Räkna till tio!

Måste få skriva av mig lite, då det tog skruv sedan jag läst en kommentar på en sida. Som vanligt händer det ju alltid något så här års då cirkusarna börjar åka runt på sina sommarturnéer. Nu var det någon som hade skrivit att han tyckte man skulle bojkotta alla cirkusar med djur. Av vilken anledning ska man dra alla inom branschen över en kam . Tycker det är så fruktansvärt fel när det går så här långt.Numera går jag inte på cirkus så ofta men det händer fortfarande vid enstaka tillfällen att jag gör det men på alla mina besök i stallarna under pauserna så har jag aldrig sett ETT djur som farit illa. Nej inte ett. Tror faktiskt att man i de allra flesta fall då man jobbar med djur anstränger sig för att de ska få vara friska och ha ett så bra liv som möjligt. Här i landet ska de dessutom alltid kollas av veterinär i varje ny stad de kommer till under turnén. Sedan kan man inte heller beskylla dem för oklarheterna med enskilda djurs papper som ibland har uppstått o. Visst borde de kanske kolla då de anställer artister mer, men det är alltid djurägaren som har den huvudsakliga ansvaret för att se till att allt är iordning. Inte cirkusen, för de ansvarar bara för att anställa artisterna. Sedan äger de ju såklart en del djur själva men jag tror att ansvaret där tas för det mesta. Så tänk på den saken också innan ni skriver något. Att man ska ta reda på förhållandena på just den cirkusen först innan man börjar rikta kritik. Ifjol hörde jag tillexempel en kille i publiken viska :Gud vilka feta hästar , unrar om de får tillräckligt med motion?
Nu var det tur att jag var med mina syskonbarn, annars så hade jag nog vänt mig om och sagt honom ett par sanningens ord! Hästarna det gällde den gången mådde fint, det var bara spanska kallblod. En ras som kanske inte är så vanlig här uppe i Norr då de har en annan kroppsform än våra egna kallblodingar. För jag gissar att de flesta tänker på kallblodstravare då de hör ordet kallblod men kallblodiga hästraser finns det ju en stor variation av. Visst är det bra då man protesterar mot vissa saker men man måste också lära sig att se den andra sidan av det hela, man behöver inte gå för långt och slå ner på allt som har med djur att göra. Visst finns det tyvärr missförhållanden även inom djur/hästnäringen men varför är hälften av alla anmälningar som görs som visar sig sakna grund ?
Det skulle jag bra gärna vilja veta. Kan det bero på att de allra flesta som har djur och verkligen älskar dem anstränger sig för att de ska få ha det bra ? Jag måste tro att det har någonting med det att göra i alla fall. Sedan är det bara att beklaga att det så kallade djurskyddet vi har i detta land inte fungerar på många håll. Allting borde skötas via kommunerna men istället ska det gå runt på frivillig basis, på små föreningar som ska leva på ihopskrapade donationer.För det finns inga resurser till att förändra systemet men jag tror att det måste gå om bara viljan till denna förändring finns där. Kanske borde man titta mer på hur de har i USA med Djurpolisen. Den drivs ju visserligen också av privata donationer men verkar så mycket mer på tårna än våra Länsstyrelser. Det ser man ju inte bara på det fall då vanvård uppdagas på gårdar här och var. Om grannarna vet vad som försiggår varför är det ändå ingen som gör något och hur kan inspektörerna släppasaker i protokollen ? Det för mig är mer konstigt än att ha djur på cirkus. Visst kan man förbjuda elefanter och sjölejon ja det tycker jag men hästar och doften av sågspån det hör ihop. Dessutom tror jag inte att djuren skulle utföra tricken om de inte tyckte om att uppträda. Nej det krävs en viss sorts av häst för att trivas i manegen men de som inte gör det säljs ju också vidare om de inte passar för cirkuslivet. det är ju egentligen inte mer konstigt än att det krävs en viss häst för att gå på ridskolan med. Vet ni att fullt utbildad blir faktiskt en cirkushäst först som tioåring. Så det krävs mycket för att nå hela vägen fram och har man gjort det så tror jag inte att man riskerar deras hälsa hur som helst. Jag kanske är naiv och blåögd men då tillhör jag sorten som undrar hur man kan påstå att man kämpar för djurens rätt om man samtidigt kastar gatsten mot polishästarna. Det tycker jag är lite dubbelmoral. Nu kanske det finns minst lika gott om sådana åt andra hållet men jag tycker man ska se upp innan man dömer ut något på förhand. Fast så tillhör jag den där generationen som kanske är uppväxt mer med det. När jag var liten var cirkusar ett av de fanns för barn, men jag fick till och med uppleva de så kallade minicirkusarna som åkte runt i små avkrokar. Det är jag glad för att jag har fått göra. För man fick upp ögonen för något annat som var spännande och exotiskt. Även om hästarna på dessa inte var mer än goa små A-ponnys. Dessutom så beundrar jag deras dressör Anton Frank som får jobba med alla dessa härliga djur. Någonting måste han ju göra rätt som klarar av allt från hästar till elefanter.
En av mina stora favoriter genom åren har varit Maximums lilla underbara hingst Pajazzo. Han kanske inte är den största hästen men han är en stor stjärna.
Glömmer aldrig året då de hade med sig sex frisiska hingstar. De ser lite ut som bergatrollet själv eller hur ?
Kameler är ju alltid lite speciella.
Ett av de mer ovanliga djuren, en åsna.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0