Halljosan på er!

Hejsan på er alla ni läsare som klickat er in hit till min lilla blogg av en eller annan orsak. Några av er kanske alltid kollar in här för att se vad jag har skrivit, om det Inns några nya inlägg och för vissa andra kanske det är första gången ni tittar in. Eller så kanske ni bara råkat klicka och landar här, Nåja jag hoppas att ni ska känna er välkomna och att det ska finnas något som ni alla tycker är intressant att läsa om eller så kanske ni bara vill titta på foton. Fast det var inte det här dagens inlägg skulle kretsa kring. Nej istället tänkte jag berätta om en helt annan sak men jag måste få börja med att skriva om en guldhamsters matsedel. På vissa sidor och i en del böcker finns det rätt bra information om vad de får äta och inte medan det på andra håll förekommer lite mer tivelaktiga uppgifter vad det gäller färskmaten. Så jag tänkte försöka bena ut det här men en huvudregel är att man inte ska ge dem för mycket av något, för det är då de kan bli överviktiga eller sjuka.
Hur som haver så skulle jag säga att det går bra att ge de flesta grönsaker så som gurka,paprika, broccoli,sallad, majs, ,morot ,ärtor,groddar mfl.
Det man ska komma ihåg är att skölj och skala frukt& grönt noga innan man serverar det. När det kommer till frukter så har mina fått smaka äpple,päron,vattenmelon och vindruvor (skalade&kärnfria) utan problem. Ja de har till och med fått blåbär fast det var mer poppis att enbart äta det gröna riset eller så var det himla bra att bädda med i boet. Sedan kan man också servera kokt potatis och de älskar ägg och rå köttfärs. Fast det finns helt klart vissa saker man inte alls bör ge med som citrusfrukter,kryddor, choklad eller saker som innehåller laktos också ska man inte heller ge stenfrukter. Men man bör också moderera intaget av solrosfrön och nötter som ju innehåller mycket fett men det skadar ju inte om de får en jordnöt att skala själva ibland!
Sedan finns det ju massor av smaskens man kan plocka in utifrån om sommaren som maskrosblad,klöver och prästkragar men det är samma regler som gäller där, skölj noga och ge inte för mycket. Sedan har jag sett ett par frågor om man kan ge dem björkvistar att gnaga på men på våren har jag förstått att björk innehåller mycket garvsyra som kan innebära problem för så små djur.Så då är min lilla fundering på det varför alls ge björk om det kan ge magknip ?
Sedan ska man undvika grenar av barrträd på grund av kådan men vill man ändå ge dem något så passar grenar från fruktträd eller sälg utmärkt. Fast det är inte alla hamstrar heller som vill gnaga på trä, jag har erbdjudit det till de flesta av mina men de vill inte ha det utan föredrar de sockerfria kräckerserna som jag hängt in åt dem eller tuggpinnar&tuggringar istället som finns att köpa både på nätet och i zoobutiker. Nu håller jag ju som bäst på att lära känna mitt nya tillskott i hushållet så det återstår väl att se om han är sugen men rent generellt tycker jag inte att det verkar som om just syriska hamstern har lika stort gnagbehov som andra arter av just gnagare. Jag har då på de individer jag haft aldrig råkat ut för någon som har haft problem med vare sig klor eller tänder. Så därför tycker jag att det är överdrivet att klippa klorna på dem eller slipa tänder hos veterinär om det verkligen inte behövs. Sedan är det ju en annan sak om man får tag i en som har problem men alltså annars kan jag inte se att det behövs.För där tror jag att det är så lätt att hamstrar blandas ihop med tex råttor, marsvin,kaniner eller andra gnagare men varje art är sin egen och har sina kännetäcken.Om vi ska se till vår vilda svenska natur så är hamstern faktiskt närmast släkt med fjällämmeln!
Här är han alltså mitt senaste guldkorn in. En tre-fyra månaders långhårig hane, Inköpt i zoobutik men kommer från början från en liten privat uppfödare på orten så han hade inte hunnit sitta där så länge, max två-tre veckor. Tänkte från början ha honom i Timons gamla bur men det visade sig vara en dålig idé eftersom mina trähjul inte ryms där.Så jag fick helt enkelt pllocka upp Stuarts gamla bur och hoppas att det ska funka men den har ju varit på ordentlig sanering med den här gången. I alla fall så trivdes Theodor som fisken i vattnet  för på en gång jag hade lyft över honom så sprang han som en...hamster och efter att han sprungit runt i den andra buren och lyft på huset, kastat runt på toaletten och varit allmänt muttrig så blev han med ens lugn som en filbunke!
Så idag återstår det bara för mig att säga välkommen hit Theodor!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0