Här ligger det en hund begraven

Eller jag kanske snarare borde skriva varg ikväll då jag nåtts av de mycket trista men ändå på samma gång väntade nyheterna om att Rödluvan är borta. Jag kan inte säga annat än att det hela är mycket beklagligt och ledsamt. Samtidigt så undrar jag varför de här uppgifterna inte nått ut i media förrän nu. Det kan ju verkligen ha sina orsaker, varför törs jag egentligen inte ens tänka då till och med Leif GW har uttryckt sig mycket kritiskt kring tjuvjakten på våra stora rovdjur. För det är verkligen märkligt och konstigt att det har fått försiggå i det tysta trots att man många gånger verkar ha känt till den eller hör ryktena florera. Så därför undrar man ju vilken tråd som leder fram till sanningen den här gången med , var man ska börja nysta upp garnet. Personligen så har jag min egen övertygelse om vad som hände eftersom det var mycket renar i området då vargarna försvann men det kan ju också bara varit en olycklig slump att hennes halsband hittades bredvid en dödad ren. Sedan får var och en tycka precis vad man vill men jag tror det här är ett stort problem som måste lösas om regeringens vision om en så kallad korridor efter kusten alls ska bli en möjlighet. För jag fattar inte hur en så liten klick människor kan få bestämma över halva svergies yta när de dessutom får ersättning utbetalad för de djur som dödas av rovdjur. Varje år är det dessutom enligt statistiken fler renar som förolyckas genom trafikolyckor efter vägarna än det mer naturliga svinnet. Det vill säga det rovdjuren tar eller de som faller ur av andra orsaker. Sedan vet jag fortfarande inte var problemet med just vargen egentligen ligger och jag tycker det är skrämmande att gång på gång få läsa alla arga kritiska artiklar i tidningarna vars enda syfte verkar vara att skrämma upp folk. För vad är det egentligen som skiljer dem från vår bästa vän hunden ?
De är på många sätt väldigt lika och utan den ena så hade ju faktiskt den andra aldrig heller existerat, det är något som vissa av oss kanske borde bli påminda om ibland. För det slog mig då jag besökte en viss djurpark och stod där utanför juust vargarnas hägn att vad är det egentligen som vi är så rädda för? Klart man ska ha respekt för rovdjuren men det ska man ju med alla andra djur i naturen med & i de allra flesta fall om man inte hotar dem så går ju de där mötena hur bra som helst. Annars skulle vi väl ha fler attacker mot bärplockare men de flesta som råkar illa ut är ju själva jägare. Det är den andra delen jag inte gillar...alla dessa snyfthistorier med vargdödade hundar som cirkulerar. Klart det är synd om ägarna men jag tycker mer synd om djuren ifråga för kan man språket borde man ha begrepp nog att inte jaga med löshund i vargrevir!  Det är det sunda förnuftet som säger det och jämt då man går ut i skogen ska man ju se till att prata och visa att man kommer, för det är verkligen ändå inte ofta man får chansen att möta viltet utan de allra flesta gånger får man ju kanske bara se spåren efter dem. Vissste ni att en älg till exempel har fyra gånger så bra luktsinne som en hund ?
Fast nu börjar vi komma allt längre bort från kärnan känner jag och ska försöka återknyta det hela med att säga att tyvärr tror jag vargstammen i vårt land går en mörk framtid till mötes om det här med SGT, det vill säga skjut,gräv och tig får fortsätta. Ändå så påstår somliga att det är vi värnare som lever i en fantasivärld men jag undrar allt vilka den beskrivningen stämmer mest in på om man  inte ens kan se hur alla arter behövs för att ekosystemet ska kunna fortsätta att fungera.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0