Hejsan svejsan!

Hallå och hej på er alla ni läsare som klickat er in hit på min lilla blogg idag för att se om det har blivit några nya rader för er att läsa. Tänkte faktiskt försöka knåpa ihop några meningar åt er så att det åtminstone blir en liten uppdatering så här ibland. Var egentligen så glad igår över alla de fina framgångarna som vi fått njuta av under Stockholm Horse Show i Friends arena under helgen. Har suttit som klistrad vid TV;n som vanligt och följt det hela. Fast idag förbyttes den positiva känslan till något annat då jag fick läsa om vad som hände igår med Fredrik Persson ena spannhäst. Luma De Lux. Fast allra mest blir jag ändå arg på Djurens rätt som försöker ge sig på hästnäringen ännu en gång. När en frisk häst dör sådär plötsligt så har det inte sällan invärtes orsaker, orsaker som inte alltid går att förutsäga och göra någonting åt för det ska de veta att tävlingshästarna blir väldigt väl omskötta både inom travet &ridsporten. Dessutom påstod de också någonstans att det inte görs obduktioner på en gång, vilket också är direkt fel eftersom det alltid görs en så snabbt som möjligt.
Det känns som att många av deras anhängare dessutom aldrig har satt sin fot i ett stall och att de inte har några erfarenheter på området men då borde de kanske inte uttala sig heller om en näring som ser till att många runt om i landet har jobb. För det är trots allt en försvinnande liten del hästar som förolyckas på det här viset ändå, enligt studier är det så lite som 0,05 % inom travet bara för att dra ett exempel och det under en period på tio år! Men det pratas det inte lika mycket om eller alla dessa små amatörer som sliter året runt för att deras hästar ska må bra. Ofta tvingas de dessutom ha jobb på sidan av för att det ska fungera, dessutom blir det många mil de får kuska runt för att ta sig till de olika banorna.Så man gör vad man kan för att förebygga att saker händer, men det är inte alltid veterinärerna kan hjälpa, men jag lovar det finns ett fint litet tävlingsregelmente som de kan läsa om de har lust. Jag har då aldrig under mina år vid staketet på travet eller under de ridsportävlingar jag varit på sett någon häst som har farit illa. Fast jag kanske bara helt enkelt har haft tur också med både en bra ridskola samt en utmärkt liten travbana där det faktiskt har satts ett värdsrekord i närheten. ?
Sedan tycker jag det är djupt olyckligt när media försöker vinkla det endast på ett sätt när det faktiskt finns en massa fakta att tillgå till exempel en ren solskenshistoria som hände här tidigare i år, som visar på att arbetet med hästhälsan faktiskt går framåt hela tiden men alla kan man faktiskt inte rädda heller :https://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article25924487.ab
Det talar väl sitt tydliga språk ändå ? Att man alltid gör det man kan efter rådande förhållanden. Sedan är det klart att oavsett allt det här så är det en traumatisk upplevelse för alla som tvingas se det på nära håll men det går ändå inte att göra sådana uttalanden om Djurens rätt gör. För antalet hästar som dör under tävling är som sagt ändå förhållandevis litet om man ser till hur mycket tävlingar som anordnas runt om i riket varje år, jag lovar att fler förolyckas hemma i hagen men dessa fall skriver man ingenting om men jag kan lista ett sådant med där en ponny fick avlivas efter att ha drabbats av stresskolik under nyårsaftonen. Fast då glider vi kanske över på ett annat spår, men för att återvända till det akutella ämnet så måste man dessutom tänka efter ett varv till och förstå hur viktiga hästarna blir på vissa håll då många bönder lägger ner, så viktiga för att vi ska få fortsätta ha brukad mark och gynna den biologiska mångfalden i naturen som de gör med sitt betande och nej alla hästar trivs faktiskt INTE med att bara gå i hagen heller! Tex så sa John Whittaker en gång om Milton att han stod och gnäggade i sin box när de skulle åka iväg med de andra hästarna, eller varför inte ta Nordgubben här hemma som blev så argsint när han föll för åldergränsen vid 15 års ålder och inte fick tävla längre att man tyvärr blev tvungen att ta bort hnoom på grund av lynnesfel? Nej det verkar helt ha förbegått dem eller den här debatten om de så kallade räddninghästarna som tyvärr också visat sig vara fel. Allt för många av de där hästanar som kommer in, adopterade av någon som tror sig kunna ge dem ett bra liv får faktiskt ändå avlivs i slutänden. Hur dumt är det inte då att ställa dem på en plågsam transport genom Europa ?, nej då är man ju inte bättre än övriga länder faktiskt där de inte har samma djurskydd som vi tack och lov har här. Så i det sammanhanget blir verkligen DRs uttalanden i fråga om hätnäringen synnerligen opssande. Visst att det kanske finns brister på sina håll, men det gör det väl på fler ställen i samhället som kring våra rovdjur. Varför står de inte på barrikaden och skriker där gällande det somnu pågår i våra ntionalparker? Nej det hela är verkligen så märkligt alltihopa.Något anant kan man väl knappast säga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0