Ha en bra Halloween

Tänkte bara att jag skulle passa på att önska er alla en bra Halloween i fall att ni firar det vill säga, den 31 Oktober. Jag firar det inte eftersom det aldrig har varit någon tradition i våran familj att göra det. Däremot så är det Alla Helgona också och jag tycker det är tråkigt att så många glömmer bort den och tror att allt bara handlar om Bus eller godis under helgen men det handlar om något helt annat.
Alla helgona som firas den 1 november är en gammal kristen högtid som är till för att minnas våra döda, så det är en helg för mer stillhet och eftertanke känns det som.Traditionen att tända ljus på gravarna kom hit med Italienska invandrare under 40-talet.
Halloween däremot kommer ursprungligen ur den keltiska skördefesten Samhain då druiderna tände stora eldar och man gick från hus till hus med lyktor gjorda av rovor som hade utskurna ansikten.
Pumporna kom först in i bilden på 1800- talet när många Irländare emigrerade till USA och tog med sig en del av sina seder och bruk.Pumporna kunde dessutom odlas lättare i Amerika än rovorna.
Fast det är inte bara därifrån som Halloween har hämtat sina influenser utan i England firas till exempel varje år Guy Fawkes dag som också är något snarlikt med att tända  eldar.
Så det finns inget egentligt samband mellan Halloween och Alla helgona, vilket många inte verkar veta utan de blandar helt enkelt ihop de olika högtiderna och det tycker jag känns lite fel att göra.
Man ska defenitivt inte skratta åt de som inte firar och om man nu ska busa så kan man ju hitta på snälla bus, inte elaka.

I alla fall ha en bra Halloween och se upp för alla skumma typer därute i mörkret!/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0