Sommarserier

Igår hade jag lite tråkigt när jag låg och såg på tv.
Oftast så går det ju bara filmer man redan sett ett antal gånger eller liknande serier. Visst kan man se en del av dem om och om igen utan att man tröttnar men det är ju alltid roligt att få upptäcka något nytt.
Hur som haver medan jag växlade mellan kanalerna så ramlade jag över en trevlig brittisk miniserie igen. En thriller med Michelle Dockery från Downton Abbey. Får nog erkänna att jag i början hade lite svårt att tvätta bort Mary från henne men till slut så fastnade jag även för Restless. Det är verkligen något specillet med britter och deckare&thrillers. Hur gör de för att få till dem så bra kan man ju alltid undra. De är liksom lika familjära och nära som deras dramaserier men samtidigt med den där kryddan av spänning. Jag tänker inte minst på hur det var när John Nettles spelade med i Morden i Midsummer. En serie som jag älskade från början men nu har tappat tråden på helt. Annars så är jag så totalt såld på den här sortens serier att pappa tycker jag ska akta mig så jag inte blir kriminell men steget dit är ju väldigt långt inte sant ?
Hur som haver för att nämna några andra serier i samma kategori måste jag få lägga till Spooks, Broadchurch och den amerikanska flerfaldigt belönade Brottskod Försvunnen. Om jag ska titta på vad de serierna har gemensamnt så tror jag att det är att den största delen fokuseras på själva utredningen kring brottet. Visst att det förekommer en del otäcka scener men ändå så ligger fokus mer på det psykologiska spelet kring brottet och kanske är det just det som gör att de blir så bra. Andra serier som jag annars tycker om är NAVY CSI och Bones även om handlingen i den senare kan bli lite väl tunn ibland.
Annars så ser jag ju förstås på många andra serier med men den här sorten återkommer jag alltid till. Kan ju säga att jag är en rätt vek och känslig person annars och jag tål inte att se på rysare av just den anledningen men kriminalare är ofast spännande utan att vara för otäcka. Såklart kan jag inte undgå att nämna våra två svenska giganter på området film heller nämligen Beck och Wallander. Har alltid haft mitt fokus på den senare av dem men börjat upptäcka att den första egentligen är bättre. Dessutom kan jag inte se på Wallander utan att känna  saknaden av Johanna Sällström...hon gjorde inte en roll som Linda utan hon var verkligen Linda med oss alla. En sådan begåvad  och mångsidig skådespelerska tar det nog tid innan vi får i det här landet igen. Hon kunde verkligen göra allt och få det att bli trovärdigt.Samtidigt som hon var den lysande skådespelserkan utåt så kände hon samtidigt aldrig riktigt att hon dög och  det var delvis det hårda tempot i branschen som knäckte henne.Må hon vila i frid där uppe i sin himmel. Jag kommer i alla fall aldrig glömma första gången jag såg henne i en film vi såg på högstadiet ..Under ytan. Hur nära hennes roll där berörde kan knappast sägas i ord och kanske borde dagens ungdomar också se den när vi tycks gå mot en allt mer liberal och fri syn på droger &alkohol.
Fast nu ska jag knyta ihop det här med ocjh jag började ju med att nämna alla dessa bra brittiska serier som finns men jag kan ju inte prata deckare utan att nämna Lily Rush och Spårlöst försvunnen. Skulle jag göra det vore det ett stort misstag av mig så nu får ni ännu ett tips på en bra serie!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0