Guldstund

Guldstund med de tre små guldkornen, eller ja så små är de inte längre någon av dem men jag säger ändå det. Varsin utestund i halen och det funkade jättebra idag med att lyfta Ariel mellan med bara vanthanden också får man ta henne intill sig, hon bet inte. Dock en liten nafs sedan i buren men jag tror ändå hon börjar komma på bättre tankar om matte tösen och det känns så roligt! Dessutom försöker hon ju klättra upp via armen om man har tröja på sig, så nog är hon mer kavat än rädd. men det är så roligt att känna att man gör framstegen och jag är så stolt. Även om hon kan få återfall ibland så ag ångrar jag inte att jag lät henne flytta in hit till oss. För hon passar verkligen in i mitt lilla guldgäng :) och det är så intressant att se hennes naturliga klocka. Hon kan vakna vid två på eftermiddagen men då vill hon i regel bara umgås lite innan hon går in och knyter sig igen för ett par timmar. Sedan kommer hon ut vid fyra och är vaken till ca 19.00. När killarna vaknar, vanligen runt 20.00 brukar hon ha gått och lagt sig igen Också är ju alla tre igång en stund på morgonen mellan sex till åtta.
Ändå har jag inte medvetet försökt styra deras tider utan de får ha sina egna tider och komma upp när de känner för det så gott det går.För jag tror man har igen det sedan om man har tålamod med dem och låter dem få sin sovtid utan att springa och störa dem i tid&otid. För hamstrar är ju som vi alla känner till nattdjur men hos oss i fångenskap så kan de vara vakna på morgonen med eller små stunder på dagen då de går ut för att dricka, kissa eller plockar in mat till sitt skafferi. Då kan man också passa på att ta upp dem för att umgås om man har möjlighet men enligt min erfarenhet brukar de vara tämligen trötta så och ha fullt schå med att hitta fram till vattenflaskan. Hur man gör hamstern tam ? Ja jag tror inte det finns något enkelt recept eller någon genväg till framgång här. Man får helt enkelt ha en stor dos tålamod och sitta och prata lugnt med dem. Absolut inga häftiga rörelser eller höga ljud får heller förekomma i närheten för det kan skrämma dem. Såklart kan det sedan alltid fungera med en godbit för att få hamstern att våga komma fram till handen men kom ihåg att även fast de är små så är de individer och det är verkligen olika vad de gillar!
Det den ena tycker om kanske den andra ratar, här måste jag få berätta om min Stuart Little. Ibland på kvällarna när han ska få en godsak så får han en lliten bit fingermarikex. Detts för att jag hade läst om någon som gett sin hamster mariekex och det såg så lustigt ut. Provade vanliga guldmarie på Stuart men han ratade dem, bara gnagde lite innan han lämnade dem på golvet utan att visa mer intresse. Sedan hade jag köpt ett paket fingermarie åt mig själv och jag provade ge honom en liten bit, oj  vad han älskade det och han drog på en gång in det lilla han fick i sitt skafferi. Sedan hörde jag hur en nöjd hamster låg och snaskade så det knaprade.Har provat ge honom vanliga mariekex sedan med men nu snusar han bara på dem och låter dem ligga!
Vad kommer du med matte? ett vanligt mariekex, nej ursch det kan man inte äta! Fast det är mer undantag än regel att de får äta kex. I vanliga fall blir det mer nyttiga belöningar så som solroskärnor, gurka,sallad,, majs och ärtor.När det är säsong får de även maskrosblad och en del klöver och såklart får de gå ut så länge det går, i endera selen eller så ställer jag ut hagen.
Stuart Little på väg genom gräset., bättre än så tror jag inte man kan ha det som liten guldhamster. Klart det finns ju olika teorier vad som är rätt i hanteringen och skötseln av dem men som djurägare ser man ju om de mår bra eller om de verkar vantrivas. För som i mitt fall kan jag inte ha världens största burar åt dem i lägenheten och jag skulle känna mig otrygg med en massa prylar åt dem i större burar eftersom jag vet hur snabbt det kan gå och vad små guldkorn kan hitta på. Vissa säger att man bara ska ha plastburar, men jag kan inte ha Stuart eller Ariel i sådana för de gnager. Dessutom så undrar jag hur ventilationen i ett akvarium blir, visst kan man byta ut locket eller låta bli det men jag tror ändå att de känner sig mer instängda i en glas/plastlåda. Så det är därför jag gjort valet att ha mina i gallerburar som gått och väl uppfyller jordbruksverket minikrav för guldhamster samt att de får komma ut och leka i  hallen MINST 30 minuter om dagen så nog tror jag att mina småttingar har det väldigt bra och vid kontrollvägningen som jag gjorde rätt nyligen hade alla tre lagt på sig några gram men det är ju också individuellt och inget man ska stirra sig för blind på dock är det skönt att veta att lilltösen väger normalvikt för sin ålder. Det är ett stort under med tanke på vad hon har i bagaget.
Numera pigg och glad Ariel, full av bus i blicken och hela tiden i jakt på nya äventyr eller i färd med att lista ut var hon kan klättra upp.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0