Hejsan!

Hejsan på er alla ni läsare som tittar in hit till min lilla blogg just idag för att kolla om jag har hittat på något nytt roligt eller kanske något spännande att skriva om. Fast jag hoppas att ni inte blir allt för besvikna när jag börjar med att säga att jag inte hunnit med så mycket ännu. Det är ju fortfarande bara morgon och det tar ju ett tag innan man kommer igång. Hade ju planerat att försöka ta mig en sväng ner på stan för att göra bort ett par ärenden jag har dit men med den rådande väderleken, snö och blåst vet jag inte om jag alls är lika sugen på att gå ut. Nej det ser ut att stundtals ta i ordentligt i trädtopparna så de där sakerna kanske kan vänta tills imorgon istället om det har lugnat ner sig då. Hur som helst så bestämde jag mig för att ge "Det stora fågeläventyret " en chans igår trots att jag tvivlade lite då jag hade sett trailern med Anders Bagge.men jag vet inte om jag gillar att man måste tävla i allt och bli utslagen allt eftersom! Naturen är ju faktiskt något som tillhör oss alla oavsett om vi är proffs eller inte på alla olika fågelarter som finns i luftrummet. så därför tycker jag att tävlingsmomentet blir ointressant men det var ju roligt att få testa sina egna kunskaper med. Jag missade bara en av de uppstoppade som hade radats upp och det var slagugglan, visste ju att det var en uggla men kunde inte pricka in den ändå. Sedan blev jag lite förvånad då Martin sa att domaren var vår enda professionella kvinnliga fågelskådare, hade han verkligen rätt när han sa det eller hade han inte kollat upp faktan ordentligt innan? Vet ju att det finns så många duktiga tjejer där ute och det finns ju till och med en förening för kvinnliga skådare som heter Rapphönan om jag inte minns helt fel. Visst kunde man sedan känna igen en hel del av innehållet men det där med att man kan bli sittandes i två timmar för att vänta ut en fågel var nog det jag fastnade mest för. Det är sällan jag vet vad jag ska titta efter då jag går ut och spanar som den glada amatör jag är. Ibland kanske jag vet det på ett ungefär men oftast inte, jag ser det jag ser helt enkelt men det kanske är bättre så man slipper bli besviken om man inte lyckas få syn på just den där fågeln och mjo jag kan vara ute en halv dag ibland med kameran och kikaren hägnades runt halsen och ibland har man tur att fp uppleva sådana där magiska stunder bara man har tålamodet att sitta där  flera timmar, vara alldeles tyst och bara lyssna till ljudet av naturen.
Just ett sådan ögonblick fick jag uppleva en gång då jag gick längs ett populärt promenadstårk som går runt en äkta fågelsjö. Just då var det inte speciellt mycket folk i farten och jag såg att den ena sångsvanen låg en bit ut så jag satte mig på ett omkkullfallet träd där vid strandkanten och fick helt magiska bilder. Fågeln var helt lugn med att jag satt där och småpratade med den, ja den var så lugn att den helt obekymrat kunde lta mat under vattenytan. Orolig blev den däremot då det kom folk och gick på stigen som hade en liten hund springande löst men när de hade gått så slappnade den av igen och fortsatte med sitt. När man får komma dem så pass nära som jag fick här inser man utan tvekan hur stora fåglar det är men också hur tillitsfulla de kan vara ändå har man hört vissa berättelser om svanars aggressiva sida men det är långt ifrån vad jag hitills har upplevt. Man måste bara läsa av dem först för då kan man få studera dem utan att behöva riskera att anfallen för att man har gått för nära och är det häckningstid ska man lämna dem ifred!
Sedan så finns det ju så många olika artter där ute att man egentligen aldrig har problem med att få syn på någon av dem. Åtminstone inte om man kan slita sig från telefonskärmen en stund och titta upp. För spelar man bara Pokemon Go eller chattar med sina vänner går man miste o så mycket av det där fina som omger oss. Det där fina som jag tycker att fler borde lära sig se och uppskatta för det är faktiskt vårt jobb att förvalta naturen men jag undrar hur det egentligen går då det bara tycks ha blivit ett större problem med nedskräpningen i städerna som om det inte räckte med all skit....som dumpas i haven varje år. Snälla varför är det inte fler som verkar bry sig om det här då det faktiskt angår oss alla  och varför finns det fortfarande människor som skrattar åt de som orkar bry sig och kallar oss naturvänner för barnsliga ?
Ja tillåt mig verkligen att fundra över varför det ser ut som det gör på det området men det kanske fokuseras för mycket på att lära ut fel ämnen i skolorna.För visst matematik är viktigt men det är också minst lika viktigt att barn får upp ögonen för livet i skogen.
En av mina absoluta favortfåglar sedan jag först stötte på den har kommit att bli storskraken, Det här paret lyckades jag få fota på nära håll då de kom glidande i detlat invid promenadstråket. Hanen var först lite mer avvaktande än honan och jag trodde det var ett par viggar somkom glidande på vattenytan.Så jag satte mig ner på huk och blev glatt överraskad då de kom närmare så jag såg vilken art det rörde sig om. Till sist så vågade de simma förbi och jag fick en sådan där otrolig natur upplevelse till.
Sedan kan man ju tycka vad man vill om måsfåglarna men jag gillar dem för de är så otroligt anpassningsbara varelser och de är mycket smartare än vad man tror då de drar nytta av oss både för att hitta mat och boplatser. Det är ju inte konstigt att de söker sig till stan liksom då det finns gott om bägge delarna där! Samtidigt så blir riskerna också större och jag har under flera år fått följa ett par häckande fiskmåsar som återkommer nästan vare sommar men jag vet hur dåliga oddsen är. Förra sommaren tappade de båda ungarna, den ena försvann redan på ett tidig stadium och den andra förolyckades då den precis hade fått luft under vingarna. Så vet man det kanske man förstår varför de är så ihärdiga försvarare av både ägg och ungar. Dessutom så får man ju räkna med att de finns till om man bor i längs kusten, måsarna hör absolut havet och sommaren till.
Så det kanske är därför som just fiskmåsen kommit att ligga mig varmt om hjärtat men alla underarter i släktet har ju sina goda sior och sina mindre smickrande drag men vem har liksom inte för och nackdelar? Det har vi nog alla och egentligen så är fåglarna väldigt smarta och de har väldigt god syn vilket gör att de kan upptäcka mat på långt håll.
Sedan finns det ju fler arter som är lite missförstådda av många men när man väl börjar studera kråkfåglarna på närmare håll så ser man faktiskt vilka kloka och intilligenta varelser de är!  Min pappa har en nära relation med just en kråka som kommer varje gång han går ut och visslar på den .Den har lärt sig att förknippa visslingen med mat men ibland så kommer den också och slår sig ner i ett träd i närheten om man är ute och går i området som om den bara satt och väntade på att få något gott men jag tror också att den är social av sig och det är så roligt att se hur den beter sig! Så man kan nog säga att jag har fått pippi på fåglar men det finns ju en art för alla och det är så man lär sig hur kretsloppet i naturen fungerar.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lillemmish- mode - inspo

Fin blogg

Svar: Man tackar så mycket :)
None None

2017-02-22 @ 09:46:09
URL: http://nouw.com/lillemmish
Postat av: Longevity - en blogg om hälsa

Det är samma för mig, det blir vad det blir när kameran väl kommer med

Svar: Ja precis ...man kan ju inte bara rikta in sig på något speciellt utan man måste ju öppna ögonen för vad som finns på sidan av med
None None

2017-02-22 @ 09:56:08
URL: http://madelein.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0