vi kan kanske inte göra allting på egen hand, men alla kan göra någoting", det tycker jag är ett talesätt som verkligen passar bra  in i just det här sammanhanget och man behöver inte heller göra skräpplockningen till något fånigt jippo och kalla det för plogging. Bara alla hjälper till genom att försöka , likt myran att dra sitt lilla strå till stacken.
Gör man det,då tror jag på att man ska kunna vända på den här negativa utvecklingen och bryta den onda spiralen av djurarter som är på väg att försvinna. Visst, det kanske har skett i alla tider men vi kan inte blunda för den mänskliga påverkan av naturen, det går inte. Fast om vi nu har kommit till för att förvalta den så varför gör vi då inte ett bättre jobb än så här ?
Det kan man ju verkligen fundera över och borde vi i sådana fall inte försöka lära oss någoting av våra tidigare misstag ?
Nej det är så märkligt hur vi verkar fungera och ibland så undrar man ju om människan verkligen är det enda djuret som har förmågan till att kunna tänka. Det känns i alla fall som att vissa djur stundtals är långt  mycket mer intilligenta än vad vi tror.
En sak till som vi  också borde försöka påminna oss om är att , det här är någoting som borde gälla alla elefanter som befinner sig i rummet, även den där stora jätten på andra sidan atlanten som vägrar att skriva på EUs gällande miljöavtal.
Visst finns det goda krafter även där men tyvärr så har de ju för närvarande en president som är av en helt annan åsikt.
Nej , nu tror jag att det har blivit dags för mig att försöka få på mig lite kläder och ta mig ut på en liten promenad medan solen skiner innan jag tänkte äta lunch. Jag avslutar därför  passande nog dagens inlägg med en bild från mitt arkiv som är fotat för ett antal år sedan på Cirkus Maximum, på Anton Frank tillsammans med hans två flickor  Dunja och Daela numera boendes på en elefantpark i Belgien. Tycka vad man vill sedan om detta  , men det här var de två sista elefanterna i Svergie som tjänsgjorde på cikrus och jag är då glad över att jag har lyckats fånga den här fina bilden på dessa j två jättar. Om ni inte  redan har hört den så tycker jag att ni måste gå in och lyssna på den fina dokumentären som SR gjorde med honom: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/705512?programid=3381, det säger kanske någoting om hur han kände för djuren och kanske ger det en lite annan bild än den som DR förmedlar och kablar ut i media men enligt en del vegitarianter och veganer så ska vi ju inte heller ha några husjdur och hur tråkigt skulle då inte många andra människors liv bli ?
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ulla

bra inlägg från "de fem stora"

Svar: En får lov att tacka så mycket :) , det kan kanske lugna någon , jag känner mig då väldigt trygg när jag är ute och går i skogen, så länge man ser till att prata ska det inte vara någon fara för då hör ju alla djur att det är människor på gång.
None None

2019-11-20 @ 10:38:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0