Modiga Malala

Normalt brukar jag inte skriva så mycket om religion eller tro här, men nu känner jag att jag måste få dela med mig av mina intryck. Slog på TV och såg utdelningen av Fredspriset. Visste ju att Malala skulle få det men oj så starkt tal hon höll. Hon är verkligen modig och en bra förebild för alla barn, inte minst alla flickor över hela jorden. För det finns så många orättvisor där ute och det går inte att förändra dem om man inte gör något för att bekämpa dem. Om man inte för ett samtal till exempel utan konstant vägrar att samtala. Då är det bäddat för problem. För på något sätt måste vi alla bekämpa fundantalismerna och terroristerna som vill skapa kaoset. Alla har vi väl sedan våra skelett i garderoben men då får vi hjälpas åt att städa också. För man måste kunna fundera på varför det ser ut som det gör också. Jag har inget emot folk från andra länder, jag tycker alla ska få en chans men problemet uppstår naturligtvis då vissa element tror att de kan agera efter andra lagar då de kommer hit. Det är ju inte mer konstigt i själva verket än att vi också får rätta oss efter andra länder lagar om man reser/flyttar utomlands. Egentligen borde det vara en självklarhet ändå och inget som ska vara konstigt. Visst ska folk som behöver fly få komma, men hur vet man att människor verkligen är de som de utger sig för då det förekommer så mycket fiffel med papper&pass?
Vad jag sedan har svårt för är dessa ungdomar som drar runt i gäng och skyller på att det inte finns något att göra. För det finns massor av saker att engagera sig i om man bara vill, fast har man ingen vilja då blir det väldigt svårt att kunna ändra på något. Varför är det så att brotten mot äldre ökar och hur tänker man då man angriper räddningspersonal genom att kasta sten ? Nu påstår jag inte att det enbart är utrikesfödda som gör så här men det känns som det händer mest i förorterna och jag tror att vi infödda svenska växer upp med en helt annan syn på de yrkeskategorierna som bara är till för att hjälpa oss i samhället.
Sedan när det kommer till vilka seder vi har är det en helt annan sa. Vi har många traditioner som vi har fått utifrån och gjort dem till våra men det har tagit lång tid. Det är inget man gör på en handvändning direkt och en del traditioner som kommit på senare år tror jag har svårt för att få samma förankring bland folket.
Och det gäller även att komma ihåg att vi är ett kristet land. Ibland känns det som det glöms bort i strävan mot mångfald. Titta på hur de kristna har det i en del länder..ja då skäms man faktiskt. För att ytterligare nämna en sak så undrar jag också över varför man inte ger mer hjälp till självhjälp eftersom den metoden verkar mer lönsam i längden både då det gäller ekonomi och andra resurser. Nej viss kan bistånd säkert vara bra men hur vet man att medlen verkligen kommer fram och inte försvinner ner i någons ficka eller går till administration på vägen ? Det finns många frågor att fundera på, många problem att hitta lösningarna till men det borde inte vara så svårt egentligen. Dock så är det väl just människan i ett nötskal också. Vi kanske krånglar till det allt för mycket och gör enkla problem svåra genom att tänka allt för mycket ? Åtminstone så verkar det vara så ibland. Allt för ofta så är det nog inte långt från sanningen heller. Det var dock väldigt inspirerande att höra Malalas tal. Tyvärr tror jag att det är en lång väg kvar att gå innan orden i det blir sanning. För så många har försökt förut , ändå har vi inte nått längre än så här. Hur vi ska komma till rätta med problemen ? Ja , jag vet inte men jag tror att alla parter i en konflikt måste få komma till tals för att man ska kunna uppnå en lösning. Det hjälper alltså inte heller om några skrattar åt de som är av en annan åsikt, det tror jag bara leder till mer problem och ökad splittring. Vidare undrar jag också över var FI är ? De som borde skrika och stå på barrikaderna då det gäller det ökade hedersvåldet eller våldet mot kvinnor överhuvudtaget. Visst att de ibland gör uttalanden då det händer något men sådana viktiga saker borde väl ständigt belysas så att folk får ökade kunskaper om det ? Istället är det precis som att problemet inte finns och sopas under mattan ännu en gång. Det är märkligt.

Kommentarer
Postat av: Random

Helt rätt! Jättebra blogg!

2014-12-11 @ 20:37:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0