VARG

Få ord eller borde jag kanske skriva djur eftersom det är ett djur det handlar om, väcker sådana tankar &känslor hos oss svenskar.
I synnerhet i de norra delarna av vårat vackra, avlånga land men min fråga idag lyder varför är hatet så djupt introtat hos vissa för vad skiljer vargen åt från hunden ?
I grunden pratar de båda ändå samma språk och då borde väl också vår förståelse för detta vackra och högst intilligenta djur öka istället för som det känns tvärtom att skräcken istället ökar . Fast det tror jag många gånger beror på hur media påverkar folk och vill vinkla saken med, åtminstone känns det som så.
Visst tar vargen tamdjur men de drabbade får ersättning och statistiken pratar ju sitt tydliga språk, årligen dödas fler renar av bilar &detsamma gäller antalet jakthundar som blir påkörda eller skjuts ihjäl av jägare. Men ändå pratas det tyst om de siffrorna utan man väljer att istället spä på rädslan för rovdjuren.
Jag tror att det är viktigt att vi människor som har förmågan att kunna tänka lär oss att vi måste samarbeta med naturen om det ska vara hållbart i längden. Vi kan dessutom lära oss av andra ställen där misstag har gjorts som tex i Yellowstone där vargen utrotades av människan . Vad hände trots att man hade andra stora rovdjur så som puma och björn?
Jo gräsätarna exploderade i antal och det hela slutade med att man fick lov att återinplantera vargen. Idag så är Yellowstone ironiskt nog en av världens bästa platser att studera dem på fast på senare tid har de haft stora problem i parken med en mystisk hudåkomma.
Fast tillbaka till kärnan. Vad sitter egentligen hatet fast i ? Härstammar det från Rödluvan &vargen eller spelar något mer också in ?
Jag vet faktiskt inte vad det sitter i då majoriteten av vår jägarkår och svenska folket ändå sagt att vi vill ha dem kvar i skogarna men jag ser det största felet som att samerna måste bli mer toleranta om de är ett sådant naturfolk som de påstår sig vara.
De har massor av renar som trampar sönder marker varje år, hur kul kan det vara för de drabbade markägarna som bland annat får sina trädgårdar söndertrampade ?
Det kan jag inte heller tro är så roligt.
Nu ska jag dock försöka att inte bli för långrandig och bara skriva om dedet här idag men anledningen till att jag ville dela med mig av mina tankar är såklart det faktum att den ryska tiken Rödluvan snart har vandrat hem till Junsele igen, efter att ha blivit flyttad en fjärde gång.
Snälla låt henne stanna nu där hon hör hemma.

 
http://www.youtube.com/watch?v=4wVGdB0wEDg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0