Hallojsan!

Hejsan på er alla glada bloggläsare där ute. Ja hej till alla er som bara råkat klicka er in hit också. Idag tänkte jag börja med att säga att jag faktiskt fått sova ut.Stuart var duktig och väckte inte matte förän vid ca åtta. Minns inte ens när det hände senast! Fast det var såklart skönt att få sova eftersom det blivit lite sådär med sömnen på sistone då magen har krånglat. Det gör den lite fortfarande men det känns som det hänger ihop med en förkylning av något slag(för så här brukar min mage inte krångla annars.) Nu känns det dock hyffsat bra och jag börjar sakta få tillbaka lite krafter efter det där värsta som var. Nej jag har ett ord att säga och det var att det hela var skitdrygt!
Så nu vet ni alltså det. Hur guldkornen mår annars?
Jo de verkar må väldigt bra just nu alla tre. Timon försökte smita från borstningen trots att han får godis efteråt. Stuart har gjort sin inspektionsrunda i hallen och nu så har Ariel kommit ut för att hon hört killarna och inte kan somna om. Annars brukar hon ju vara mer av en sjusovare faktiskt men ibland händer det alltså att hon vill gå ut på morgonkvisten med. Så då är det bara att gå och släppa ut guldgumman en stund men man får ju hålla ögonen på henne. För glömmer man henne i två sekunder så vips har man en liten hamster som kommer kilandes på golvet, nöjd med att ha tagit sig hela vägen över brädan. Visst skulle jag kunna sätta för så de inte kan klättra över alls men samtidigt så tycker jag att det vore tråkigt gjort av mig och de måste ju få vara hamstrar. Hamstrar är ju trots allt gjorda för att klättra, det ser jag ju då de går armgång i burtaket . Det känns dock bra att kunna erbjuda dem det då de är ute också. Fast då det gäller burar vet jag att det finns många teorier till vad som är rätt Dock måste man alltid utgå från hamstern. Jag har bara haft plastlådor kortare perioder men upptäckt att det inte alls är lämpligt åt mina, jag menar en hamster är ju trots allt en gnagare så det säger nästan sig självt!
Sedan tycker jag inte riktigt om akvarium på grund av lufttillförseln, möjligen om man gör om locket men ändå så undrar jag om det inte blir mer instängt i en sådant  också undrar jag hur det fungerar med glas då hamstern har dålig syn.
Vissa säger också att man måste ha en låda som är minst 75-120 liter med massor av leksaker för att kunna tillgodose hamsterns behov. Kan säga att jag aldrig skulle våga ge mina tre så stora utrymmen med massor av leksaker som de får leka med på nätterna. Fint tänkt på ett sätt, men inte ur säkerhetssynvinkel då de är kvicka små djur som verkligen kan lyckas med det mest omöjliga. Då är det en fördel om man kan stänga av ett rum som jag gör också kan de få gå ut och leka där under övervakning, minst ett par gånger om dagen, ibland mer. För det ger mig tillfälle att vara social och umgås med dem också samt att jag har ett ställe de kan få vara på utan risk en stund då jag städar i vardera bur. Ja nu måste jag ju hålla ögonen på dem även då men de får vara ute och snusa in hallen i sin egen takt. och leka med sakerna om de har lust. Ja för den oinvigde som kommer och hälsar på kan börja undra om det är hamstrarna som bor med mig och inte tvärtom eftersom hallen kan se ut som en enda lekplats. Den är helt och hållet guldarnas domän nummer ett!
Dessutom fattar jag inte hur man kan säga att de inte ska bo i gallerburar på grund av att de är gnagare. Ja , åter igen gnagare. Det är jsut därför de gnager på gallret, för att de vill komma ut. Då spelar det ingen roll vad man fyller buren med för prylar.  Dessutom så har jag försökt erbjuda andra saker till mina guldkorn att vässa tänderna på men nej, gallret är fortfarande allra bäst.
Om man inte tänkt sig vara social med sin hamster, utan att den bara är något som ska sitta i en bur, springa i ett hjul eller fara omkring i en plastboll över golvet då tror man fel. För en rätt behandlad hamster är bland de bästa husdjur som finns! Visst de är små och lever inte så länge, men det gör att man får lära sig att ta vara på tiden man får med dem ännu mer. Sedan finns det de som säger att man ska ha minst 20 cm i diameter på hjulet men varför är många av de saker som säljs till guldhamster i handeln kring 18 cm då ? Tillverkarna måste ju ändå utgå från de godkända måtten som finns på jordbruksverket, samma då det gäller burar.
Och somliga säger att man inte ska gå med hamstern i sele heller, så då undrar man vad man egentligen ska göra? Jag har inte haft en hamster som mått dåligt av det kan jag säga. Att få komma ut i gröngräset på sommaren brukar tvärtom vara väldigt uppskattat och då slipper de ju hagen där de annars kan känna sig instängda efter en stund. Fast man får ju givetvis tänka på att det är en hamster man är ute med och inte en hund!
Så nog fungerar det att lära dem gå i sele alltid men man får ju ha tålamod och göra det långsamt sedan är det inte alla som tycker om det heller. Som min Stuart Little. När han får på sig selen ska han alltid gå på tå för att riktigt demonstrera för matte hur obekvämt det är men efter ett tag glömmer han av sig och omgivningarna lockar mer.
 
Så här bor alltså mina guldgossar också ser ni ju hallen. Hade mina tvivel på Stuarts bur i början men det har visat sig att den är perfekt för honom då han kan gå armgång i taket bäst han vill utan skaderisk. Han älskar verkligen att klättra omkring och att leka med sina lekbollar! Det största fel som jag ser många nybörjare gör är att köpa de där stora gallerburarna med flera våningsetager i.
Och så här bor Ariel,  störst och allra lyxigast av mina tre. Men det är klart endast det bästa är gott nog åt en riktig prinsessa! i har ju egentligen bara ett problem och det är det faktum att hon inte lärt sig att dricka från flaskan. Jag har försökt visa henne men nej hon föredrar helt enkelt skålen. Så visst är de olika och då är jag tacksam över att hon i normala fall bara klättrar på burens sidor men varje gång hon  är brunstig blir jag lite nervös för då går hon också i taket men jag antar ju att hon har koll på var vattnet är.
Fast hennes bur är nog i högsta laget för vad jag kan tycka är acceptabelt, men ytmässigt är jag väldigt nöjd med den. Sedan har jag bytt ut sandskålen i ena hörnet mot en riktig toalett/sandbad som dessutom också extraknäcker som rolig leksak ibland. Hjulet springer hon inte alls så mycket i, i alla fall inte så jag hör henne på nätterna men att klättra det här mer hennes grej!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0