Fantastiska djur!

Bergsgorillorna. Ja vad ska man säga om dem ?
Jag känner mig verkligen tagen efter att ha sett andra delen av tre om Diane Fosseys och arbete. Hade faktiskt inte gjort det innan , utan bara fått se kortare glimtar från den men nu visas alltså hela på National Geographic. Har inte kanalen själv men fick ändå möjligheten att se den när jag åkte ut till päronen igår på ett gästspel över natten eftersom vi skulle fira pappa idag då han fyller år på lucia men det är något helt annat tillbaka till de dimhöljda bergens gorillor. Jag måste säga att jag bara satt och gapade som en fågelholk en stor del av tiden. Alltså vilken oerhört tillit Diane byggde upp melllan sig och aporna. Numera skulle mn kanske inte använda sig av samma tillvägagångsätt eftersom man känner till hur känsliga de är för våra sjukdomar men då var tiden en annan. Sedan fick jag så ont i magen och ville bara gråta när problemet med tjuvjakt togs upp och bilderna på de lemlästade djuren visades. Det är ett stort problem ännu, inte bara över hela världen men också här hemma& ibland kan det tyckas omöjligt att få stopp på det .Diane , trots sitt hemska öde som hon gick till mötes lyckades ändå sätta ljuset på ett viktigt faktum. Om man nu ska kunna stoppa eländet så måste man arbeta från två fronter. Man måste inte bara få ut kunskaper till allmänheten utan man måste också sätta in en styrka som är mer handgriplig. De gör ju det för att skydda de stora djuren i Afrika, så varför inte titta på något liknande system till våra nationalparker? Det kanske borde vara ett bra förslag att ha i bakfickan ändå. För som det är nu så har det ju helt uppenbarligen inte funkat utan tjuvjägarna har mer eller mindre kunnat operera fritt utan risk för att åka fast. I Norrbotten så skyller man ju på varandra och det är väl stor risk tyvärr att miljöåklagaren inte får igenom sitt överklagande utan att domarna blir oförändrade och vad är knappt två års fängelse i förhållande till djurens lidande? Nej FY säger jag bara, då får systemet skämmas för man ska INTE kunna komma undan med en sak utan jag tyckte det åklagaren yrkade på från början med fem år i kurran lät mer viktigt. Då kanske det skulle avskräcka fler med som tänkt ge sig ut.
För att återvända till Virungamassivet så ja ...det är verkligen så långt ifrån den bild man kan komma av hur gorillor är. Fast egentligen så tycker jag man kan se det på fler håll med, ger man djuren tillit så får man samma sak tillbaka av dem. Det är egentligen enkelt men kan faktiskt bli någonting magiskt.För jag lovar Anders Lundin man behöver inte krypa en meter ifrån en förbannad parksvan som väser  av iriitation bara för att få den där perfekta bilden med en IPHONE. Man kan lika gärna sitta på lite större avstånd och bara betrakta deras skönhet utan att de gör något som helst anfall eller markerar gränsen med. För visst ja svanar är vackra fåglar men jag upplever också att de är väldigt bra på att visa sin intigritet och närma sig djur som har  bon eller ungar i närheten är verkligen INGET man sk ägna sig åt utan då är det bättre fly än illa fäkta som gäller.
Dessutom vill jag påpkepa att det faktiskt är olagligt att lägga ut åtel åt rovdjiren, nu var det visserligen bara en sork som fick mat men ändå., det skadar ju inte att ha lite större koll på faktana i programmet så att det inte blir fel i framtiden. För djur är fantastiska och TACK Diane för att du öppnade upp världens ögon mot gorillorna och fick oss att se att de inte alls är  som filmens King Kong, de är snarare mer som Apa i DjungelGeorge . Har ni inte sett den filmen ännu så är det ett absolut måste!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0