Blogga av mig

Idag känner jag att jag måste få blogga av mig lite om ett visst ämne som är aktuellt just idag. Även om jag var mer insatt i det förut och läste en hel del, kanske stundtals för mycket om det så är det en sak som alltid kommer att väcka många känslor&tankar. När jag såg delar av ett program som handlade om Folke Bernadotte så blev jag genast påmind om det. Det sorgliga är att vi människor aldrig tycks lära oss av vad som hände under andra världskriget och framför allt under förintelsen. Utan det fick hända igen under 90 talet i forna Jugoslavien och på hur många ställen idag handlar inte oroligheter&konflikter om folks tro och religionen? Visst låter det fint med demokrati och att alla ska få tro på vad man vill men så enkelt är det inte att bara säga det. Tro bygger i grunden på samexistens och ingen väg ska vara mer rätt än den andra. Ändå känns det som om vissa tror att de är bättre också försöker de tvinga alla andra till samma tankar. Men så fungerar det ju inte utan man måste kunna lyssna på alla sidor i en konflikt. Dialog är alltid bättre än att ta till vapen och riskera livet på en massa civila.
Har inte riktigt velat ta upp det här ämnet här tidigare för man är ju rädd att bli stämplad..som ja ni vet men varför ska det vara så ?Visst kan jag erkänna att jag har fördommar om folk men samtidigt så försöker jag ändå att vara öppen och att inte dömma någon på förhand men hur lätt är det med allt som finns att läsa. Säkerligen så får man ju ta en del av faktan med en nypa salt med men ändå hur ser egentligen brottsstatistiken ut för grova brott?
Dessutom så tror jag att man kan förklara den sämre läsförståelsen med fler saker än bara tekniska framsteg men det tiger man om. Är det så en demokrati ska fungera? Det måste jag verkligen få fundera över. För i mitt tycke är jag mer rädd om man inte ska få värna om det som är typiskt svenskt kontra det mångkulturella samhället. Egentligen så är det ju bara en upprepning av att alla ska acceptera alla men sker det verkligen ? 
Nej det kan jag långt ifrån tycka och visst är det så att vi får ta sederna dit vi kommer& följa landet som vi besöker/vistas eller bor i:s lagar så ska de då inte gälla alla nationaliteter oavsett ursprung ?
Ändå känns det som att det inte riktigt är så utan att vissa individer tycks tro att de får komma hit och göra som de vill, leva efter sina egna lagar och det måste ju vara galet när de skiljer sig mycket från våran värdegrund?
Men jag vet vet inte, jag kanske bara är ute och cyklar i själva verket när jag har de här tankebanorna.
Hur som helst så vill jag tipsa om en bok som jag tycker att alla borde läsa någon gång på ämnet nämligen Eldens barn av Lucette Matalon och Sheila Cohn Dekel som handlar om Joseph Mengele, lägerläkare i Auschwitz och hans plågsamma expriment på tvillingar. Sett att det finns en mängd delade meningar om den på nätet men jag tyckte i alla fall att det var en av de bästa böcker kring ämnet som jag läst. Vill man ha ett till förslag så rekommenderar jag också den engelska versionen av Om detta må ni berätta , iF Ye Tell Your Children som jag tycker säger mycket mer i orginalet än översättningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0