Ingen vanlig nyår

 
 
Nej det känns inte som det blir någon vanlig nyår den här gången. Jag sitter redan nu med en klump i magen då jag tänker på alla dessa stackars djur som få lida varje gång bra för att några få människor ska få ha roligt.Det kan inte vara meningen och vad ska folk som flyr hit från krig tro om oss egentligen ? Fast nu var det ju om våra fyrbenta vänner mitt inlägg skulle handla. Har under flera års tid levt i närheten av väldigt skotträdda hundar och jag kan säga som så att för vissa raser som tex vallhundar finns det nog ingen bra hjälp att få om man inte ger dem medicin eller kan åka ut mitt i skogen med dem där det inte skjuts någonting. De är så oerhört signalkänsliga och då räcker det med så lite för att de ska bli rädda även fast man försöker att behandla dem som vanligt.Sådana hundar går det absolut inte att skotträna.Varför jag säger så ? Jo därför att vi bodde bredvid en älgskyttebana och försökte vänja våran bordercollie men hon var ändå lika rädd varje nyår och sista april. För systerns hund var det ännu värre och då kanske man inte ska utsätta dem mer för det som de är rädda för och flyr undan. Nej det är verkligen bara trist med alla förståsigpåare som kommenterar varje år och försöker ge sådana råd, men jag tror att de allra flesta av dem aldrig har haft en riktigt skotträdd hund i sin närhet. Så glad att systerns nya vovve inte reagerar, men så är hon av en helt annan ras med och har väl fått med sig lite mer av schäferns sinnen.
 
Sedan är ju hundarna bara ett av alla de djur som påverkas. Nästan varje år så sker det olyckor med kor och hästar med, det är bara det att de fallen inte skrivs lika mycket om i media eller så blir det en liten notis där den bakomliggande orsaken står som oklar. Det gör mig så ..rasande arg. För ingen ska behöva vara med om det min systers familj fick genomlida förrra nyårsdagen då deras häst fick stresskolik så de blev tvungna att avliva honom. När jag skriver ingen så menar jag verkligen det också för det ligger bara tragedi bakom det. En ponny som de hade hunnit ha ett år bara och precis börjat lära känna..Vissa försöker hävda att det är bättre att stänga in dem , sätta på en radio och täcka för fönstren men jag kan ju säga att jag varit med om det också och det har inte varit roligt att mocka dagen efter :/ då man ser hur de har trampar runt . Dessutom kan de ju skada sig även om de står inne och är oroliga ,för hästar är som bekant flyktdjur så man vet aldrig hur de reagerar på saker de tycker är obehagliga. Så nej det kanske en del borde ta sig en funderare över. Bor man till exempel på landet med många stall i närheten, då kanske det inte alls är så lämpligt att man smäller en massa . I alla fall inte utan att ha förvarnat om det först. Fast det verkar ju tyvärr vara som så att de flesta privatpersoner tycks strunta i att kolla upp vad som faktiskt gäller. I år är jag tacksam över att kommunen här där jag bor åtminstone försöker reglera det till en viss tid men frågan är ju då om detta kommer att hjälpa alls ?
Ja det återstår ju att se men man kan i alla fal hoppas att fler tänker efter också när det gäller de där lyktorna som har blivit så populära att skicka iväg. För de kan landa var som helst och orsaka stor förödelse om de hamnar fel, tex so hos oss när det fastnade tre stycken i ett par tallar. Rena turen att vi kom hem just då men det tog ändå en kvart innan pappa hade fått dem att slockna och rasa ner med hjälp av snöbollar.Så nej ska man fira nyår kan man väl göra det på ett lugnt , städat sätt som inte är en säkerhetsrisk för så väl djur som för människor.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0