Hallojsan!

Hejsan på er alla ni läsare där ute som klickar er in hit till min lilla blogg just idag.Somliga av er kanske regelbundet klickar er in för att se om jag har skrivit något nytt men för vissa andra kanske det är allra första gången ni öppnar min lilla blogg. Oavsett anledning till att ni kommit hit så säger jag hej till er alla.Nu så kan jag nog säga att det börjar gå mot vår så sakteliga även här uppe i norr fast nätterna kan ju fortfarande vara kyliga så ännu dröjer sig vintern kvar för en period till. Fast det är ju just precis så det brukar vara varje år men samtidigt så känns det som om allt går ett par veckor fortare nu på grund av klimatförändringarna. Man får bara hoppas att det inte ställer till det för flyttfåglarna som börjar komma tillbaka till våra breddgrader igen. Fast nu var det inte det som jag tänkte skriva om igen idag , nej utan i själva verket så ville jag bara tipsa om en jättefin film som jag sett på tv i veckan: http://www.svtplay.se/mote-med-polarvargen
Även om jag kan tycka att han utsätter sig för en onödig risk så ser man ju samtidigt hur otroliga och intelligenta varelser det där är. Varför är det då så svårt för oss att samexistera med dem .Det har jag nog fortfarande svårt för att fatta för egentligen är det ju stora hundar det handlar om. Visst finns det vissa skillnader i dras språk, det gör det men man kanske kan beskriva det som att de pratar med olika dialekter och utan den ena skulle den andra heller inte finnas i människans tjänst och normalt är det verkligen skygga djur som håller sig undan oss tvåbennigar. De gånger det går snett är det oftast vi själva som från början ha skapat problemet men ändå är det vargen som art som får bära hunduvudet. Det tycker jag är så fel för om vi nu är satta att förvalta vår natur varför tilltås då tjuvjakten på rovdjur i nationalparkerna ? Man har ju länge vetat att det har förekommit ändå kommer det fram först nu i rapporterna..nej det tycker jag inte stämmer överens med bilden av en bra förvaltning.Sedan kan jag kanske acceptera att man måste ha viss avskjutning men samtidigt tror jag att naturen är rätt bra på att reglera det själv , det är så vi lägger oss i för mycket som det blir problem också vill jag även passa på att undra varför bara en liten klick i SJF får komma till tals i media. Varför frågar man inte alla de andra som faktiskt har röstat för att vi ska få ha kvar rovdjuren i vår svenska natur?
Och varför visar media en så ensidig bild så att det är skrämmande? För det är just okunsakp som är dn största roten till rädslan men så länge vi inte uppträder hotfullt så attackerar de ju inte heller oss.
Sedan att vargen tar hundar ja...det är väl inget ovanlgit eftersom de är så nära släkt heller, men varför tänker inte jägarna på det då om man går ut i ett vargrevir för att söka andra villebråd? Nej det finns onekligen många bra frågor men jag vet inte om det går att hitta svar på dem alla, för i sådana fall tror jag att den där bilden måste förändras och att viljan måste finnas att bevara ekosystemet annars tror jag vi kommer att få en väldigt död skog i framtiden.
 
 
Det ter mig fortfarande verkligen märkligt varför den ena är så omtvistad för sin existens
Medan den andra är människans bästa vän och troget finns där i vår tjänst, för egentligen pratar de ju samma språk och hur började relationen en gång i tiden?
 
Det närmsta jag kommit levande björn är på djurpark, annars har jag bara sett spåren av en i det vilda men jag var inte rädd  den gången då pappa och jag spårade utan tyckte snarare att det var väldigt intressant och läroikt att få se hur den vandrade. Sedan pratade vi hela tiden och då håller sig djuren undan.
De här två rådjuren räddade vi undan en lös hund som sprang och jagade dem. Det påminner mig om varför man ska ha hunden kopplad i skog&mark då man inte har kontroll på den. För vad händer om ens hudsjur skulle döda eller skada ett djur allvarligt och nu menar jag inte möss eller sorkar.
Räven ser man ju till då och då rätt nära bebyggelse då vissa individer blir vädigt orädda.den här hade jag turen att överraska en gång då den jagade en sork över vägen.
Vissa säger ju att älgar är farliga och visst, alla djur kan försvara sig om de blir hotade eller känner sig trängda. Jag har dock aldrig känt mig rädd i deras närvaro men jag undrar om det inte är ett vanligt fel som folk gör. Endera att man blir rädd eller att visa övermodiga individer försöker gå  för nära. Fast det är två helt olika saker med att se djur i det vila kontra djurpark/hägn
För visst är älgkalvar bedårande söta pch himla kramgoa men ser man dem i det vilda eller ett kid så ska man låta dem vara om man inte är säker på att mamman har förolyckats på något vis. Det är alltså se men inte röra som gäller. Har man tur så kan man få komma dem riktigt nära i hägn och där kan man kanske få den bästa bilden av dem samtidigt som man lär sig förstå hur naturen faktiskt fungerar.
Sedan tycker jag också en sak som folk ofta verkar glömma bort är att alla ungdjur faktiskt har en naturligt nyfiken sida men träffar man på dem ute i naturen är det vi som människor osm måste backa undan om de blir allt för närgågna för de har inte förstånd alla gånger till att göra det själva och ibland är ju inte mamman i närheten och kan säga ifrån åt dem på skarpen. Man ska alltså inte mata söta björnungar vid vägkanten! Samt att om man har tamdjur det vill säga nöt,häst eller får så har man alltid ett ansvar att se över stängslen om man bor i ett rovdjurstätt område. Nu vet jag att det råder delade meningar också här för vissa säger att vargen inte tar större byten på egen hand medan en del påstår att de visst kan göra det men personligen tror jag att det är relativit ovanligt ändå. För det är smarta rovdjur som vet sina begränsningar och för att lyckas ta en älg helt på egen hand krävs det nog att älgen endera redan har blivit skadad, är gammal eller kanske sjuk. Den bilden har jag fått efter att ha sett hur de stora flockarna i Kanada får följa efter bisonhjordarna i flera veckor för att ens kanske ha chansen att kunna nedlägga sitt byte till sist.  Det talar ju alltså för att det inte kan vara speciellt vanligt förekommande ändå. Sedan så ahr det ju ocksp visat sig att många gånger där får blivit rivna så har den skydliga inte alls varit varg utan i själva verket mer vanligt med lodjur eller förrymda jakthundar  som ställt till det. För dessutom så får tamdjursägarna ersättning för det rovdjuren fäller men ändå tycks ju inte det vara nog då vissa försöker beskylla svält bland renar på våra örnar.Nej då måste väl ändå vara något uppåt väggarna fel och sedan vet jag inte hur myndigheterna tänker då de inte räknar in antalet vargar som skjutis via skyddjakt och alla som försvinner spårlöst i den totala kvoten heller för vad som faktiskt fick skjutas. Då urholkas ju genetiken ännu mer än vad den redan gjort och hur kan vår statsminister säga att de vill se en korridor efter kusten som ska göra det lättare för vargar att vandra in norrifrån för efter ksuten bor flest människor och samerna har renbetesland ända ner så hur ska det fungera i praktiken då de få som lyckas just endra skjuts bort eller försvinner spårlöst?
Nej jag får inte det att gå ihop helt enkelt men jag hoppas på att mer kommer att göras åt problemen som nu har blivit synliga. Sedan tror jag det kommer att ta lång tid innan vi ser någon ljusning i tunneln Men jag tycker att det är vår stora skyldighet att se till att vi blir bättre på de här områdena med också tror jag att skolan skulle vinna på att lära ut mer om djur&natur igen på alla stadium för vissa unga tycker jag verkar ha en mycket tråkig nedsättande bild adessa ämnesområden fortfarande.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0