Intolerans

Idag tänker jag skriva av mig om ett ämne som berör många. Vissa ryser av er kanske ryser när de tänker på de känslor som det här djuret väcker.Vet inte varför mitt intresse för frågan kommit att bli så stor men man kan säga att jag brinner för vargen, kanske är det också för att jag älskar hundar som det följer med. Tror dessutom att media bär ett stort ansvar för vilken bild som målas ut. En bild som i Svergie idag verkligen är snedvriden på sina håll
Visst är det hemskt när vargen tar jakthundar men den följer bara sina instinkter och dödar en rival om bytena &territoriumet för det ska sägas att det oftast är just jakthundar som blir offer. Vet man om att det finns ett vargrevir i markerna där man jagar varför överhuvudtaget gå in där då med hunden. Utan vargen skulle vi ju faktiskt inte heller ha människans bästa vän vid vår sida.En stor del av språket de talar är samma även om det finns vissa olikheter också som skiljer dem åt. Jag är faktiskt mer rädd för de människor som häver ur sig att vi borde utrota vargen.
Varför inte lära av historien ? Ja jag pratar åter igen som jag nämnt så många gånger förut om vad man gjorde i Yellowstones nationalpark i USA. Där trodde människan sig också vara klok när man utrotade gråben men det visade sig snart att grästätarna trots de andra rovdjuren i området exploderade i antal. Det gick inte att kontrollera antalet med hjälp av jakt utan man fick helt enkelt återinplantera varg och idag är parken en av de bästa platserna världen över att observera dem på. Det tycker jag borde säga nog mycket och vara ett tillräckligt bevis på att man inte ska lägga sig i och fiffla med naturens eget ekosystem för mycket. För det kan slå väldigt fel om man försöker ändra på det allt för mycket och vargen har en viktig roll som en av A-arterna om vi kan kalla dem det.Ett annat passande ord är nyckelart. En sådan art kan man i varje fall inte bara ta bort utan att det får allvarliga konsekvenser & hur mycket klagas det inte redan nu på betesskador på skogen från älg?
Att frågan blivit så komplicerad hänger nog på att ett gammalt synsätt levt kvar mycket genom de gamla sagorna,myterna och skrönorna för normalt är vargen ett skyggt och tillbakadraget djur. Oftast så försvinner den långt innan du ens anat att den har varit där i närheten. Visst , det har hänt vid ett par tillfällen att vargar dödat människor i vårt land men i båda fallen handlade det om individer som var präglade på människan och hade förlorat det naturliga mönstret. I det senaste fallet vet vi ju inte än vad som hände, det kanske vi aldrig får veta så därför tycker jag det är fel att ens spekulera kring det. Visst kan man konstatera att parken gjorde fel som lät henne, även om hon var van gå in till vargarna själv men vi vet ändå inte vad som hände och nu finns ju till och med tydligen misstanken om brott bakom så då tycker jag att vi ska vara än mer försiktiga med att säga något utan låt utredarna sköta sitt jobb. Fast det är klart att de så kallade varghatarna försöker dra nytta av en sådan här situation och gör allt för att svartmåla vargen men vilka är det som är mest kallblodiga när det kommer till kritan ? Vargen som jagar för att överleva eller de individer av homo sapiens(människor) som  kan ta till metoder i jakten som att till exempel spränga lyor m.m ?
Det tycker jag inte ens att man ska behöva fundera över. Varje art har sin roll att fylla i naturens kretslopp och jag tror att om viljan bara finns där så kan man övervinna de hinder som finns. För det är alltid lika kul att läsa om länder som är till ytan mindre än oss men har mer varg. För när man lyssnar till intervjuer med folk från dedda länder, hur fattiga landet än må vara så har de oftast en helt annan inställning till naturen och lever MED den istället för att vara intoleranta och kämpa EMOT.Vidare så tror jag också att kunskapen måste föras vidare i skolan genom alla stadium för hur ska annars dagens unga lära sig att förvalta naturen i framtiden om de inte förstår den utan är rädda för den ?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0