Vinter igen?

 
 
 
 
Idag när jag tog mig upp ur sängen så föll det via flingor utanför fönstret. Så nu är det alldeles vitt på marken igen efter att all snön nästan hade försvunnit. Fast det är ju inte alldeles förvånande heller att det kommmer för det brukar ju kunna hända och komma bakslag i vädret. Så kan det ju hålla på långt in i April när man tänker efter. Just därför så finns väl också just uttrycket "aprilväder".Man vet ju aldrig hur det säkert blir från vecka till vecka. En sak för oss människor som kan anpassa oss efter de här kasten men jag tänker framförallt på djuren. De måste ha det speciellt jobbigt under sådana här perioder när årstiderna inte följer den normala cykeln. Fast då blir det ju bara extra viktigt att vi hjälper dem på traven.
Koltrastarna brukar vara bland de första flyttfåglarna som kommer tillbaka. De älskar frukt, framför allt äpplen. Eftersom jag bor i stan så har vi bara ett litet fågelbord här på baksidan av hyreshuset men mina föräldrar som bor utanför stan i villa har en liten minde buffé åt dem med nötter,talgbollar,solrosfrön och frukt.
Det brukar vara uppskattat av framför allt mesarna vintertid men även en mängd andra arter förekommer, tror vi räknat upp till över 60 om jag inte minns helt fel nu.
Till exempel så har ett par nötkråkor funnits i grannskapet de senaste åren.
 
 
Innan dess så tillkom ett par numera bofasta nötväckor. Går man ut och visslar på dem så kommer de till brädan och vill ha ost precis som vissa talgoxar gör.
 
Det är faktikt väldigt sällan man får syn på rovfågel trots myllret av mestar&finkar men ibland kommer de och kör in i syrenen.Här tror jag att det är frågan om en ung sparvhök som precis missat maten.
En av mina favoriter är dock den lilla käcka blåmesen. Egentligen fattar jag inte varför de ska bära just det artnamnet för de är minsann tuffa små fåglar.Dessutom har jag hållit i nyuflugna blåmesungar som behövde hjälp upp i träden och jag lovar de är verkligen fjäderviktare!
Talgoxen är väl den vanligaste fågeln vid matningarna landet över men det tror jag man kan förklara med att de är så oerhört anpassningsbara, De verkar trivas bra i vår närhet. Kanske har de räknat ut att rovfåglarna håller sig på avstånd om de bygger bo i närheten av människor ?

En fågel jag däremot saknat att se i vinter har varit talltitan. Det brukar varje vinter åtminstone dyka upp ett par men nu har de lyst med sin frånvaro, kanske får kolla närmare skogen.
 
Såg dessutom bara svartmesen vid ett enstaka tillfälle men de är ju inte så lätta att se heller eftersom de sitter still i max två sekunder i taget. De kanske finns där ute någonstans med eller så kanske de har flyttat.
 
 
En tidig gäst inne i stan brukar däremot kniporna vara. Så fort isen går upp brukar de komma så jag kanske får ta en vända neröver och kolla om de är på plats. I kanotrännan brukar de simma in så där är det perfekt om man lyckas smyga sig på dem för att få fina bilder.
 
 
Vidare är jag också förtjust i de små siskorna som inte heller de har varit så många i vinter, varken gråsiskorna men en de har i varje fall varit här till skillnad från den gröna varianten.
Som ni säkert räknat ut redan nu om ni orkat läsa så här långt så gillar jag fåglar. Tycker att man kan studera dem för att se hur naturen runt i kring mår. Dessutom så är det kul när man lär känna dem och upptäcker att de är olika personligheter de också.
 
 
 

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0