Härlig dag!

Hejsan igen på er alla morgonpigga läsare som ramlat in här. Som jag skrev inledningen av mitt första inlägg idag så har det blivit lite mycket luddsnack här på sistone. Så nu tänkte jag försöka hålla alla små hamstrar utanför det här inlägget. Dock så blir det inte helt tomt på djur i alla fall eller blåbär. Igår var jag förbi hos päronen på en till skogsrunda. Fick lite sällskap av ena systerdottern . dock var hon till och med bättre än jag på att prata den här gången. Fast det är ju precis det man ska göra. det blev ändå plockat fyra liter till så ii år har jag plockat åtta liter totalt! Man ska ju helt enkelt passa på då det finns och det finns ju så mycket smaskigt man kan använda dem till...muffins,sylt, blåbärskaka m.m ja allt det är verkligen gott! Eller varför inte bara njuta av en tallrik blåbär och mjölk ? När vi gick där började vi i alla fall och spåna lite på en idé men vi kan återkomma till den sedan om det blir av..för det lär bli roligt. Hur som haver när vi gick hem från skogen så såg tösen plötsligt en kråka ovanför trädtopparna men den flög så konstigt. Altt eftersom hon började studera den blev hon mindre säker på att det var en kråkfågel och hon bad mig titta. När vi stått ett tag och studerat den så kom vi fram till att det var en rovfågel av något slag.Den var orange på ovansidan och hade vita tvärband på vingarna samt ett ljust huvud. Den var för stor för att vara en falk och hade fransiga vingar, inte spetsiga. Både fel färg och storlek för att kunna vara en vråk eller hök Dessutom hade den en mycket karakteristisk flykt. Glidflygning på hög höjd för att i nästa stund göra plötsliga störtdykningar.När vi kom hem och slog upp det i fågelboken så tyder det mesta på att det var en ungörn eller möjligen en ovanlig glada vi såg! Det kändes positiv och som en bra nyhet.Dessutom så var systerns tös lika uppslukad som jag i att ha fått sett en så stor rovfågel på så nära håll ca 100 meter ifrån. Enda gången man skulle ha haft kameran med sig också hade man inte haft orken att släpa på den! Verkligen typiskt kan man ju säga men jag tror att ett frö av intresse för de vilda djuren är planterat ! Klart örn är ju kanske lite önsketänkande men dock ingen omöjlighet eftersom vi har både kungsörn och havsörn här vid kusten. Att en röd glada skulle kunna ha tagit sig upp är ingen omöjlighet heller men det var i alla fall en väldigt stor rovfågel!
När man får studera dem på sådär nära håll förstår man plötsligt varför vindkraften är ett problem. Rätt så nyligen blev också en ung örn dödad här av ett kraftverk. Änåd verkar många miljöorganisationer tycka att det är okej .Visst fåglar dör ändå i det vilda men vad händer då varje kraftverk dödar fem fåglar per år?
Tänk er de siffrorna så blir det plötsligt väldigt skrämmande. I USA var det visst ett företag som fått böta mångmjlonbelopp för de skador som orsakades på deras fågelbestånd. Pengarna gick naturligtvis tillbaka till olika naturvårdsprojekt men här ska vi väl vara glada om polisanmälan leder vidare! Jag tycker man måste fundera på varför vindkraftverken oftast sätts upp i dessa känsliga områden utan visad hänsyn. För fåglarna flyger sina invanda rutter och de kan inte lära om på några få generationer. Det kan ta flera år, men hur många av dem ska behöva sätta livet till innan fler får upp ögonen för vad som händer ! Somliga kanske skyr dem men rovfåglarna har ju också sin roll i naturen och de har precis lika mycket där att göra som våra stora rovdjur! För med handen på hjärtat hur ofta är det, det sker en oprovocerad attack på en fredlig bärplockare här i landet ? Nej just det och jag är då mer rädd för vissa människor än vad jag är för att gå i skogen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0