Då var det dags igen

Då var det snart dags för årets firande av Halloween igen och butikerna har börjat sälja varor inför. Fast hur många är det som egentligen har koll på vad Halloween egentligen är och vet varför vi firar det? Egentligen så hittar man ursprunget i den keltiska skördehögtiden Samhain som man tog med sig då man började emigrera till Amerika.. Så i själva verket är det här en högtid för att fira skördeårets slut. De keltiska druiderna tände stora bål varifrån var och en kunde hämta glöd för att tända hushållselden med. Traditionen med pumpor kommer från att man gick runt med rovor som hade utskurna ansikten, men just pumpan är också från USA. För på Irland så visste man inte vad pumpor var eller så var folk för fattiga för att man skulle kunna odla dem.
Enligt sägen så föreställer ansiktet smeden Jack som hade varit för ond för att få komma till himlen , men han hade också lurat djävulen så han kunde inte komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att hitta vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit. Så därför kallas de alltså Jack O Lantern.
Traditionellt firas i Sverige sedan Alla helgons afton och Alla helgons dag med högtidighållandet av döda släktingars minne genom att besöka och utsmycka deras gravar. Halloween firas den 31 Oktober och Alla Helgons den 1 November men ofta brukar man lägga Halloween firandet någon vecka i förväg för att man på så sätt ska respektera de som inte firar men enligt traditionen så var alla hem utan pumpa utanför dörren fredade. Dock så har aldrig traditionen med att fira Halloween vuxit sig så stor här.Åtminstone inte ännu för även om det firas i allt större utsträckning så har det inte fått det där genomslaget som man trodde att det skulle få från början.
Personligen så är jag mer lagd åt att tycka om Alla Helgons. Sedan med att tända ljus på gravarna kommer visserligen från Sydeuropa men jag tror inte det finns något mer rofyllt man kan göra än att få sällskap till en kyrkogård med någon och gå omkring och se alla dessa ljus som formligen lyser upp mörkret.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0