Tinkertokig

Eftersom jag har kommit att älska denna underbara hästras så känner jag att jag vill skriva av mig lite om ett program jag såg på TV för ett par dagar sedan. Det handlade om en 17 årig tjej som bodde i en liten by på Irland och ville bli hovslagare. Tydligen så var det något ovanligt att kvinnor utbildade sig till det där, vilket jag tycker ändå verkar lite märkligt i ett land som har sådana rika hästtraditioner och med flera raser som har sitt ursprung där på den gröna ön. Har inte utvecklingen nått längre där än så kan man ju undra, då är jag glad över att bo där jag gör. Dessutom så blev jag nog än mer fundersam på hur det egentligen står till när de visade gamla bilder på hästar som betade på en gräsplätt mitt inne i stan samt hennes skrämmande berättelse om hur de hade tagit in en häst i lägenheten uppför trapporna. Det får mig att fundera över om hon verkligen var seriös och jag är väldigt tacksam över vårt djurskydd som vi har här. Visst finns det alltid några som missköter sig men man vill ju tro att de förr eller senare ändå blir avslöjade och åker dit men det här programmet fick mig att må dåligt...inte minst sedan jag såg hur många av barnen verkade behandla sina ponnyer. Det var en minst sagt skrämmande syn, men det kanske är så det går om man saknar kunskapen att ta hand om ett djur från början ? Såg någon nyligen med som tyckte att vissa köper häst allt för tidigt åt sina ungar och det kanske är sant i en del fall. För bara för att man får djur tidigt är det inget som säger att det blir ett sådant där brinnande intresse som man bär med sig resten av livet. och även en liten shetlandsponny ska ju ha daglig skötsel & det känns det tyvärr inte som om alla riktigt förstått. Att även en liten shettis faktiskt är en häst.. Utan somliga verkar behandla djur som saker, när man lessnat på dem efter en kort tid ja då ska de kanske säljas vidare för att barnet tröttnat också har du en ponny som åker runt mellan flera olika hem och förvandlas till en vandringspokal bara för att folk inte är intresserade längre. Nej det är inte rättvist för något djur att bli behandlad på det viset. Fast för att återgå då till programmet så verkade ju tjejen ändå ha tur , hon hade en guda snäll häst får man säga som stod ut med hennes sätt att rida men jag tycker inte det var så klokt att visa upp bilden utan hjälm med conversskor på fötterna och en gren till piska. Nej det kändes bara onödigt att visa upp då hon galopperade på asfalten så det hade ju inte varit fel av SVT att lägga in en kort text efteråt eller innan för att påminna folk om just det här. Det som jag tyckte var bra kom när hon berättade att myndigheterna hade stramat åt reglerna så flera familjer faktiskt hade fått lov att göra sig av med hästarna. Alldeles rätt det kostar faktiskt att ha djur och jag har för mig att när ekonomin kraschade så kom det flera skräckhistorier från just Irland om hur folk släppte ut sina hästar vind för våg med& det är lika galet.
 
Har man inte pengarna varför skaffar man då ett så stort djur som en häst från första början och nog är det vettigare att man försöker sälja den , eller omplacerar den på något annat vis innan man bara släpper ut den vind för våg i tron att den ska klara sig själv ? Det måste man ju ändå begripa att så ansvarslöst kan man inte agera. Samtidigt så uppdagades det nyligen med att många av de hästar som räddas hit till Sverige av privatpersoner genom olika förmedlingar av slakthästar kanske varit i ett allt för dåligt skick för att kunna räddas redan från början. Fast det pratas det lite om ändå i media mot för den där andra biten som man ständigt ser på Facebook med alal dessa annonser. Om man nu ska rädda en häst, varför inte vända sig till SHV iställlet som faktiskt försöker göra skillnad för hstar som farit iilla inrikes för vanvård finns ääven här på hemmaplan men ibland verkar det precis som man glömt bort att det ens existerar och det gör mig ....fundersam.
För det finns hästar här som skulel behöva de där resurserna precis lika mycket och varför kalgas det alltid på trav och galoppsporten när det gäller till exempel åldersomshem för äldre hästar? Har man en riktig kompis så tror jag att de flestta hästägare som har möjligheten faktiskt anstränger sig och gör allt för att deras fyrbenta vänner ska få ha ett så långt liv som det är möjligt. Efter avslutad karriär går många indivder dessutom till avel och vissa kanske bär på skador som gör att det kanske inte är helt rätt att fortsätta dem leva vidare, Ska man då bli kallad grym och hjärtös om man väljer att ta bort sin trotjänare istället för att de ska ha ont och plågas ? Nej det kan jag långt ifrån tycka och det finns nog redan många hem som tar hand om sina gamllingar 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0