Hejsan!

Hejsan på er alla ni morgonpigga läsare där ute som klickat er in hit idag. Ni kanske inte är så många men vad gör det? Huvudsaken är väl att man åtminstone har några som är intresserade av att läsa det man skriver om eller vill titta på ens foton. Fast det hade ju alltid varit roligt om det ramlar in några till men det är inte därför jag skriver. Nej jag gör det för att jag tycker det är roligt!
Egentligen så var planen att låta dagens inlägg handla om något helt annat än naturen men en liten avstickare dit tänker jag nog göra i alla fall. Anledningen till det var att jag såg ett så bra program på Kunskapskanalen igår kväll som handlade om de stora Djurvandringarna som sker över hela jorden. De följde framför allt en hjord med zebror och det var faktiskt riktigt intressant. Sedan tyckte jag däremot att de tappade bort en viktig bit då de skulle göra en kort presentation av innehållet i nästa program. Varför då kanske ni undrar nu.. jo presentatören sa : Och de stora promenaderna som djuren måste göra. Jag tyckte det ordvalet blev så tokigt i det fallet för det lät så vardagligt och det är ju faktiskt inte varje dag djuren gör de där stora migrationerna heller för att söka sig nya betesmarker. Frånsett det och att man inte heller fick komma varje medlem i hjorden speciellt nära så var det nog ändå ett bra program för det skulle ju trots allt handla om vandringarna och inte om zebrorna. Fast de är ju en viktig kugge i hur allt fungerar på savannen liksom lejonen och alla andra djur. Sedan var det kul att se inslaget från Montana om präriehundarna och det kan ju bero på att jag känner igen en del av deras beteende från mina egna guldkorn som jo också är gnagare. Så visst har de en hel del gemensamma dar ändå trots att de tillhör olika familjer och det är häftigt att se det.
Ibland måste man stanna upp och putsa sig, speciellt om man har mer behåring som Timon, man måste ju hålla pälsen i topptrim.
Vissa påstår att hamstrar är markbundna djur och att man därför inte ska låta dem klättra eftersom de inte har någon avståndsbedömning. Jag skulle säga att det mer har med deras dåliga syn på dagarna att göra för får de bara lära sig från början så kan de ta sig över berg(minst)!. Fast det gäller såklart att man har tid att sitta och passa dem också då de är ute på äventyr. Hur skulle de annars klara sig i det vilda då de kan gå flera kilometer i sin jakt på föda?
Vidare så varnar också många för gallerburar men jag måste säga att jag aldrig haft några problem med mina, snarare tvärtom då mina två hanar jag har nu gärna går armgång i taket sedan de fått vara ute i hallen och sprungit med. Man ska däremot inte ha för höga med olika våningar på olika höjder utan max 20 cm är det som gäller sedan är det inte bra med  galler som är för tätt eller för glest, och av vad jag läst mig till är det många som också har problem med det ska DUNA-burarna i plast. Varför, jo hamstrar är ju gnagare och kan de inte klättra ut kan de börja använda tänderna. Råkat ut för det två gånger själv så nu är det inget annat än galler som gäller här hemma. Om de gnager? Jo det händer ibland men då vet jag ju vad de sysslar med och det känns tryggt. Såklart har de tillgång till både kräckers och andra bättre saker att nöta ner tänderna på men ibland så föredrar de ändå ribborna. Endera vill de komma ut eller så är de bara upp lite till eller så är de bara ute efter att gnaga, det märker man på dem helt enkelt. Men de får vara ute MINST 30 minuter vardera om dagen, ibland blir det säkerligen mer och jag märker ju då de fått tillräckligt med motion för då går de in i sitt hus på en gång när de får komma tillbaka till och lägger sig och sover så nöjt. Sedan kan det såklart hända att de får komma ut om de vaknar till för att gå och dricka ibland men det beror på hur pigga de är då, annars så ska man ju låta dem sova dagtid.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0