Det är inte rovdjuren som är farliga

https://www.dn.se/sthlm/beslut-varg-pa-sodertorn-far-skjutas/
Utan det är inte sällan vi människor som bär grunden till att problemen uppstår från början. Det här tror jag att den minoritet som vill fälla gråben har myckrt bred kunskap kring. De vet att bästa sättet att splittraen vargflock är att först rikta in sig på alfaparet för att skapa oredan och kaoset.Sedan kan man i detta land tyvärr driva igenom §28 på eventuella ungdjur som börjar driva runt i skogarna och inte vet slillnad på ett får eller ett rådjur.För det är ingen som lärt dem den naturliga kedjan av bytesdjur om de inte fått ha sina föräldrar kvar under den så viktiga upplärningsfasen.När en flock får vara intakt är chansen till överlevnad så mycket större, ändå är det endast en av tre valpar som ens får uppnå en vuxen ålder. Fast det är väl inte så konstigt när de tvingas springa gatlopp mellan tjuvjägare, andra lite för skjutglada jägare och den eviga konflikten i norr med renägarna.
Nej det ser verkligen allt annat än ljust ut, inte minst sedan politikerna verkar tro att 170 djur är tillräckligt många individer för att ha en livskraftig vargstam. Får faktiskt lust att avreagera mig iböand när jag tänker på det, att det ska vara så svårt för vissa att lära sig av misstagen som gjorts tidigare. Det räcker väl med att man tittar på Yellowstone nationalpark i USA där det höll på att gå väldigt illa när gråben försvann. Fast tak och lov så var man ju kloka nog och inse att man hade handlat fel & allt sedan dess att man återinförde canis lupus där så har det varit en av de bästa platserna i världen att bedriva vilstudier på. Alla arter behövs kort sagt för den biologiska mångfalden och då är det upp till oss att lära barnen andra sagor än bilden som media försöker kabla ut i form av Rödluvan och vargen. Visst ska man ha stor respekt för rovdjuren, något annat försöker jag inte att påstå men det är faktiskt större risk att man blir attackerad av en älg eller råkar ut för någon annan olycka än att man blir dödad av varg,björn,lodjur eller järv. För tänk efter, om nu björnen vore så farlig varför hör man inte talas om fler bärplockare eller motionärer som blir attackerade då? Nej i de allra flesta fall är det ändå jägare med tränade hundar som råkar illa ut. Hunden utlöser först attacken och springer sedan tillbaka mot husse för att få beskydd. Djuren försöker ju trots allt bara med att försvara sig, men går man i skog och mark så är det viktig att man väsnas och för liv. Helt enkelt att man visar att man kommer för då flyttar de vilda djuren tros allt oftast på sig. För de vill helt enkelt egentligen råka på oss lika lite som vi vill träffa på dem. Det visade ju inte minst Martin Emtenäs på när han var i Sarek för att filma björn. Trots att de var märkta med sändare så fick han bara se den bruna bakdelen som försvann i snåren.Har man tur..eller otur så är spåren det mesta man får se efter dem. En sak till dessutom, det är väl inte konsgit heller att rovdjuren kommer närmare bebyggelsen på vintern, för även lägar och rådjur söker ju upp våra trädgårdar och rabatter i sin jakt på mat. Ska man då skjuta rovdjur bra för att de råkar visa sig i närheten av samhällen, nej det har jag då åtminstone väldigt svårt att tycka att man ska men man kan ju försöka hålla koll på sin sophantering till exempel, koppla hundarna och kanske hålla katterna inne. Hittar de ingen mat så går de ju vidare efter ett tag.

Sedan finns det också vissa som bara gör saker för att provocera fram en attack och det är ett direkt våghalsigt och felaktigt beteende som jag inte tycker om att media förstorar upp. Vi har sett ett par fall med unga killar  till exempeö som gått nära älgar för att få en selfie. Snälla det är vilda djur, ni är för guds skull inte på någon älgfarm eller på djurpark när ni går ut i skogen och då ska man ALLTID hålla avståndet om man får syn på dem.
Ingen ovanlig syn efter landsvägarna i Norrland.
Ibland stöter man på dem när man är ute och går också, de kan uppträda väldigt nyfiket  stundtals men sticker oftast då man börjar prata med dem
Rådjuren har blivit en allt vanligare syn norr om Dalälven med, visst är kiden söta men kom ihåg se men inte röra om man hittar dem liggandes gömda i gräset. Mamman är troligtvis aldrig långt borta.
Räven är ingen ovanlig syn i vår närhet heller utan djuren är väldigt smarta och anpassningsbara, det är vi som får lära oss att leva med att de finns där ändå och inte tvärtom men det kanske borde läras ut lite mer ekologi i skolorna idag och inte bara pysslas med en massa experiment inomhus. Få ut barnen i skogen istället och visa dem på alla magiska saker som finns där, så de får se något annattän Pokemon Go !
Nog för att appar också kan fylla sina viktiga funktioner men ändå , går man i skogen så gäller det att vara uppmärksam på omgivningen. Har man otur och inte läser tecknen rätt kan an ju faktiskt snubbla över en björn medan man går omkring med sin mobiltelefon med
https://www.youtube.com/watch?v=QCAntD1-DIk
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0